Ingrediente :
- 800 g carne de vita
- 300 g ciuperci
- doua cepe
- doua lingurite cu faina
- 50 ml ulei
- 50 ml bulion
- un paharel cu vin alb
- o cana cu zeama de carne
- o legatura de patrunjel
- sare
Bucatile de carne se pun intr-o cratita , pe foc , impreuna cu uleiul.Se amesteca
din cand in cand , ca sa nu se lipeasca.Se adauga apa si se continua fierberea.
Cand carnea este aproape fiarta , se pun si ciupercile , taiate subtire.
Separat , se caleste usor ceapa tocata marunt in putin ulei.Se adaauga faina si
se stinge cu o cana de zeama de carne.Se adauga sarea si bulionul si se fierbe
pana cand ceapa se topeste.Se trece acest sos prin sita si se toarna peste carnea
pregatita mai sus.Se lasa sa fiarba la foc potrivit.Cand este aproape gata , se ada-
uga vinul si se lasa sa mai fiarba.Dupa ce sosul a scazut suficient , se ia de pe foc
si se orneaza cu patrunjel verde tocat.
Durata : 90 minute Sfat : Se serveste fierbinte.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Cabernet Sauvignon
Carne de vitel cu legume
Ingrediente :
- 2 cepe
- 250 g morcovi
- 1 dovlecel mare
- 100 g ciuperci
- 500 g carne de vitel ( pulpa )
- 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 150 ml supa ( instant )
- 1 lingura smantana
- sare
- piper
- 1 lingura patrunjel
legumele , curatati-le.Taiati dovlecelul in patru , apoi feliute.Taiati ciupercile in
felii subtiri , iar morcovii fasii.
Spalati carnea , stergeti-o si taiati-o bucatele.Incalziti intr-o tigaie 2 linguri de
ulei si prajiti carnea.Scoateti-o apoi din vas si puneti-o deoparte.
Incalziti restul de ulei si caliti ceapa.Adaugati morcovii si prajiti 3 minute.
Adaugati ciupercile si feliile de dovlecel si mai prajiti 2 minute.Adaugati supa
si lasati sa fiarba acoperit 5 minute.Adaugati carnea in ultimele 2 minute.Ames-
tecati continuu , adaugand smantana si condimentele.La sfarsit , adaugati pa-
trunjelul tocat marunt.
Durata : preparare : cca. 15 minute ; prajire : 10 minute
Felul : 2
Portii : 4
Chiftele de dovlecei cu carne
Ingrediente :
- 500 g carne tocata amestec ( vita si porc )
- un morcov
- doi dovlecei
- doua oua
- o ceapa mare
- o cana de pesmet
- sare
- piper
- patrunjel
- ulei
- piure de legume
- muraturi
Ceapa se toaca marunt si se amesteca toate cu carnea tocata.
Se adauga cele doua oua si apoi pesmetul , se potriveste compozitia de sare si piper,
se adauga patrunjelul tocat si se omogenizeaza compozitia.
Se prepara chiftelele si se pun in ulei prajit.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu piure de legume si cu muraturi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Ciorba de vita
Ingrediente :
- 800 g carne de vita
- un morcov
- o ceapa
- o albitura
- doua rosii
- leustean
- 500 ml bors
- smantana
- un ardei iute
fiert in apa cu sare si se spumeaza de cateva ori.Se curata morcovul , ceapa si
albitura , se spala si se toaca.Dupa ce carnea aproape s-a fiert , se adauga le-
gumele tocate si se continua fierberea.Rosiile se curata de pielite si se toaca
marunt.Dupa ce au fiert si legumele , se adauga si rosiile.
Cand totul a fiert , se adauga borsul si se mai lasa sa dea in cateva clocote.
Dupa ce s-a luat de pe foc , se adauga leusteanul tocat.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu smantana si ardei iute.
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
File provencal de vitel
Ingrediente :
- 600 g file de vitel
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- 2 cepe
- un ardei gras rosu si unul galben
- sare
- piper
- 200 g rosii taiate cubulete
- zahar
- 1 fir de rozmarin
- o foaie de dafin
lamaie si ungeti carnea.Curatati cepele.Taiati una solzisori , iar pe cealalta taiati-o
cubulete.Spalati ardeii , curatati-i si taiati-i bucatele.
Prajiti carnea intr-o tigaie.Scoateti-o si condimentati-o.Caliti ceapa in grasimea
ramasa de la carne.Adaugati ardeii si caliti-i.Adaugati rosiile si fierbeti.Condimen-
tati cu sare , piper si zahar.Spalati rozmarinul si dafinul si adaugati-le in sos.Puneti
si carnea si fierbeti cca. 20 de minute.
Serveti friptura calda , cu sos de rosii si ardei.Ornati cu verdeata.
Durata : 20 minute Sfat : Ca garnitura va recomand piure de cartofi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Friptura cu salata de gulii
Ingrediente :
- o jumatate de kg carne de vita
- 3 gulii
- 4 linguri cu ulei
- sare
- maioneza
Dupa ce s-a fript , carnea se asaza pe un platou si se sareaza dupa gust.Intre timp,
guliile se curata , se spala , se dau pe razatoare , se sareaza si se stropesc cu ulei.
Salata astfel obtinuta se serveste alaturi de friptura.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi si cu maioneza
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Friptura de vita cu sos de ardei
Ingrediente :
- cate un ardei gras galben , rosu si verde
- 1 lingura unt
- 200 ml supa ( instant )
- 100 ml vin alb
- 300 g paste late
- sare
- piper
- 4 fripturi de vita ( a 180 g )
- 2 linguri unt topit
- 1 lingurita pasta de rosii
- 150 ml smantana
- cimbru
Caliti-i in unt.Adaugati supa si vinul si fierbeti acoperit cca. 7 minute.
Fierbeti pastele in apa cu sare , dupa indicatiile de pe pachet.Spalati carnea,
apoi stergeti-o cu un prosop si prajiti-oin untul topit cca. 4 minute pe fiecare
parte.Adaugati sare si piper , apoi impachetati carnea in folie de aluminiu pen-
tru a se mentine calda.
Adaugati pasta de rosii si smantana peste ardei si lasati sa fiarba putin.Condi-
mentati cu sare si piper.
Strecurati pastele , stropiti-le cu apa rece si lasati-le sa se scurga.Asezati-le
pe farfurii cu friptura de vita.
Durata : 30 minute Sfat : Presarati deasupra cu cimbru.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Gulas texan
Ingrediente :
- 2 cepe
- 500 g cartofi
- 200 g morcovi
- 1 telina
- 600 g gulas vita
- 3 linguri ulei
- 2 catei de usturoi
- sare
- piper
- 1 varf de cutit de piper de Cayenne
- 2 linguri faina
- 1 foaie de dafin
- 1 conserva de rosii in su propriu , deojite ( 425 ml )
- 1 lingura concentrat pentru supa
- 600 g mazare congelata
si taiati-le cubulete.
Spalati carnea , stergeti-o si prajiti-o bine in ulei.Curatati usturoiul , zdrobiti-l si adau-
gati-l peste carne impreuna cu ceapa.Presarati faina , apoi adaugati rosiile cu suul ,
foaia de dafin si concentratul de supa.Adaugati apa pana ce acoperiti carnea si lasati
sa fiarba 40 de minute.Adaugati legumele si fierbeti inca 20 minute , apoi adaugati si
mazarea.
Durata : 30 minute
Felul : 2
Portii : 4
Iahnie cu carne de vita
Ingrediente :
- 500 g de fasole alba
- 300 g carne de vita
- o ceapa
- o lingura cu bulion
- o lingura cu sare
- piper
- 50 g ulei
- castraveti murati
Apoi se pune la fiert , iar prima apa se arunca.In a 2 -a apa se adauga sarea.Intre
timp , se calesc ceapa tocata si carnea taiata cubulete.Dupa ce fasolea a fiert se
adauga ceapa , carnea si bulionul si se mai lasa la fiert pana cand scade apa.Cand
este gata se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Durata : 90 minute Sfat : Se serveste cu castraveciori murati.
Felul : 2
Portii : 6 Bautura : Cabernet Sauvignon
Legume gratinate cu carne
Ingrediente :
- o bucata de carne de vita
- 200 g legume mixte congelate
- 30 g unt
- o lingurita cu sos de soia
- o lingura cu ulei de masline
- sare
- piper
- patrunjel verde
circa 5-6 minute.Se toarna sosul de soia si uleiul de masline.Se sareaza si se piperea-
za dupa gust.
Carnea de vita se portioneaza , se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se frige bine pe
gratar si se serveste cu legumele gratinate.
Durata : 45 minute Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Mancare de ciuperci cu vita
Ingrediente :
- 1 kg pulpa de vita
- 2 cepe
- 4 ardei grasi
- o cutie cu ciuperci
- un morcov
- 4 rosii
- verdeata
- sare
- piper
- ulei
- dafin
- busuioc
razatoare.Se feliaza pulpa de vita si se pune la fiert impreuna cu morcovul si ceapa,
avand grija sa fie acoperite cu apa.Cand carnea a inceput sa se inmoaie se adauga
ardeiul taiat felii , sarea , ciupercile spalate si scurse si se lasa in continuare la fiert.
Separat , se prepara un sos din rosiile decojite si taiate marunt , care se calesc in
ulei impreuna cu piper si dafin.
Cand carnea a fiert , se adauga sosul de rosii preparat si se mai da la cuptor cat
sa se rumeneasca.Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Durata : o ora Sfat : In sosul de rosii se poate adauga busuioc
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat
Mancare de vita cu castraveti
Ingrediente :
- 1 kg carne de vita
- un borcan cu castraveti murati
- un pahar cu bulion
- sare
- piper
- o capatana de usturoi
- marar
- ulei
Peste ele se adauga apa atat cat sa le acopere si se lasa la fiert.Castravetii se
taie feliute subtiri , iar usturoiul se curata si se piseaza marunt.
Peste carnea de vita se adauga bulionul , usturoiul si castravetii si se lasa la fiert
pana ce formeaza un sos.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , iar deasupra se
presara marar verde tocat.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu mamaliguta
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Mancare de vita cu stafide
Ingrediente :
- 800 g carne de vita
- 50 g stafide
- 50 g prune uscate
- o ceapa
- 400 g cartofi
- patrunjel
- sare
- piper
- ulei
de mari.Se sareaza , se pipereaza si se asaza intr-un vas in care s-a pus o cana
cu apa si se da la cuptor.Din cand in cand se unge carnea cu zeama lasata in
tava.Cand carnea este gata fiarta , se adauga stafidele si se mai lasa cateva minute.
Intre timp se curata cartofii si ceapa si se taie rondele.Se incinge ulei intr-o tigaie si
se rumenesc usor atat ceapa , cat si cartofi.Se servesc pe o farfurie bucati de carne
de vita , alaturi de rondele de cartofi si ceapa.Se orneaza cu patrunjel verde.
Durata : 90 minute Sfat : Se asorteaza cu prune uscate.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Musca de cartofi cu carne
Ingrediente :
- 1 kg de cartofi
- 1 kg carne tocata amestec
- 3 oua
- 2 cepe
- 1 ardei capia
- ulei
- 3 linguri cu bulion
- piper macinat
- sare
- dafin
- 2 linguri cu gris
- verdeata
- gogosari murati
amestec din ceapa si ardei caliti peste care se adauga carnea tocata si un pahar
cu apa.Se lasa la fiert si cand e aproape gata se adauga bulionul si mirodeniile.
Se lasa sa se raceasca si apoi se pune un ou in aceasta compozitie si se omoge-
nizeaza.Cartofii fierti se taie rondele , iar apoi se asaza intr-un vas de Jena uns cu
ulei , un strat de cartofi unul de carne , avand grija sa terminati cu unul de cartofi.
Deasupra se pune un amestec facut din cele doua oua ramase si gris.
Se da la cuptor pana se rumeneste frumos.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu gogosari murati.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Muschi de vita caramelizat
Ingrediente :
- 800 g muschi de vita
- 150 g zahar
- sare
- piper
- o limeta ( lamaie verde )
- salata verde
- ulei
groase.Se bate fiecare felie , se sareaza putin , apoi se prajeste pe ambele parti
intr-o tigaie cu ulei incins.
Separat se caramelizeaza zaharul , iar dupa ce feliile de muschi s-au rumenit , se
toarna zaharul caramel peste fiecare felie in parte.Se asaza pana se intareste ca-
ramelul , apoi se serveste cu zeama de limete.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet
Paste cu carne de vita
Ingrediente :
- o jumatate kilogram de carne de vita
- o punga cu paste
- un pahar cu bulion
- piper
- delicat
- ulei
- sare
- 3 catei de usturoi
- gogosari acri
prajit intr-o cratita cu ulei incins.Se lasa sa se prajeasca , dupa care se scoate
si se pastreaza calda.Pastele se pun la fiert intr-o oala cu apa si cu sare , avand
grija sa nu se sfarame.
Sosul se rosii se prepara din bulion , un pahar cu apa , usturoi pisat piper si de-
licat dupa gust.Se lasa sa fiarba , dupa care se serveste alaturi de paste si de car-
nea de vita.
Durata : o ora Sfat : Se pot servi cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Sarmale in foi de stevie
Ingrediente :
- 1 kg carne tocata amestec (porc si vita )
- 3 cepe
- o cescuta cu orez
- o felie de franzela
- 5 linguri cu lapte
- un ou
- sare
- piper
- 4 linguri cu bulion
- 250 ml suc de rosii
- foi de stevie
- ulei
- smantana
Ceapa taiata marunt si orezul spalat se calesc in putin ulei.Se adauga carnea ,
painea inmuiata in lapte , sarea , piperul , bulionul si se lasa la inabusit cateva
minute.Se lasa la racorit si se adauga oul.Cu aceasta compozitie se umplu foile
de stevie si se fac sarmalute cat mai mici.
Acestea se asaza in cratita , se toarna apa si suc de rosii si se dau la cuptor la
foc potrivit.
Durata : 90 de minute Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Supa de manzat
Ingrediente :
- 800 g rasol de manzat
- un morcov
- doi cartofi
- o ceapa
- o telina
- o radacina de patrunjel verde
- 50 g taitei
- sare
- piper boabe
la fiert in apa cu sare.Se ia spuma si se continua fierberea.Cand carnea este aproa-
pe fiarta se adauga legumele , apoi radacinoasele.Dupa ce au fiert se streoara supa.
Zeama obtinuta se potriveste de sare , se adauga si cateva boabe de piper si taiteii.
Dupa ce si taiteii au fiert , se ia de pe foc si se presara patrunjel verde tocat.
Durata : 90 de minute Sfat : Carnea si legumele se pot consuma
Felul : 1 cu mujdei sau zeama de lamaie.
Portii : 6 Bautura : Palinca
Supa de vita cu legume
Ingrediente :
- 1 kg carne de vita cu os
- o ceapa
- o radacina de patrunjel
- un morcov
- piper
- taitei
- un fir de praz
- sare
- cateva buchetele de conopida
- 200 g pastai verzi
- o legatura de patrunjel
Dupa ce incepe sa fiarba este important sa se ia spuma.Vasul se acopera cu un capac
si se lasa sa fiarba la foc domol cateva ore.
Cand carnea este pe jumatate fiarta , se adauga ceapa tocata marunt , buchetelele de
conopida , pastaile , prazul taiar rondele , iar morcovul si radacina de patrunjel intregi.
Dupa cateva clocote se adauga si taiteii.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
La sfarsit , se presara patrunjel verde tocat marunt.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu crutoane.
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Vodca
Supa de vita
Ingrediente :
- 1 kg carne de vita
- un morcov
- o telina
- o ceapa
- 3 rosii
- patrunjel verde
- sare
- o foaie de dafin
rece cu sare.Se spumeaza mereu si se adauga zarzavatul , foaia de dafin si sare
dupa gust.Se acopera oala si se lasa in continuare la fiert.Cand carnea este aproa-
pe fiarta , se adauga si rosiile curatate de coaja.La sfarsit se strecoara totul , pen-
tru a se obtine o supa limpede si gustoasa.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu verdeata.
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Palinca
Tocanita germana
Ingrediente :
- 500 g carne de vitel
- un kg de praz
- un kg de cartofi
- verdeata
- sare
- piper
- boia de ardei
- ulei
- unt
putin ulei.Separat , prazul se taie felioare si se pune la calit in ulei cu sare si piper.
Cartofii se taie felii si se fierb dupa care se scot intr-un vas de jena , se adauga
cateva cubulete de unt , sare si piper.Cand s-a fiert carnea se adauga boiaua de
ardei si se serveste impreuna cu prazul calit si cu cartofii fierti.
Durata : 90 de minute Sfat : Deasupra se presara verdeata.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Bere bruna
Ciorba de burta
Ingrediente :
- un kg de burta de vaca
- un picior de vaca
- un rasol de vita
- un morcov
- o radacina de patrunjel
- o ceapa
- 3 foi de dafin
- 4 galbenusuri
- 3 linguri cu otet
- piper boabe
- sare
- 100 ml de smantana
- o capatana de usturoi
multe ape si se pun la fiert in apa cu sare.Se adauga apoi piperul boabe si frun-
zele de dafin.Se lasa totul la fiert , la foc moderat.Cand sunt aproape fierte se
adauga si zarzavatul curatat.Se scoate burta , se lasa la racit , apoi se taie sub
forma de taitei mai grosi.La fel se procedeaza si cu carnea de pe piciorul de vi-
ta.Rasolul se scoate si se serveste separat.
Taiteii obtinuti se pun intr-o oala , se toarna peste ei zeama strecurata in care
au fiert si se lasa sa mai dea in cateva clocote.Se ia oala de pe foc , adaugan-
du-se galbenusurile batute cu otet.
Durata : 90 minute Sfat : Se drege cu smantana si mujdei.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Tuica
Ghiveci cu carne de vita
Ingrediente :
- un kg carne
- doi morcovi
- trei cartofi
- doua cepe
- varza
- un pastarnac
- conopida
- mazare
- praz
- un pahar ulei
- un kg rosii
- cascaval
patru linguri de ulei , lasandu-se sa se inabuse bine pana scade apa lasata de carne.
Intre timp , varza se taie foarte subtire , iar cartofii , in bucati mai mari , dupa care se
adauga in oala in care fierbe carnea.Legumele se amesteca in cratita cu carnea , dupa
care se adauga rosiile felii , sare, piper , verdeata tocata si un pahar cu ulei.Se da ghi-
veciul la cuptor sa fiarba , lasandu-se pana incepe sa scada.
Durata : 90 minute Sfat : Se serveste cu cascaval ras deasupra.
Felul : 2
Portii : 8 Bautura : Vin rosu de buturuga
Carpaccio cu fasole verde
Ingrediente :
- 8 fileuri de carpaccio
- 500 g fasole verde
- o ceapa
- doua linguri cu pasta de toamte
- doi catei de usturoi
- rosii cherry
- ulei
- sare
- piper
Separat , se curata ceapa , se toaca si se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.Apoi
se adauga fasolea verde , pasta de tomate , putina apa si se inabusa , dupa care
se pune usturoiul curatat si pisat.Se sareaza si se pipereaza.
Fileurile de carpaccio se intind pe un platou , se pune pe fiecare compozitie de
fasole verde si se ruleaza.
Durata : 40 de minute Sfat : Se orneaza cu rosii cherry.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cramposie