Retete carne de pasare

                                       Aripi de curcan cu masline

Ingrediente :
  •   un kg aripi de curcan                      
  •   200 g masline                                
  •   doua cepe                                      
  •    un morcov                                      
  •    o telina                                         
  •    trei linguri cu bulion                           
  •    100 ml vin rosu            
  •    doua linguri de faina
  •    o lamaie
  •    ulei
  •    foi de dafin
  •    sare
  •    piper
Mod de preparare : maslinele se pun la desarat in apa rece.Aripile de curcan
se spala , se curata , se sareaza , se pipereaza si se pun la prajit in ulei.
Dupa ce s-au rumenit usor , se scot , iar in uleiul ramas se pun la calit  ceapa,
morcovul , telina , dupa ce au fost curatate , spalate si tocate marunt.Se lasa
cateva minute , dupa care se adauga si faina . amestecand mereu.Se stinge totul
cu bulion diluat cu vin.

In acest sos se adauga sare si piper dupa gust , foi de dafin si se lasa la foc mic
cam o jumatate de ora.Dupa ce a fiert , se ia de pe foc , se strecoara sosul , iar
legumele se trec prin sita , pasta rezultata amestecandu-se din nou cu sosul.In
acest sos se pun aripile de curcan si maslinele si se mai fierb pana ce carnea
s-a inmuiat.

Durata : 90 minute                                Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde
Felul : 2                               
Portii : 4                                                Bautura : Pinot Noir



                                         Aripi de curcan cu orez


Ingrediente :
  • 500 g aripi de curcan
  • ulei de masline
  • foi de dafin
  • piper rosu
  • piper negru
  • sare
  • 300 g orez
  • supa de gaina
  • verdeata
  • doua cepe
  • mirodenii

Mod de preparare : aripile de curcanse spala si se pun intr-o tava impreuna
cu uleiul de masline , foile de dafin , sarea si piperul , se acopera cu apa si se
lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie carnea.Separat se prepara garnitura
de orez.Se taie ceapa rondele si se pune la fiert in ulei cu apa si mirodenii.
Se adauga orezul si se acopera cu supa , cat de doua ori cantitatea de orez
si se lasa la fiert fara a se mai adauga apa.
Se serveste alaturi de aripile de curcan.

Durata : 60 minute                                    Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata
Felul : 2
Portii : 4                                                    Bautura : Pinot Noir



                                                 Aripi de pui cu praz  


Ingrediente :

  • 12 aripi de pui
  • 800 g praz
  • 2 linguri cu pesmet
  • doua oua
  • 5 linguri cu faina
  • 150 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 2 linguri cu untura
Mod de preparare : se aleg aripile de pui , se spala si se lasa la scurs pe un seervet.
Separat , se bat ouale cu un praf de sare , peste care se adauga pesmetul si faina.
Aripile se trec prin acest amestec si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins.Prazul , dupa
ce a fost spalat si taiat in bucati de 4-5 centimetri , se inmoaie usor in grasimea incinsa.
Se asaza aripile pe farfurie alaturi de bucatile de praz si se pipereaza dupa gust.

Durata : o ora                             Sfat : Se poate servi cu salata verde si marar
Felul : 2
Portii :  4                                      Bautura : Feteasca Regala



                                           Cartofi umpluti cu ficat


Ingrediente :
  • 6 cartofi
  • 500 g ficat
  • 400 g unt
  • sare
  • piper
  • un ardei rosu
  • o legatura de patrunjel
  • o capatana de usturoi
  • o ceapa mica
  • ulei
  • lamaie
Mod de preparare : cartofii se lasa cu coaja si se pun la fiert in apa cu sare.
Intre timp , ceapa se curata si se taie marunt , iar usturoiul se piseaza.Se pun la
calit in putin ulei icins , apoi se adauga ardeiul rosu feliat.Ficateii se fierb in apa
cu sare si putin ulei.Dupa ce s-au fiert bine , se scot , se lasa sa se scurga si se
paseaza ( sau se dau prin masina de tocat ) , amestecandu-se cu untul.Se freaca
pana se omogenizeaza bine si devine o pasta groasa.Se amesteca cu ceapa , cu
ardeiul si cu usturoiul calite.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cartofii se cojesc si se scobesc de miez.Se umplu cu pasta de ficat , se asaza
intr-o tava unsa cu putin unt si se dau la cuptor pentru 5-10 minute , sa se
rumeneasca mai bine.

Durata : 60 minute                          Sfat : Se asorteaza cu felii de lamaie si patrunjel
Felul : 2
Portii : 4                                           Bautura : Pinot Noir




                                                   Ciorba de potroace


Ingrediente :
  • maruntaiele de la o pasare
  • doua oase de vaca
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • un pastarnac
  • o ceapa
  • o telina
  • doua linguri cu orez
  • 3 linguri de bulion
  • un litru zeama de varza
  • leustean
  • sare
Mod de preparare : se spala bine oasele si maruntaiele , se asaza intr-o oala
si se pun la fiert in apa cu putina sare , avand grija sa se adune spuma.
Se adauga zarzavatul curatat , spalat si taiat.Se lasa sa fiarba la foc potrivit.
Dupa ce au fiert maruntaiele , se pun orezul si bulionul , apoi zeama de varza.
La sfarsit se potriveste de sare.

Durata : 90 minute                                       Sfat : Deasupra se presara leustean tocat
Felul : 1
Portii : 4                                                       Bautura : Palinca



                                   Ficatei cu legume


Ingrediente :
  • 1 kg de ficatei
  • 4-5 catei de usturoi
  • fasole verde
  • o cutie cu porumb
  • cateva baghetele de conopida
  • o cutie de mazare
  • unt
  • sare
  • piper
  • patrunjel
Mod de preparare : ficateii se spala si se pun la calit in putin unt.Usturoiul se
curata , se piseaza , se amesteca cu putina sare si se pune peste ficateii inabusiti.
Se stinge cu putin apa , dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.Legumele
( mazarea , conopida , fasolea verde ) se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei.
Dupa ce au fiert se scot pe un platou si se lasa sa se scurga.Se omogenizeaza cu 
putina maioneza , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se servesc alaturi de ficateii caliti.

Durata : o ora                                     Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat
Felul : 2
Portii : 4                                              Baurtura : Cabernet Sauvignon



                                Mancare de caise cu pui


Ingrediente :
  • un  pui
  • 50 g susan
  • 500 g caise
  • 50 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 oua
  • 2 linguri cu faina
Mod de preparare : se spala caisele , li se scot samburii si se lasa la scurs.
Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul cu o cana de apa.In acest sos se adauga
caisele si se fierb pana cand fructele se inmoaie , iar sosul a scazut.
Puiul se curata , se taie bucati , se spala si se tavaleste printr-un amestec din
oua , faina si susan.Astfel pregatit se prajeste in ulei incins.Dupa ce s-a rumenit
pe ambele parti , se serveste alaturi de sosul de caise.

Durata : o ora                      Sfat : Puiul se poate servi si alaturi de mancare de prune
Felul : 2
Portii : 4                              Bautura : Sauvignon Blanc



                                 Mancare de fasole verde


Ingrediente :
  • 600 g fasole verde
  • 500 g carne de pasare
  • o ceapa
  • 50 ml ulei
  • 100 ml sos de rosii
  • un varf de cutit cu zahar
  • o legatura de marar
  • sare
  • smantana
Mod de preparare : fasolea se curata , se spala si se caleste usor in ulei.
Se adauga si ceapa tocata marunt impreuna cu jumatate de pahar cu apa.
Se lasa sa se inmoaie usor , dupa care se ia de pe foc.Separat , carnea se
portioneaza , se spala si se pune la fiert in apa cu sare.Se ia spuma si se
fierbe pana cand carnea este aproape gata.Se adauga carnea peste fasolea
verde si se continua fierberea.
Cand este aproape gata , se adauga sosul de rosii si sare dupa gust.Pentru
gust mai bun , se pune si un varf de cutit de zahar si se lasa la fiert pana ce
sosul a scazut , iar carnea este frageda.Se asezoneaza cu marar tocat.

Durata : o ora                                     Sfat : Se poate servi cu smantana
Felul : 2
Porti : 4                                              Bautura : Sauvignon Blanc



                                       Mancarica de pui


Ingrediente :
  • un pui
  • 4-5 linguri cu untdelemn
  • 3-4 rosii
  • o lingura de bulion
  • o ceapa
  • doi ardei rosii
  • o lingura cu faina
  • patrunjel
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • piper
  • ciuperci
Mod de preparare : puiul se taie bucati potrivit de mari si se pune la fiert 
in apa cu sare si o ceapa.Cand este aproape fiert , se adauga rosiile curatate
de pielita si taiate felii subtiri , bulionul , ardeiul taiat si calit in untdelemn ,
faina stinsa cu putina apa , usturoiul pisat marunt si verdeata.Se sareaza si
se pipereaza dupa gust , dupa care se da la cuptor.
Se lasa sa se rumeneasca si se presara deasupra patrunjel verde tocat.

Durata : o ora                               Sfat : Dupa preferinta , se pot pune si ciuperci
Felul : 2
Portii : 4                                       Bautura : Vin alb de buturuga



                              Orez cu maruntaie de pui


Ingrediente :
  • 300 g pipote si inimi de pui
  • 200 g orez
  • 200 ml supa de pui
  • ceapa
  • sare
  • piper
  • 100 ml ulei
Mod de preparare : ceapa se spala , se toaca marunt si se inmoaie in
grasimea incinsa.Orezul , curatat si spalat se pune peste ceapa amestecand
pentru a nu se prinde de fundul vasului.Se adauga sare si piper , supa si
organele de pui.Se da vasul la cuptor si se tine pana cand orezul si organele
au fiert.Daca este nevoie  se mai poate adauga si putina apa.Dupa ce apa a
scazut si orezul s-a rumenit usor , se poate servi.

Durata : 45 minute                                 Sfat : Se serveste cu salata de castraveti
Felul : 2
Portii : 4                                                    Bautura : Merlot



                                   Piept de pui cu conopida


Ingrediente :
  • 2 bucati piept de pui
  • un pahar cu ulei
  • o punga cu conopida
  • sare
  • piper
  • putin unt
  • un pahar cu vin alb
  • cimbru
  • gogosari sau castraveti acri
Mod de preparare : pieptul de pui se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se pune la prajit in uleiul incins.Dupa ce s-au rumenit bine bine pe ambele
parti se scot si se lasa pe un platou , acoperindu-se pentru a se pastra calde.
Intre timp se pregateste garnitura din conopida.Aceasta , sub forma de buche-
tele , se inabusa in putin unt.Se lasa sa se inmoaie , dupa care se stinge cu putin
vin alb.Se amesteca in continuare.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , apoi
se adauga cimbrul.Se pot pune , dupa preferinta si gogosari sau castraveti acri
taiati fasii.Sosul de conopida se serveste alaturi de pieptul de pui rumenit.

Durata : 45 minute                                 Sfat : Deasupra se presara verdeata
Felul : 2
Portii : 4                                                 Bautura : Cramposie de Dragasani



                                    Pui cu rozmarin


Ingrediente :
  • un pui mijlociu
  • o lingura cu ulei de masline
  • o ceapa
  • 4-5 rosii
  • rozmarin
  • sare
  • piper
  • gogosari
  • maioneza
  • zeama de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare : se foloseste un pui de marime potrivita.Se spala , i se scot
maruntaiele si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa ce s-a fiert , se scoate si se pune
intr-o tava unsa cu putin ulei de masline.Se da la cuptor sa se rumeneascca , adau-
gandu-se cateva linguri cu apa , ceapa tocata marunt , zeama de lamaie , rosiile
taiate feliute , piperul si rozmarinul.


Durata : o ora                                     Sfat : Se serveste cu gogosari sau maioneza
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Feteasca Neagra



                                Pui cu salata de masline


Ingrediente :
  • 700 g pulpe de pui
  • 200 g masilne verzi
  • 200 g masline negre
  • o ceapa
  • doua linguri cu bulion
  • 2 ardei
  • sare
  • piper
  • ulei
  • foi de dafin
  • un pahar cu vin alb
  • 100 g smantana
  • maioneza
 Mod de preparare : pulpele de pui se spala si se asaza intr-o tava cu ulei ,
 sare , piper , dafin , vin si se acopera cu bulionul diluat in apa.Se dau la cup-
 tor pana cand sosul scade , iar pulpele se rumenesc foarte bine.
 Separat se prepara salata din maslinele verzi , maslinele negre , ceapa taiata
 pestisori , ardeiul taiat feliute , sare si piper , ca;ite cu putin ulei.Se serveste
 alaturi de puiul rumenit la cuptor.

 Durata : o ora                            Sfat : Salata se poate servi cu maioneza si smantana
 Felul : 2
 Portii : 4                                     Bautura : Vin alb de buturuga



                                         Pui cu sos alb



Ingrediente :
  • un pui
  • doi morcovi
  • patrunjel
  • un pahar vin alb
  • 2 litri apa
  • 3 cepe
  • 2 oua
  • 4 linguri smantana
  • piper boabe
  • ciuperci
  • faina
  • 30 g unt
Mod de preparare : se fierbe puiul cu 2 litri de apa , vin , ceapa , morcov si
cateva boabe de piper , la foc mic , acoperit.Se prepara un sos alb din faina ,
unt si supa in care a fiert puiul.Se amesteca apoi galbenusele si smantana.
Se toarna peste pui , presarandu-se cu verdeata tocata.

Durata : o ora                              Sfat : Se garniseste cu ciuperci fierte in unt si vin
Felul : 2
Portii : 6                                       Bautura : Muscat Otonel



                                  Pui cu sos de castraveti


Ingrediente :
  • 4 ciocanele de pui
  • 300 g castraveti acri
  • maioneza
  • 3 linguri cu mustar
  • o lingura cu ketchup
  • ulei de masline
  • o lingura cu faina
  • o lingura cu pesmet
  • un ou
  • sare
  • piper
  • o legatura de marar
Mod de preparare : castravetii se curata de coaja , se taie pe lungime si apoi
in bucatele mici.Se face un sos din maioneza , mustar , castraveti si ketchup.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Ciocanelele de pui se condimenteaza , se trec prin faina , ou batut si pesmet.
Se pun la prajit in ulei de masline.Se rumenesc bine pe ambele parti , dupa
care se scot pe un platou.Se servesc cu sos de castraveti.

Durata : o ora                  Sfat : Deasupra se presara putin marar verde tocat marunt
Felul : 2
Portii : 4                           Bautura : Vin alb de buturuga



                                  Pui cu sos de maioneza


Ingrediente :
  • 600 g file de pui
  • un ou
  • 150 g sos de maioneza
  • 250 ml ulei
  • o lamaie
  • o legatura de verdeata
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se portioneaza fileul de pui , se sareaza , se pipereaza
si se rumeneste in ulei incins.
Se face o maioneza mai subtire , din galbenusul de ou , un praf de sare si
200 ml ulei , adaugat picatura cu picatura.Se acreste cu zeama de lamaie ,
dupa gustul gospodinei.
Se asaza fileul pe o farfurie si se toarna sosul de maioneza peste el.

Durata : 50 minute                             Sfat : Se serveste cu patrunjel verde tocat
Felul : 2
Portii : 4                                             Bautura : Pinot Gris



                                 Pui cu sos de smantana


Ingrediente :
  • 4 copane de pui
  • 500 g smantana
  • sare
  • piper alb
  • o cutie de ciuperci
  • 4 catei de usturoi
  • 2 cepe
  • un pahar cu ulei
  • un pahar cu apa
  • o lingura cu unt
  • patrunjel
Mod de preparare : se aleg patru copane mari de pui si se fierb.Se lasa sa se
scurga putin , dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins.Dupa ce s-au
prajit , se scot si se asaza pe o farfurie sa se pastreze calde.
Ceapa se curata , se spala si se taie marunt , iar usturoiul se curata si se piseaza.
Se pun la prajit in putin ulei , se lasa sa se inabuse , dupa care se pune un pahar
cu apa.Se adauga apoi smantana si se lasa in continuare la fiert.Se pune sare si
piper dupa gust.Ciupercile se spala si se calesc in unt.Sosul de smantana se ser-
veste alaturi de copanele de pui si de ciuperci.

Durata : o ora                                Sfat : Deasupra se presara patrunjel taiat marunt
Felul : 2
Portii : 4                                         Bautura : Merlot



                                 Pui cu susan si ananas


Ingrediente :
  • un piept de pui
  • 75 g seminte de susan
  • un ou
  • sare
  • piper
  • un pahar cu ulei
  • o cutie cu ananas
Mod de preparare : pieptul de pui se portioneaza , se bate , se sareaza si se
pipereaza.Semintele crude de susan se rumenesc 5-10 minute in cuptor , avand
grija sa nu se arda.Bucatile de pui se dau prin oul batut si se presara cu susan ,
dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins.

Durata : o ora                             Sfat : Se servesc alaturi de bucatile de ananas
Felul : 2
Portii : 4                                      Bautura : Chardonnay



                                Pui la cuptor cu fructe


Ingrediente :
  • un pui
  • doua portocale
  • o lamaie verde
  • 100 g miez de nuca
  • 200 g capsuni
  • sare
  • ulei
Mod de preparare : se alege un pui frumos , se sareaza , se unge cu ulei
si se introduce in cuptor.Dupa ce s-a fript , se imparte in patru si se serves-
te cu garnitura de fructe si nuci.

Durata : o ora                           Sfat : Dupa gust , se poate servi si cu smantana
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Chardonnay



                               Pui taranesc cu mamaliga


Ingrediente :
  • 800 g piept de pui
  • 200 g suc de rosii
  • 150 g smantana
  • o ceapa
  • 200 g malai grisat
  • ulei
  • sare
  • verdeata
Mod de preparare : se taie pieptul de pasare cuburi mai mari , iar acestea
se sareaza si se rumenesc in ulei incins.Separat , se pregateste un sos dintr-o
ceapa tocata marunt si calita , sucul de rosii si sarea.
Sosul acesta se toarna peste pieptul de pui rumenit.
Separat , se pregateste o mamaligura din malai , apa si sare.Se asaza pe o
farfurie cateva bucati de pui , sos de rosii si un bot de mamaliga.

Durata : 90 minute                     Sfat : Se serveste cu smantana si u verdeata
Felul : 2
Portii : 4                                    Bautura : Vin alb de buturuga



                                Salata de pui cu castraveti



Ingrediente :
  • un piept de pui
  • un castravete crud
  • cateva linguri cu ulei
  • sare
  • doua rosii
  • marar verde
  • maioneza
Mod de preparare : pieptul de pui se fierbe si se taie cubulete , dupa care se
pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins,lasandu-se putin sa se rumeneasca.
Castravetele se taie felii subtiri , iar rosiile cubulete.Se amesteca legumele cu
bucatile de pui si cu uleiul.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.In functie de
preferinte , se poate servi si cu maioneza.

Durata : 45 minute                                   Sfat : Se orneaza cu marar verde
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                    Bautura : Feteasca Regala



                                   Salata de pui cu mere


Ingrediente :
  • un piept de pui
  • 2-3 morcovi
  • o legatura de ceapa verde
  • doua mere
  • doua oua fierte
  • cateva linguri cu ulei
  • sare
  • piper
  • vegeta
  • maioneza
Mod de preparare : pieptul de pui se fierbe in apa cu putina sare si vegeta.
Dupa ce s-a fiert , se scoate si se taie fasii.Morcovii se curata si se taie cubulete.
Ceapa verde se spala si se taie bucati mici , iar merele se curata de coaja si se
taie fasii.
Se amesteca toate aceste ingrediente cu putin ulei , se sareaza si se pipereaza
dupa gust.Ouale se fierb , se curata de coaja si se servesc alaturi de salata.

Durata : 45 minute                           Sfat : Se poate servi cu maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4                                            Bautura : Pinot Gris



                                  Salata de pui cu mere



Ingrediente :
  • o punga cu macaroane
  • doua mere
  • un piept de pui
  • sare
  • piper
  • maioneza
  • 100 g mazare
  • o lamaie
  • ciuperci
  • gogosari acri

Mod de preparare : macaroanele se pun la fiert in apa cu putina sare si ulei.
Dupa ce au fiert , se scot si se trec sub un jet de apa rece.
Se lasa apoi la scurs , timp in care pieptul de pui se fierbe.Dupa ce a fiert se
taie fasiute.Merele se curata de coaja si se taie si ele feliute mici.
Pastele se amesteca impreuna cu puiul si cu merele , apoi se omogenizeaza
toate cu maioneza.Se potriveste de sare si piper dupa gust.Se garniseste cu
feliute de lamaie.

Durata : 45 minute                 Sfat : Dupa preferinta , se pot pune si ciupercci sau
Felul : aperitiv                                      gogosari acri
Portii : 4                                  Bautura : Feteasca Alba



                                Salata mexicana cu pui


Ingrediente :
  • 400 g file de pui
  • un morcov
  • 200 g fasole verde
  • 150 g mazare
  • 100 g boabe de porumb
  • 100 g fasole boabe
  • sare
  • piper
  • boia iute
  • marar
Mod de preparare : se spala boabele de fasole si se pun la fiert.Dupa primul
clocot se arunca apa si se pune fasolea iarasi la fiert in apa rece , in care se
adauga sare.
Morcovul taiat cubulete , fasolea verde si mazarea se calesc usor intr-un vas
cu ulei incins.Se adauga si carnea de pui taiata fasii si se continua calirea.Dupa
cateva minute se adauga boabele de porumb , putina apa , sare , piper si boia,
apoi se acopera cu un capac si se lasa in continuare pe foc.Dupa ce fasolea
boabe a fiert , se adauga peste amestecul de pe foc si se mai lasa cateva
minute sa fiarba la foc mic.

Durata : o ora                               Sfat : Se serveste cu marar tocat
Felul : 2
Portii : 4                                       Bautura : Pinot Gris



                                     Saramura de pui


Ingrediente :
  • doi piepti de pui
  • sare
  • ulei
  • piper
  • doua foi de dafin
  • un ardei iute
Mod de preparare : pieptul de pasare se bate si se sareaza pe ambele parti,
dupa care se pune la fript pe gratarul incins si uns cu grasime.
Separat , se fierbe putina apa cu sare , cu boabe de piper , doua foi de dafin
si ardeiul iute ciupit la un capat.Dupa ce carnea s-a fript , se scoate intr-un vas
si se toarna peste ea saramura pregatita anterior.
Se acopera vasul si se lasa cateva minute pana se patrunde carnea.

Durata : 30 minute                                Sfat : Se serveste calda , cu usturoi verde
Felul : 2
Portii : 2                                                 Bautura : Tuica



                               Snitel cu conopida gratinata


Ingrediente :
  • 300 g carne de pui
  • o lingura cu pesmet
  • faina
  • un kg de conopida
  • o jumatate pachet de unt
  • un pahar cu pahar
  • 2 oua
  • cascaval
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare : carnea de pui se taie in felii de aceeasi grosime , se sareaza
si se pipereaza dupa gust si se bat cu ciocanul sa se fragezeasca.Snitelele astfel
obtinute se dau prin faina , apoi prin oul batut si apoi prin pesmet.Se prajesc in
uleiul bine incins , dupa care se asaza pe un platou.Se acopera sa se mentina calde
intre timp pregatindu-se conopida.Aceasta se spala in apa cu putin otet si se desface
in buchetele.Se fierb in apa cu sare timp de 15 minute , dupa care se scot si se scurg.
Separat , se pune la topit untul cu o lingurita cu faina si se amesteca pana la omoge-
nizare.Peste ele se adauga laptele fierbinte si se amesteca in continuare pana ce sosul
se ingroasa putin.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Conopida buchetele se trece
prin acest amestec si se prajeste in putin unt incins.Se serveste alaturi de snitelul de pui.

Durata : o ora                                   Sfat : Se servesc cu gogosari
Felul : 2
Portii : 4                                           Bautura : Feteasca Regala



                                  Snitel de pui "Adelina"


Ingrediente :
  • un piept de pui
  • doua oua
  • doua linguri cu faina
  • 150 g susan
  • 100 ml ulei
  • o punga cu varza de Bruxelles
  • sare
  • piper
  • boia
  • 3-4 linguri cu bulion
  • o ceapa
  • un pahar cu vin rosu
  • patrunjel verde
  • castraveti acri
  • mamaliguta
Mod de preparare : se taie pieptul de pui in patru felii , se bat cu ciocanul de
snitele si se condimenteaza cu sare , piper si boia.Fiecare felie de carne se trece
prin faina si ou batut si apoi prin susan.Dupa ce s-a acoperit bine cu susan fiecare
felie , se mai trece o data prin ou si apoi iar prin susan.Se prajesc bine in ulei incins.
Se scot pe o hartie absorbanta pentru a elimina surplusul de grasime.
Varza de Bruxelles se fierbe in apa cu putina sare , apoi se scoate si se lasa la scurs.
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei incins.Se stinge cu vin si se adauga varza
de Bruxelles fiarta si bulionul diluat in putina apa.Se lasa sa fiarba pana se formeaza
un sos.Se potriveste de sare si piper.Deasupra se presara patrunjel verde tocat ma-
runt.Se serveste alaturi de snitel cald.

Durata : o ora                          Sfat : Se serveste cu castraveti acri si
Felul : 2                                            mamaliguta calda
Portii : 4                                  Bautura : Chardonnay



                                       Supa de gaina


Ingrediente :
  • 1 kg carne de gaina
  • o ceapa
  • un morcov
  • o bucata de pastarnac
  • patrunjel
  • tarhon
  • piper
  • sare
Mod de preparare : se alege o gaina grasa.Se curata , se spala , dupa care se
asaza intr-o oala in care se toarna doi litri de apa , in functie de marimea gainii.
Zarzavatul tocat si ceapa taiata cubulete se adauga dupa ce pasarea a fiert pe
jumatate.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.La sfarsit , se pun patrunjelul
verde si tarhonul tocate marunt.

Durata : o ora                                 Sfat : Se poate drege cu smantana
Felul : 1
Portii : 4                                         Bautura : Riesling



                                        Supa de pasare


Ingrediente :
  • o gaina
  • o cana cu orez
  • o ceapa
  • 3 galbenusuri
  • o lamaie
  • sare
  • 100 g smantana
  • o legatura de ceapa verde
Mod de preparare : se curata gaina , se portioneaza si se pune pe foc intr-o
oala in care se adauga putina sare , ceapa intreaga si apa rece , atat cat sa o
acopere.Se ia spuma si se lasa la fiert la foc mic.Se adauga apoi orezul , iar
cand acesta a fiert , se pun si maruntaiele tocate marunt.
Separat , se bat galbenusurile bine si se amesteca cu zeama de lamaie si cu
putina zeama calda in care a fiert carnea.Se omogenizeaza bine si se toarna
in oala cu supa , continuandu-si amestecarea.Se drege cu smantana.

Durata : 90 minute                            Sfat : Se serveste cu ceapa verde
Felul : 1
Portii : 8                                             Bautura : Tuica



                                          Tagano cu pui


Ingrediente :
  • doi piepti de pui
  • 300 g cascaval
  • 400 g ciuperci
  • 150 ml suc de rosii
  • o ceapa
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper macinat
  • patrunjel
Mod de preparare : pieptii de pui se taie fasii , se bat usor si se pun la fript pe
gratarul incins.Cascavalul se taie felii si se asaza o bucata de piept fript , o felie
de cascaval , alta bucata de friptura si inca o felie de cascaval.Preparatul se da
la cuptor pentru cateva minute , adaugandu-se si 50 ml suc de rosii.
Ciupercile se curata , se spala si se taie felioare.Intr-o cratita se pun la calit 
ciupercile si ceapa curatata si tocata marunt.Dupa ce s-au inmuiata , se pune
restul de suc de rosii , se adauga sare si piper si se continua fierberea pana cand
sosul scade.
Pe o farfurie se asaza o bucata de friptura scoasa din cuptor si mancarea de
ciuperci pregatita separat.

Durata : o ora                                 Sfat : Se garniseste cu patrunjel verde tocat
Felul : 2
Portii : 4                                         Bautura : Cabernet



                                     Tarta cu ficatei


Ingrediente :
  • 3-4 linguri cu smantana
  • un ou
  • faina cat cuprinde umplutura
  • 300 g cascaval
  • 300 g ciuperci
  • 300 g ficatei de pasare
  • 3 oua
  • sare si piper
  • gogosari murati
  • unt
Mod de preparare : intr-un vas se amesteca smantana cu oul , apoi se adauga
faina , cat sa se obtina un aluat mai moale.
Ciupercile tocate se calesc in putin unt sau margarina , adaugandu-se sare si piper.
Ficateii se fierb putin si se taie cubulete mici.Cascavalul se da prin razatoare.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se intinde blatul cu lingura , uniform.
Se pune ficatul , urmeaza cascavalul ras si ciupercile , iar deasupra ouale batute.
Se coace in cuptorul preincalzit timp de 50-60 de minute.

Durata : o ora                                    Sfat : Se serveste cu gogosari acri
Felul : aperitiv
Portii : 4                                            Bautura : Cabernet Sauvignon