Retete carne de vita

                                  Carne de vita cu ciuperci


Ingrediente :
  • 800 g carne de vita
  • 300 g ciuperci
  • doua cepe
  • doua lingurite cu faina
  • 50 ml ulei
  • 50 ml bulion
  • un paharel cu vin alb
  • o cana cu zeama de carne
  • o legatura de patrunjel
  • sare
Mod de preparare : se curatacarnea de pielite ,  se spala si se portioneaza.
Bucatile de carne se pun intr-o cratita , pe foc , impreuna cu uleiul.Se amesteca
din cand in cand , ca sa nu se lipeasca.Se adauga apa si se continua fierberea.
Cand carnea este aproape fiarta , se pun si ciupercile , taiate subtire.
Separat , se caleste usor ceapa tocata marunt in putin ulei.Se adaauga faina si
se stinge cu o cana de zeama de carne.Se adauga sarea si bulionul si se fierbe
pana cand ceapa se topeste.Se trece acest sos prin sita si se toarna peste carnea
pregatita mai sus.Se lasa sa fiarba la foc potrivit.Cand este aproape gata , se ada-
uga vinul si se lasa sa mai fiarba.Dupa ce sosul a scazut suficient , se ia de pe foc
si se orneaza cu patrunjel verde tocat.

Durata : 90 minute                              Sfat : Se serveste fierbinte.
Felul : 1
Portii : 6                                                Bautura : Cabernet Sauvignon



                                Carne de vitel cu legume


Ingrediente :
  • 2 cepe
  • 250 g morcovi
  • 1 dovlecel mare
  • 100 g ciuperci
  • 500 g carne de vitel ( pulpa )
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 150 ml supa ( instant )
  • 1 lingura smantana
  • sare
  • piper
  • 1 lingura patrunjel
Mod de preparare : Curatati si spalati ceapa , apoi taiati-o solzisori fini.Spalati
legumele , curatati-le.Taiati dovlecelul in patru , apoi feliute.Taiati ciupercile in
felii subtiri , iar morcovii fasii.
Spalati carnea , stergeti-o si taiati-o bucatele.Incalziti intr-o tigaie 2 linguri de
ulei si prajiti carnea.Scoateti-o apoi din vas si puneti-o deoparte.
Incalziti restul de ulei si caliti ceapa.Adaugati morcovii si prajiti 3 minute.
Adaugati ciupercile si feliile de dovlecel si mai prajiti 2 minute.Adaugati supa
si lasati sa fiarba acoperit 5 minute.Adaugati carnea in ultimele 2 minute.Ames-
tecati continuu , adaugand smantana si condimentele.La sfarsit , adaugati pa-
trunjelul tocat marunt.

Durata : preparare : cca. 15 minute ; prajire : 10 minute
Felul : 2
Portii : 4



                              Chiftele de dovlecei cu carne


Ingrediente :
  • 500 g carne tocata amestec ( vita si porc )
  • un morcov
  • doi dovlecei
  • doua oua
  • o ceapa mare
  • o cana de pesmet
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • ulei
  • piure de legume
  • muraturi
 Mod de preparare : morcovul si dovleceii se curata si se dau marunt pe razatoare.
 Ceapa se toaca marunt si se amesteca toate cu carnea tocata.
 Se adauga cele doua oua si apoi pesmetul , se potriveste compozitia de sare si piper,
 se adauga patrunjelul tocat si se omogenizeaza compozitia.
 Se prepara chiftelele si se pun in ulei prajit.

 Durata : o ora                     Sfat : Se servesc cu piure de legume si cu muraturi.
 Felul : 2
 Portii : 4                             Bautura : Vin rosu de buturuga



                                        Ciorba de vita


Ingrediente :
  • 800 g carne de vita
  • un morcov
  • o ceapa
  • o albitura
  • doua rosii
  • leustean
  • 500 ml bors
  • smantana
  • un ardei iute
Mod de preparare : se curata carnea de pielite si se portioneaza.Se pune la
fiert in apa cu sare si se spumeaza de cateva ori.Se curata morcovul , ceapa si
albitura , se spala si se toaca.Dupa ce carnea aproape s-a fiert , se adauga le-
gumele tocate si se continua fierberea.Rosiile se curata de pielite si se toaca
marunt.Dupa ce au fiert si legumele , se adauga si rosiile.
Cand totul a fiert , se adauga borsul si se mai lasa sa dea in cateva clocote.
Dupa ce s-a luat de pe foc , se adauga leusteanul tocat.

Durata : o ora                     Sfat :  Se serveste cu smantana si ardei iute.
Felul : 1
Portii : 4                             Bautura : Vin alb de buturuga



                                 File provencal de vitel


Ingrediente :
  • 600 g file de vitel
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 cepe
  • un ardei gras rosu si unul galben
  • sare
  • piper
  • 200 g rosii taiate cubulete
  • zahar
  • 1 fir de rozmarin
  • o foaie de dafin
Mod de preparare : spalati carnea si stergeti-o.Amestecati uleiul cu sucul de
lamaie si ungeti carnea.Curatati cepele.Taiati una solzisori , iar pe cealalta taiati-o
cubulete.Spalati ardeii , curatati-i si taiati-i bucatele.
Prajiti carnea intr-o tigaie.Scoateti-o si condimentati-o.Caliti ceapa in grasimea
ramasa de la carne.Adaugati ardeii si caliti-i.Adaugati rosiile si fierbeti.Condimen-
tati cu sare , piper si zahar.Spalati rozmarinul si dafinul si adaugati-le in sos.Puneti
si carnea si fierbeti cca. 20 de minute.
Serveti friptura calda , cu sos de rosii si ardei.Ornati cu verdeata.

Durata : 20 minute               Sfat : Ca garnitura va recomand piure de cartofi.
Felul : 2
Portii : 4                                Bautura : Cabernet Sauvignon



                               Friptura cu salata de gulii


Ingrediente :
  • o jumatate de kg carne de vita
  • 3 gulii
  • 4 linguri cu ulei
  • sare
  • maioneza
Mod de preparare : carnea de vita se portioneaza si se pune pe gratarul incins.
Dupa ce s-a fript , carnea se asaza pe un platou si se sareaza dupa gust.Intre timp,
guliile se curata , se spala , se dau pe razatoare , se sareaza si se stropesc cu ulei.
Salata astfel obtinuta se serveste alaturi de friptura.

Durata : o ora                        Sfat : Se poate servi si cu maioneza
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Cabernet Sauvignon



                            Friptura de vita cu sos de ardei


Ingrediente :
  • cate un ardei gras galben , rosu si verde
  • 1 lingura unt
  • 200 ml supa ( instant )
  • 100 ml vin alb
  • 300 g paste late
  • sare
  • piper
  • 4 fripturi de vita ( a 180 g )
  • 2 linguri unt topit
  • 1 lingurita pasta de rosii
  • 150 ml smantana
  • cimbru
Mod de preparare : Spalati ardeii , curatati-i de seminte si taiati-i bucatele.
Caliti-i in unt.Adaugati supa si vinul si fierbeti acoperit cca. 7 minute.
Fierbeti pastele in apa cu sare , dupa indicatiile de pe pachet.Spalati carnea,
apoi stergeti-o cu un prosop si prajiti-oin untul topit cca. 4 minute pe fiecare
parte.Adaugati sare si piper , apoi impachetati carnea in folie de aluminiu pen-
tru a se mentine calda.
 Adaugati pasta de rosii si smantana peste ardei si lasati sa fiarba putin.Condi-
 mentati cu sare si piper.
 Strecurati pastele , stropiti-le cu apa rece si lasati-le sa se scurga.Asezati-le
 pe farfurii cu friptura de vita.

 Durata : 30 minute                           Sfat : Presarati deasupra cu cimbru.
 Felul : 2
 Portii : 4                                            Bautura : Cabernet Sauvignon



                                          Gulas texan


Ingrediente :
  • 2 cepe
  • 500 g cartofi
  • 200 g morcovi
  • 1 telina
  • 600 g gulas vita
  • 3 linguri ulei
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 varf de cutit de piper de Cayenne
  • 2 linguri faina
  • 1 foaie de dafin
  • 1 conserva de rosii in su propriu , deojite ( 425 ml )
  • 1 lingura concentrat pentru supa
  • 600 g mazare congelata
Mod de preparare : curatati ceapa si taiati-o solzisori.Curatati legumele , spalati-le
si taiati-le cubulete.
Spalati carnea , stergeti-o si prajiti-o bine in ulei.Curatati usturoiul , zdrobiti-l si adau-
gati-l peste carne impreuna cu ceapa.Presarati faina , apoi adaugati rosiile cu suul ,
foaia de dafin si concentratul de supa.Adaugati apa pana ce acoperiti carnea si lasati
sa fiarba 40 de minute.Adaugati legumele si fierbeti inca 20 minute , apoi adaugati si
mazarea.

Durata : 30 minute  
Felul : 2
Portii : 4



                                  Iahnie cu carne de vita


Ingrediente :
  • 500 g de fasole alba
  • 300 g carne de vita
  • o ceapa
  • o lingura cu bulion
  • o lingura cu sare
  • piper
  • 50 g ulei
  • castraveti murati
Mod de preparare : se tine fasolea in apa circa 12 ore , ca sa se inmoaie bobul.
Apoi se pune la fiert , iar prima apa se arunca.In a 2 -a apa se adauga sarea.Intre
timp , se calesc ceapa tocata si carnea taiata cubulete.Dupa ce fasolea a fiert se
adauga ceapa , carnea si bulionul si se mai lasa la fiert pana cand scade apa.Cand
este gata se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Durata : 90 minute                         Sfat : Se serveste cu castraveciori murati.
Felul : 2
Portii : 6                                          Bautura : Cabernet Sauvignon



                               Legume gratinate cu carne


Ingrediente :
  • o bucata de carne de vita
  • 200 g legume mixte congelate
  • 30 g unt
  • o lingurita cu sos de soia
  • o lingura cu ulei de masline
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
Mod de preparare : untul se topeste la foc mic si in el se calesc legumele congelate
circa 5-6 minute.Se toarna sosul de soia si uleiul de masline.Se sareaza si se piperea-
za dupa gust.
Carnea de vita se portioneaza , se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se frige bine pe
gratar si se serveste cu legumele gratinate.


Durata : 45 minute                         Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4                                          Bautura : Cabernet Sauvignon



                              Mancare de ciuperci cu vita


Ingrediente :
  • 1 kg pulpa de vita
  • 2 cepe
  • 4 ardei grasi
  • o cutie cu ciuperci
  • un morcov
  • 4 rosii
  • verdeata
  • sare
  • piper
  • ulei
  • dafin
  • busuioc
Mod de preparare : se curata si se caleste ceapa impreuna cu morcovul dat pe
razatoare.Se feliaza pulpa de vita si se pune la fiert impreuna cu morcovul si ceapa,
avand grija sa fie acoperite cu apa.Cand carnea a inceput sa se inmoaie se adauga
ardeiul taiat felii , sarea , ciupercile spalate si scurse si se lasa in continuare la fiert.
Separat , se prepara un sos din rosiile decojite si taiate marunt , care se calesc in
ulei impreuna cu piper si dafin.
Cand carnea a fiert ,  se adauga sosul de rosii preparat si se mai da la cuptor cat
sa se rumeneasca.Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

Durata : o ora                         Sfat : In sosul de rosii se poate adauga busuioc
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Muscat



                              Mancare de vita cu castraveti


Ingrediente :
  • 1 kg carne de vita
  • un borcan cu castraveti murati
  • un pahar cu bulion
  • sare
  • piper
  • o capatana de usturoi
  • marar
  • ulei
Mod de preparare : carnea de vita se taie bucati care se pun la prajt in ulei.
Peste ele se adauga apa atat cat sa le acopere si se lasa la fiert.Castravetii se
taie feliute subtiri , iar usturoiul se curata si se piseaza marunt.
Peste carnea de vita se adauga bulionul , usturoiul si castravetii si se lasa la fiert
pana ce formeaza un sos.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , iar deasupra se
presara marar verde tocat.

Durata : o ora                           Sfat : Se poate servi cu mamaliguta
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Cabernet Sauvignon



                                Mancare de vita cu stafide


Ingrediente :
  • 800 g carne de vita
  • 50 g stafide
  • 50 g prune uscate
  • o ceapa
  • 400 g cartofi
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare : se alege carnea de vita , se spala si se taie bucati potrivit
de mari.Se sareaza , se pipereaza si se asaza intr-un vas in care s-a pus o cana
cu apa si se da la cuptor.Din cand in cand se unge carnea cu zeama lasata in
tava.Cand carnea este gata fiarta , se adauga stafidele si se mai lasa cateva minute.
Intre timp se curata cartofii si ceapa si se taie rondele.Se incinge ulei intr-o tigaie si
se rumenesc usor atat ceapa , cat si cartofi.Se servesc pe o farfurie bucati de carne
de vita , alaturi de rondele de cartofi si ceapa.Se orneaza cu patrunjel verde.

Durata : 90 minute                   Sfat : Se asorteaza cu prune uscate.
Felul : 2
Portii : 4                                    Bautura : Cabernet Sauvignon



                                Musca de cartofi cu carne


Ingrediente :
  • 1 kg de cartofi
  • 1 kg carne tocata amestec
  • 3 oua
  • 2 cepe
  • 1 ardei capia
  • ulei
  • 3 linguri cu bulion
  • piper macinat
  • sare
  • dafin
  • 2 linguri cu gris
  • verdeata
  • gogosari murati
Mod de preparare : se curata cartofii si se pun la fiert.Separat , se prepara un
amestec din ceapa si ardei caliti peste care se adauga carnea tocata si un pahar
cu apa.Se lasa la fiert si cand e aproape gata se adauga bulionul si mirodeniile.
Se lasa sa se raceasca si apoi se pune un ou in aceasta compozitie si se omoge-
nizeaza.Cartofii fierti se taie rondele , iar apoi se asaza intr-un vas de Jena uns cu
ulei , un strat de cartofi unul de carne , avand grija sa terminati cu unul de cartofi.
Deasupra se pune un amestec facut din cele doua oua ramase si gris.
Se da la cuptor pana se rumeneste frumos.

Durata : 90 de minute                         Sfat : Se serveste cu gogosari murati.
Felul : 2
Portii : 4                                               Bautura : Cabernet Sauvignon



                               Muschi de vita caramelizat


Ingrediente :
  • 800 g muschi de vita
  • 150 g zahar
  • sare
  • piper
  • o limeta ( lamaie verde )
  • salata verde
  • ulei
Mod de preparare : se curata mushiul de pielite , se spala si se taie felii mai
groase.Se bate fiecare felie , se sareaza putin , apoi se prajeste pe ambele parti
intr-o tigaie cu ulei incins.
Separat se caramelizeaza zaharul , iar dupa ce feliile de muschi s-au rumenit , se
toarna zaharul caramel peste fiecare felie in parte.Se asaza pana se intareste ca-
ramelul , apoi se serveste cu zeama de limete.

Durata : o ora                           Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Cabernet



                                   Paste cu carne de vita


Ingrediente :
  • o jumatate kilogram de carne de vita
  • o punga cu paste
  • un pahar cu bulion
  • piper
  • delicat
  • ulei
  • sare
  • 3 catei de usturoi
  • gogosari acri
Mod de preparare : se portioneaza carnea de vita , se sareaza si se pune la
prajit intr-o cratita cu ulei incins.Se lasa sa se prajeasca , dupa care se scoate
si se pastreaza calda.Pastele se pun la fiert intr-o oala cu apa si cu sare , avand
grija sa nu se sfarame.
Sosul se rosii se prepara din bulion , un pahar cu apa , usturoi pisat piper si de-
licat dupa gust.Se lasa sa fiarba , dupa care se serveste alaturi de paste si de car-
nea de vita.

Durata : o ora                           Sfat : Se pot servi cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Muscat Ottonel



                                  Sarmale in foi de stevie


Ingrediente :
  • 1 kg carne tocata amestec (porc si vita )
  • 3 cepe
  • o cescuta cu orez
  • o felie de franzela
  • 5 linguri cu lapte
  • un ou
  • sare
  • piper
  • 4 linguri cu bulion
  • 250 ml suc de rosii
  • foi de stevie
  • ulei
  • smantana
Mod de preparare : foile de stevie se oparesc usor in apa clocotita cu sare.
Ceapa taiata marunt si orezul spalat se calesc in putin ulei.Se adauga carnea ,
painea inmuiata in lapte , sarea , piperul , bulionul si se lasa la inabusit cateva
minute.Se lasa la racorit si se adauga oul.Cu aceasta compozitie se umplu foile
de stevie si se fac sarmalute cat mai mici.
Acestea se asaza in cratita , se toarna apa si suc de rosii si se dau la cuptor la
foc potrivit.

Durata : 90 de minute                             Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4                                                   Bautura : Vin rosu de buturuga



                                        Supa de manzat


Ingrediente :
  • 800 g rasol de manzat
  • un morcov
  • doi cartofi
  • o ceapa
  • o telina
  • o radacina de patrunjel verde
  • 50 g taitei
  • sare
  • piper boabe
Mod de preparare : se curata rasolul de manzat de pielite , se spala si se pune
la fiert in apa cu sare.Se ia spuma si se continua fierberea.Cand carnea este aproa-
pe fiarta se adauga legumele , apoi radacinoasele.Dupa ce au fiert se streoara supa.
Zeama obtinuta se potriveste de sare , se adauga si cateva boabe de piper si taiteii.
Dupa ce si taiteii au fiert , se ia de pe foc si se presara patrunjel verde tocat.

Durata : 90 de minute                    Sfat : Carnea si legumele se pot consuma
Felul : 1                                                      cu mujdei sau zeama de lamaie.
Portii : 6                                            Bautura : Palinca



                                  Supa de vita cu legume


Ingrediente :
  • 1 kg carne de vita cu os
  • o ceapa
  • o radacina de patrunjel
  • un morcov
  • piper
  • taitei
  • un fir de praz
  • sare
  • cateva buchetele de conopida
  • 200 g pastai verzi
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : carnea se spala si se pune la fiert in apa rece cu putina sare.
Dupa ce incepe sa fiarba este important sa se ia spuma.Vasul se acopera cu un capac
si se lasa sa fiarba la foc domol cateva ore.
Cand carnea este pe jumatate fiarta , se adauga ceapa tocata marunt , buchetelele de
conopida , pastaile , prazul taiar rondele , iar morcovul si radacina de patrunjel intregi.
Dupa cateva clocote se adauga si taiteii.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
La sfarsit , se presara patrunjel verde tocat marunt.

Durata : 90 de minute                           Sfat : Se serveste cu crutoane.
Felul : 1
Portii : 4                                                 Bautura : Vodca



                                             Supa de vita


Ingrediente :
  • 1 kg carne de vita
  • un morcov
  • o telina
  • o ceapa
  • 3 rosii
  • patrunjel verde
  • sare
  • o foaie de dafin
Mod de preparare : carnea de vita de spala , dupa care se pune la fiert in apa
rece cu sare.Se spumeaza mereu si se adauga zarzavatul , foaia de dafin si sare
dupa gust.Se acopera oala si se lasa in continuare la fiert.Cand carnea este aproa-
pe fiarta , se adauga si rosiile curatate de coaja.La sfarsit se strecoara totul , pen-
tru a se obtine o supa limpede si gustoasa.

Durata : o ora                              Sfat : Se serveste cu verdeata.
Felul : 1
Portii : 4                                       Bautura : Palinca



                                     Tocanita germana



Ingrediente :
  • 500 g carne de vitel
  • un kg de praz
  • un kg de cartofi
  • verdeata
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • ulei 
  • unt
Mod de preparare : carnea se spala si se pune la fiert in apa cu mirodenii si cu
putin ulei.Separat , prazul se taie felioare si se pune la calit in ulei cu sare si piper.
Cartofii se taie felii si se fierb dupa care se scot intr-un vas de jena , se adauga
cateva cubulete de unt , sare si piper.Cand s-a fiert carnea se adauga boiaua de
ardei si se serveste impreuna cu prazul calit si cu cartofii fierti.

Durata : 90 de minute                        Sfat : Deasupra se presara verdeata.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Bere bruna



                                          Ciorba de burta


Ingrediente :
  • un kg de burta de vaca
  • un picior de vaca
  • un rasol de vita
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • o ceapa
  • 3 foi de dafin
  • 4 galbenusuri
  • 3 linguri cu otet
  • piper boabe
  • sare
  • 100 ml de smantana
  • o capatana de usturoi
Mod de preparare : burta , piciorul si rasolul se curata bine , se spala in mai
multe ape si se pun la fiert in apa cu sare.Se adauga apoi piperul boabe si frun-
zele de dafin.Se lasa totul la fiert , la foc moderat.Cand sunt aproape fierte se
adauga si zarzavatul curatat.Se scoate burta , se lasa la racit , apoi se taie sub
forma de taitei mai grosi.La fel se procedeaza si cu carnea de pe piciorul de vi-
ta.Rasolul se scoate si se serveste separat.
Taiteii obtinuti se pun intr-o oala , se toarna peste ei zeama strecurata in care
au fiert si se lasa sa mai dea in cateva clocote.Se ia oala de pe foc , adaugan-
du-se galbenusurile batute cu otet.

Durata : 90 minute                       Sfat : Se drege cu smantana si mujdei.
Felul : 1
Portii : 6                                        Bautura : Tuica



                                  Ghiveci cu carne de vita


Ingrediente :
  • un kg carne
  • doi morcovi
  • trei cartofi
  • doua cepe
  • varza
  • un pastarnac
  • conopida
  • mazare
  • praz
  • un pahar ulei
  • un kg rosii
  • cascaval
Mod de preparare : se taie carnea bucatele si se pune intr-o cratita mai mare , cu
patru linguri de ulei , lasandu-se sa se inabuse bine pana scade apa lasata de carne.
Intre timp , varza se taie foarte subtire , iar cartofii , in bucati mai mari , dupa care se
adauga in oala in care fierbe carnea.Legumele se amesteca in cratita cu carnea , dupa
care se adauga rosiile felii , sare, piper , verdeata tocata si un pahar cu ulei.Se da ghi-
veciul la cuptor sa fiarba , lasandu-se pana incepe sa scada.

Durata : 90 minute                         Sfat : Se serveste cu cascaval ras deasupra.
Felul : 2
Portii : 8                                          Bautura : Vin rosu de buturuga



                                Carpaccio cu fasole verde


Ingrediente :
  • 8 fileuri de carpaccio
  • 500 g fasole verde
  • o ceapa
  • doua linguri cu pasta de toamte
  • doi catei de usturoi
  • rosii cherry
  • ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : fasolea verde se curata , se spala si se fierbe in apa cu sare.
Separat , se curata ceapa , se toaca si se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.Apoi
se adauga fasolea verde , pasta de tomate , putina apa si se inabusa , dupa care
se pune usturoiul curatat si pisat.Se sareaza si se pipereaza.
Fileurile de carpaccio se intind pe un platou , se pune pe fiecare compozitie de
fasole verde si se ruleaza.

Durata : 40 de minute                   Sfat : Se orneaza cu rosii cherry.
Felul : 2
Portii : 4                                         Bautura : Cramposie