Retete cu legume

                                      Ardei in sos de rosii


Ingrediente :
  • 8 ardei medi
  • 4 rosii
  • 2 cepe
  • un morcov
  • 150 g orez
  • 150 ml ulei
  • 100 ml suc de rosii
  • sare
  • piper
  • o legatura de patrunjel
  • smantana
Mod de preparare : se curata cepele , se spala , se toaca marunt si se pun la ina-
busit in uleiul incins.Se adauga orezul spalat , amestecandu-se cu ceapa.Morcovul
se da prin razatoare mica si se pune peste orez.Se adauga un pahar cu apa , se a-
mesteca totul si se lasa la fiert cateva minute.
Doua dintre rosii se curata de pielite si seminte , se toaca si se amesteca cu orezul.
Se adauga sare , piper si patrunjel verde tocat , apoi se ia de pe foc.Ardeii grasi
se spala , se curata de cotoarele cu seminte apoi se umplu cu amestecul de orez.
Celelalte 2 rosii se taie rondele mai groase si se folosesc drept capacele.Se asaza
apoi ardeii intr-un vas , care se pune la cuptor.Deasupra se toarna sucul de rosii ,
ulei si putina apa.Se lasa pana cand ardeii se rumenesc.

Durata : 90 de minute                        Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii  : 4                                             Bautura : Cramposie



                                       Cartofi cu spanac



Ingrediente :
  • un kg de cartofi
    doua linguri cu margarina
    o cutie cu spanac conservat
    piper
    o ceapa
    sare
    doi catei de usturoi
    250 ml vin alb 
    o legatura de patrunjel
    fasole rosie
    smantana 
 Mod de preparare : cartofii se curata de coaja , se spala si se pun la fiert cu un 
praf de sare.Ceapa si usturoiul se curata , se toaca marunt si se calesc in margarina 
incinsa.Se stinge totul cu vin.Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de 
mai sus.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
 Cartofii se scot , se lasa sa se raceasca , dupa care se scobesc si se umplu cu spa-
nacul calit.Se asezoneaaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.

 Durata : o ora                         Sfat : Se servesc cu smantana
 Felul : 2
 Portii : 4                                   Bautura : Feteasca Alba



                                       Chiftele de legume


Ingrediente :
  • doi morcovi
  • doua radacini de patrunjel
  • o telina
  • un fir de praz
  • 4-5 cartofi
  • o ceapa mare
  • doua linguri cu faina
  • doua oua
  • doua linguri cu parmezan ras
  • sare
  • marar
  • piper
  • legume
Mod de preparare : morcovii , telina , patrunjelul , cartofii , curatati de coaja , se
fierb in apa cu sare.Dupa ce au fiert , nu foarte bine , se scurg de apa si se dau prin
masina de tocat.
Se adauga ceapa data pe razatoare , prazul taiat rondele , faina , ouala , parmeza-
nul , sarea si piperul.
Se fac chiftele rotunde , care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.Dupa pre-
ferinta , in compozitia de chiftele se poate adauga si marar verde tocat marunt.


Durata : 90 de minute                   Sfat : Se servesc cu garnitura de legume
Felul : 2                                                       sau cu sos de castraveti  
Portii : 4                                        Bautura : Feteasca Neagra



                                         Chiftele de orez


Ingrediente :
  • o cana cu orez
  • 100 g cascaval
  • un ou
  • sare
  • faina
  • piper
  • varza rosie
  • ulei
  • sos de smantana
Mod de preparare : se pune orezul la fiert in apa cu sare si cand se face ca un fel
de pilaf se lasa la racit.Se adauga cascavalul ras , un ou , piper si vreo 3 linguri cu
faina , cat sa se ingroase si sa aiba consistenta unui amestec pentru chiftele.
Se amesteca bine si apoi se formeaza chiftele care se dau prin faina si se pun la pra-
jit in ulei incins.Se servesc cu garnitura de varza rosie.

Durata : 45 de minute                      Sfat : Se pot servi cu sos de smantana
Felul : aperitiv
Portii : 4                                            Bautura : Cramposie




                                   Ciorba de ceapa rosie


Ingrediente :
  • 700 g ceapa rosie
  • doi morcovi
  • o telina
  • 200 ml suc de rosii
  • sare
  • un litru de bors
  • piper
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : se curata ceapa si se taie rondele.Morcovii si telina se spala ,
se curata si se lasa intregi sau se dau prin razatoare , dupa preferinta.Se pun  toate
la fiert intr-o oala cu apa , in care s-au adaugat putina sare si piper.
Dupa ce legumele sunt aproape fierte se adauga sucul de rosii si se continua fierbe-
rea.Se ia oala de pe foc si se adauga borsul fiert separat.
Se mai lasa putin sa dea in cateva clocote.

Durata : o ora                             Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 1
Portii : 6                                       Bautura : Tuica



                                      Ciorba de dovlecei


Ingrediente :
  • 8 dovlecei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • 4 rosii
  • 4 ardei
  • sare
  • 3 linguri cu ulei
  • 1 legatura de leustean
  • 1 litru de bors
  • 100 ml smantana
Mod de preparare : se spala bine dovleceii , se curata de coaja , se taie in bucati
mici sau rondele si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece , sare si ulei.Ceapa se taie
marunt si se adauga in oala cu dovlecei.Morcovii se urata , se spala , se taie cubule-
te si se pun la fiert.Rosiile se taie felii , ardeiul fasii , iar ceapa verde se toaca marunt.
Se adauga toate in ciorba si se lasa la fiert pana sunt gata.
La sfarsit se adauga borsul fiert separat si leusteanul tocat marunt.

Durata : o ora                           Sfat : Se poate servi cu smantana
Felul : 1
Portii : 8                                     Bautura : Palinca



                                        Ciorba de legume


Ingrediente :
  • 3 morcovi
  • o telina
  • o radacina de patrunjel
  • o ceapa
  • 4 cartofi
  • un ardei gras
  • un dovlecel
  • 150 g fasole verde fiarta
  • 4 rosii
  • 200 ml smantana
  • doua oua
  • 50 ml ulei
  • sare
Mod de preparare : cecapa se spala , se curata si se taie marunt.Legumele se spa-
la , se curata si se taie cuburi , iar fasolea verde se scurge din conserva si se trece
printr-un jet de apa rece.Rosiile se spala si se taie sferturi , iar verdeata se curata si
se taie marunt.Morcovii , telina si patrunjelul se inabusa in ulei , se sting cu putina a-
pa si se lasa pe foc circa 15 minute.Dupa inabusire se adauga si apa de fierbere ,
apoi ceapa si celelalte legume , fara rosii si fasolea verde.Se continua fierberea , iar
cand legumele sunt aproape fierte se adauga rosiile si fasolea verde.
Dupa preferinta , din galbenusuri si smantana se formeaza sosul pentru dres care se
adauga in vasul pentru ciorba.Se lasa sa fiarba la fo mic inca 5-10 minute.
Se potriveste de sare dupa gust.

Durata : o ora                    Sfat : Se poate adauga si putina sare de lamaie
Felul : 1
Portii : 4                              Bautura : Tuica



                                     Ciuperi cu mamaliga


Ingrediente :
  • 600 g ciuperi
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • 50 ml ulei
  • piper
  • 300 g malai
Mod de preparare : se aleg ciuperile , se curata si , in functie de preferinte , se
toaca.Intr-un vas cu ulei se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul pisat.Dupa ce
s-au inmuiat putin , se adauga si ciupercile si se continua prepararea.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Se pregateste o mamaliguta vartoasa , din malaiul grisat , sare si apa.E de dorit
ca pregatirea mamaligii sa se faca in acelasi timp cu tocanita , pentru a le servi
calde.

Durata : 45 de minute                 Sfat : Se poate servi si cu gogosari murati
Felul : 2
Portii : 4                                       Bautura : Vin rosu de buturuga



                                       Ciuperci umplute


Ingrediente :
  • 500 g ciuperci de cultura
  • 200 g cascaval
  • 2 cubulete de branza topita
  • verdeata
  • un ardei
  • 200 g unt
  • piper
  • foi de dafin
  • sare
  • smantana
Mod de preparare : ciupercile se curata , se spala , dupa care se inabusa putin
in o parte din cantitatea de unt impreuna cu o ceasca cu apa , sare , piper si foi
de dafin.
Separat , se prepara , o umplutura din cascavalul taiat cubulete si calit in restul de
unt impreuna cu ardeiul taiat cubulete , verdeata tocata marunt , sare si piper , a-
vand grija sa nu le lasati prea mult pe foc , ca sa nu se topeasca prea tare casca-
valul.Cand se ia de pe foc se amesteca bine cu branza topita si se umplu ciuper-
cile.Se asaza apoi pe o tava unsa cu unt si se dau la cuptor sa se rumeneasca.

Durata : 30 de minute                    Sfat : Se pot servi cu sos de smantana
Felul : aperitiv
Portii : 4                                          Bautura : Vodca



                                 Ciuperci umplute cu orez


Ingrediente :
  • 500 g ciuperci
  • un pahar cu orez
  • 150 g smantana
  • o ceapa
  • o lingura cu untura
  • patrunjel
  • un morcov
  • parmezan
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se alege orezul , se fierbe si se caleste cu apa rece.Se curata
ciupercile , se spala si se separa palariile de codite.Ceapa se toaca marunt si se ca-
leste in untura , peste ea se adauga coditele de ciuperci si zarzavatul , tocate marunt
, un un praf de sare si putin piper.Se calesc bine , dupa care se adauga orezul si se
amesteca.Se mai lasa cateva minute si se ia de pe foc.
Se umplu ciupercile cu aceasta compozitie , se pun intr-o tava unsa cu untura si se
dau la cuptor pentru o jumatate de ora.

Durata : o ora                    Sfat : Ciupercile se servesc cu parmezan ras deasupra
Felul : aperitiv
Portii : 4                             Bautura : Sauvignon Blanc



                                        Ciuperci umplute


Ingrediente :
  • 3 cepe
  • 200 g masline
  • o vanata
  • 2 linguri cu bulion
  • 500 g ciuperci de cultura
  • 100 g unt
  • sare
  • o foaie de dafin
  • piper
  • verdeata
  • 100 ml vin alb
Mod de preparare : se toaca ceapa si se pune la calit in unt impreuna cu maslinele 
taiate felioare si cu vanata curatata si tocata marunt.Se condimenteaza dupa gust , se
adauga vinul si bulionul , apoi se lasa la fiert.
Separat , se curata ciupercile si se inabusa putin in unt , iar apoi se asaza in palarioare
compozitia gata preparata.Se pun intr-un vas de Jena , cu restul de unt , se adauga
piperul , dafinul si sare dupa gust si se dau la cuptor.Deasupra se presara verdeata.

Durata : o ora                 Sfat : Se poate presara deasupra cascaval ras
Felul : 2
Portii : 4                           Bautura : Chardonnay



                                       Clatite cu porumb


Ingrediente :
  • doua oua
  • o cana cu lapte
  • 100 g faina
  • sare
  • 150 g porumb
  • piper
  • 150 g cascaval ras
  • doua linguri ulei
Mod de preparare : se amesteca ouale cu faina , laptele , cascavalul ras , sarea si
piperul.Dupa ce s-a obtinut o pasta omogena se adauga porumbul dulce.Luati cate
un polonic din aceasta compozitie si faceti cate o clatita , care se prajeste pe ambele
parti.Clatitele se servesc cu salata verde.

Durata : 30 de minute                Sfat : O treime din faina se poate inlocui cu malai
Felul : aperitiv
Portii : 4                                      Bautura : Pinot Gris



                                      Conopida gratinata


Ingrediente :
  • o conopida
  • doua oua
  • doua linguri cu pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g smantana
  • verdeata
  • sare
Mod de preparare : se desface conopida in buchetele potrivite ca marime , care
apoi se spala si se oparesc in apa cu sare.Cand sunt gata fierte , se lasa cateva mi-
nute la scurs.
Separat , se bat ouala spuma cu un praf de sare si cu pesmetul.Buchetelele de co-
nopida se dau prin acest amestec.
Se incinge untul intr-o tigaie si se pun buchetelele de conopida , lasandu-se atat
cat e necesar pentru a capata o culoare aurie.

Durata : 45 de minute              Sfat : Se serveste cu smantana si verdeata tocata
Felul : aperitiv
Portii : 4                                    Bautura : Palinca



                              Crema de branza cu usturoi


Ingrediente :
  • 500 g branza de vaci
  • 200 g smantana
  • 100 g unt
  • o capatana de usturoi
  • marar uscat
  • sare
  • masline negre
  • piper
Mod de preparare : branza de vaci se amesteca bine cu untul , tinut cateva ore la
temperatura camerei ca sa se topeasca mai usor , si cu smantana.Usturoiul se cura-
ta si se piseaza cu putina sare , iar apoi se amesteca in compozitia de branza.
Se adauga marar uscat , sare si piper dupa gust.

Durata : 30 de minute           Sfat : In compozitie se pot adauga si feliute
Felul : aperitiv                                     de masline negre
Portii : 4                                 Bautura : Vin rosu de buturuga



                                    Dovlecei cu smantana


Ingrediente :
  • 4 dovlecei medii
  • 150 g smantana
  • o legatura de marar
  • 3 linguri cu faina
  • 100 m,l ulei
  • sare
  • pesmet
  • piper
Mod de preparare : se curata dovleceii de coaja , se spala si se taie rondele.
Acestea se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie in care s-a icnins deja uleiul.
Mararul se spala si se toaca marunt.Dupa ce dovleceii s-au prajit , se sareaza si
se pipereaza dupa gust.Se asaza pe o farfurie , se adauga smantana si marar tocat.

Durata : 45 de minute            Sfat : Inainte de prajire se pot da si prin pesmet
Felul : 2
Portii : 4                                  Bautura : Muscat Ottonel



                                    Fagottini cu sos tomat


Ingrediente :
  • un pachet de fagottini cu branza si busuioc
  • doua cepe verzi
  • un ardei gras
  • 4 rosii
  • bulion
  • sare
  • busuioc
  • piper
  • ulei
  • cascaval ras
Mod de preparare : se pune la fiert o oala cu apa in care s-au adaugat si cateva
picaturi de ulei.Cand apa da in clocot , se adauga fagottini si se lasa aproximativ
10 minute.Cand sunt fierte , se surg de apa si se trec sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se calesc ceapa tocata , adeiul si cepele deco-
jite taiate cubulete.La sfarsit se adauga putin bulion , sare si piper dupa gust , pre-
cum si busuioc maruntit.Pe un platou se asaza fagittini  ,iar pe deasupra se toarna
sosul tomat.Se serveste cat este cald.


Durata : o ora                           Sfat : In functie de preferinte , se poate adauga
Felul : 2                                                 deasupra cascaval ras
Porti : 4                                      Bautura: Bere



                                        Ghiveci de legume


Ingrediente :
  • 6 cepe mici
  • 400 g fasole pastai
  • 300 g mazare
  • un morcov
  • 4 buchetele de conopida
  • 50 g porumb
  • 100 ml ulei
  • sare
  • doua foi de dafin
  • piper
  • doua linguri cu bulion
  • ketchup
  • ardei iute
Mod de preparare : morcovul taiat rondele se pune la fiert impreuna cu buchetelele
de conopida si ceapa intreaga , in apa cu putina sare.Intre timp se curata fasolea , se
taie si se adauga peste celelalte legume.La sfarsit se adauga mazarea si porumbul.
Dupa ce au fiert toate legumele , se strecoara si se lasa la scurs.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun legumele fierte si foile de dafin.Se lasa cateva
minute la foc mic , amestecandu-se mereu.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , iar
la sfarsit se poate adauga ketchup sau bulion.

Durata : 90 de minute                       Sfat : Se poate servi cu ardei iute
Felul : 2
Portii : 6                                             Bautura : Vin alb de buturuga



                                     Ghiveci de primavara


Ingrediente :
  • doi dovlecei
  • 200 g cartofi
  • cateva buchetele de conopida
  • 300 g fasole verde
  • 200 g mazare
  • un morcov
  • 3 rosii
  • o mana de varza de Bruxelles
  • o ceapa
  • 100 ml ulei
  • sare
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : se urata cartofii de coaja si se taie in bucati potrivite.Dovle-
ceii si morcovul se curata si se taie rondele.Fasolea se curata iar ceapa se taie sol-
zosori.Toate aceste legume se presara cu sare si se asaza intr-o cratita , ameste-
candu-se si cu mazarea.Rosiile se curata de coaja si se taie felioare , dupa care se
asaza peste celelalte legume , la fel ca si conopida si varza de Bruxrelles.Se adau-
uleiul si apa si se da la cuptor.Dupa ce apa a scazut si legumele s-au rumenit , ghi-
veciul poate fi servit.

Durata : 90 de minute                    Sfat : Se orneaza cu patrunjel
Felul : 2
Portii : 4                                          Bautura : Vin alb de buturuga



                                       Gnochi cu sos pesto


Ingrediente :
  • un kg de cartofi
  • 150 g parmezan
  • o cand cu faina
  • doua oua
  • doua linguri cu ulei
  • 50 ml ulei de masline
  • doi catei de usturoi
  • o legatura de busuioc
  • 50 g caju
Mod de preparare : se fierb cartofii in coaja.Dupa ce au fiert se curata , se sfara-
ma si se amesteca bine cu ouale , faina , ulei din floarea soarelui si parmezanul ras.
Se amesteca totul pana se obtine un aluat bun de intins.Se intinde o foaie , se rulea-
za si se taie rondele de aluat care se fierb in apa cu sare.Cand rondelele au fiert ,
ele se ridica deasupra apei.
Separat , se face un sos pesto din uleiul se masline amestecat cu caju si usturoiul
zdrobite , mugurii de pin si busuiocul.Amestecul se face la mixer.Sosul obtinut se
toarna peste rondelele de aluat fierte.

Durata : o ora                        Sfat : Se consuma cald
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Feteasca regala



                                Lasagna cu sos de busuioc


Ingrediente :
  • 300 g ciuperci
  • un morcov
  • o ceapa
  • telina
  • doi ardei
  • 150 g telemea
  • 8 foi de lasagna
  • 4 linguri cu bulion
  • 200 g smantana
  • un ou
  • 30 g unt
  • sare
  • ulei de masline
  • piper
  • busuioc
 Mod de preparare : ciupercile se curata , se taie felii si se calesc in ulei de mas-
line  impreuna cu ceapa.Se adauga morcovul si telina date pe razatoare , ardeiul ta-
iat marunt si se inabusa foarte bine.
 Se lasa la racit , dupa care se pune branza telemea , oul , sarea , piperul si se ames-
teca.Foile de lasagna se fierb , apoi se umplu cu compozitia de mai sus.
 Se asaza intr-un vas de Jena , uns cu putin unt si se dau la cuptor pentru 20 de mi-
 nute.Se servesc cu sos de rosii cu busuioc si smantana.

 Durata : 45 de minute               Sfat : Foile se pot umple si cu carne tocata
 Felul : 2
 Portii : 4                                     Bautura : Traminer



                                       Mancare de ardei


Ingrediente :
  • un kg de ardei capia
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • bulion
  • o lingura cu pesmet
  • ulei
  • piper
  • patrunjel
  • oregano
  • sare
Mod de preparare : se toaca ceapa si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul
taiat marunt si cu 5-6 linguri cu bulion.
Se adauga doua pahare cu apa , pesmetul si se lasa la fiert la foc mic.Ardeii  se pra-
jesc in ulei incins si se curata de coaja , dupa care se adauga in sosul care fierbe.
Se sareaza si se pipereaza , iar deasupra se presara patrunjel tocat.

Durata : 45 de minute              Sfat : Se poate folosi oregano , in loc de patrunjel
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Gin



                                Mancare de ciuperci cu ou


Ingrediente :
  • 400 g ciuperci
  • 4 oua
  • un morcov
  • o ceapa
  • ulei
  • sare
  • verdeata
  • lamaie
  • piper
Mod de preparare : se spala ciupercile si se taie bucati potrivite.Morcovuil se spala
si se toaca marunt.Se ia o tigaie si se pune in ea uleiul sa se incinga ,apoi se adauga
 ceapa , morcovul si ciupercile.Se lasa atat cat e nevoie pentru a se rumeni si a prinde
culoare.
Intre timp se fierb ouale ,astfel incat sa fie cleioase.Cand legumele s-au rumenit , se
asaza pe o farfurie , iar deasupra lor se pune un ou curatat de coaja si taiat pe din
doua.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Durata : 45 de minute                Sfat : Se serveste cu verdeata tocata sau lamaie
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Sauvignon



                                      Mancare de mazare


Ingrediente :
  • un kg de mazare
  • 1/2 litru suc de rosii
  • 50 ml de ulei sau unt
  • 25 g faina
  • marar
  • 50 g ceapa
  • sare
  • piper boabe
  • vegeta
Mod de preparare : ceapa se curata , se spala si se toaca marunt.Se caleste in
ulei incins.Se adauga mazarea , se pune apa cat sa o acopere , adaugandu-se sare ,
piper si vegeta dupa gust.Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic.Faina se
amesteca impreuna cusucul de rosii si se adauga in mancare.Se mai lasa 10 minute
sa fiarba , dupa care se ia de pe foc si se adauga mararul tocat marunt.

Durata : o ora              Sfat : Se poate servi cu branza rasa si cu un ochi
Felul : 2
Portii : 4                       Bautura : Vin rosu de buturuga



                                      Mancare de spanac


Ingrediente :
  • un kg spanac
  • doua linguri cu faina
  • zeama de la o lamaie
  • 100 ml suc de rosii
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • ochiuri sau friganele
Mod de preparare : se curata spanacul , se spala bine in mai multe ape si se opa-
reste in apa cu sare.Apoi se scoate si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.Ceapa se
curata , se toaca marunt si se lasa sa se inabuse intr-o tigaie cu ulei incins.Se adauga
spanacul tocat , sucul de rosii , zeama de lamaie si faina.Se lasa la fiert pana scade
sosul.Se adauga sare si piper.

Durata : o ora                    Sfat : Se serveste cu ochiuri sau cu friganele
Felul : 2
Portii : 4                             Bautura : Vin alb de buturuga



                                        Mazare cu marar


Ingrediente :
  • un kg mazare verde boabe
  • marar tocat
  • 4 rosii
  • o lingurita cu zahar
  • sare
  • salata de castraveti
  • piper
  • 50 ml ulei
Mod de preparare : se alege mazarea si se pune la fiert in apa cu sare , cam o ju-
matate de ora , la foc moderat.Dupa ce mazarea a fiert  se adauga rosiile taiate ma-
runt si se lasa la fiert pana scade sosul.Se adauga sare si piper dupa gust , o lingurita
cu zahar , iar la sfarsit se presara marar verde tocat.

Durata : 45 de minute           Sfat : Se serveste cu salata de castraveti
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Merlot



                                          Omleta cu mac


Ingrediente :
  • 100 g mac
  • doua linguri cu unt
  • sare
  • 6 oua
  • cascaval
  • piper
  • susan
Mod de preparare : se bat ouala foarte bine , pana ce deasupra se formeaza un
strat subtire de spuma.Se adauga putina sare si piper.Se amesteca si o jumatate
din cantitatea de mac , apoi se pune intr-o tigaie in care s-a incins deja untul.Se
asteapta pana ce omleta este jumatate facuta , apoi se adauga si restul de mac
si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti.
Se tine pe foc pana ce se dezlipeste singura de pe tigaie.

Durata : 15 de minute    Sfat : In loc de mac se poate folosi susan sau cascaval
Felul : aperitiv
Portii : 3                         Bautura : Tuica



                                     Omleta mexicana


Ingrediente :
  • 6 oua
  • un morcov
  • 100 g porumb boabe conservat
  • doi ardei grasi
  • 50 g mazare conservata
  • doua rosii
  • o ceapa rosie
  • cascaval
  • doua linguri cu unt
  • sare
  • muraturi
  • piper
Mod de preparare : morcovul se curata ,. se spala si apoi se da pe razatoare.
Ardeii grasi si rosiile se spala si se taie cubulete.Morcovul , ardeii , porumbul ,
mazarea si ceapa tocata marunt se pun la calit in untul incins.Intre timp ouale
se bat bine impreuna cu cascaval ras , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se adauga peste legumele calite si se lasa sa se rumeneasca.

Durata : 45 de minute                     Sfat : Se serveste cu muraturi
Felul : aperitiv
Portii : 4                                          Bautura : Vodca



                                Orez cu ciuperci si mazare


Ingrediente :
  • 250 g orez
  • 200 g mazare verde
  • un galbenus
  • 500 g ciuperci
  • un morcov
  • doua cepe
  • patrunjel verde
  • 2-3 linguri cu ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : morcovul si ceapa se fierb intr-un litru de apa cu sare si apoi
se strecoara.In zeama ramasa se fierbe mazarea.Separat , se caleste in putin ulei
orezul spalat , se amesteca apoi cu mazarea strecurata , iar dupa ce s-au racit se
adauga galbenusul si restul de ulei.Se asaza totul intr-o forma rotunda , goala la mij-
loc.Se da la cuptor pentru un sfert de ora.
Ciupercile se taie bucatele , se calesc cu o ceapa in ulei , se sareaza si se pipereaza
dupa gust.Pilaful de orez cu mazare se rastoarna pe un platou , iar in golul ramas in
mijloc se pun ciupercile.

Durata : o ora                   Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 2
Portii : 4                             Bautura : Pinot Gris



                                         Oua cu maioneza


Ingrediente :
  • 4 oua
  • 50 g maioneza
  • un ardei gras
  • o lingura cu mustar
  • o salata verde
  • patrunjel
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se fierb ouale , iar dupa ce s-au racit si au fost curatate de
coaja se taie in jumatate , pe lung.Se scot galbenusurile , se amesteca bine cu ma-
ioneza , mustarul se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cu aceasta crema se umplu jumatatile de ou.Deasupra se presara verdeata tocata.

Durata : 30 de minute            Sfat : Se poate orna cu salata verde si ardei gras
Felul : aperitiv
Portii : 4                                  Bautura : Gin



                                        Paste cu cascaval



Ingrediente :
  • o punga cu paste umplute cu spanac
  • doua oua
  • 2-3 morcovi
  • cascaval ras
  • sare
  • ulei
  • piper
Mod de preparare : pestele ( pernute umplute cu spanac ) se pun la fiert in apa cu
sare si putin ulei.Cand sunt gata se scot , lasandu-se la scurs.Se trec sub un jet de a-
pa  si se lasa din nou sa se scurga.Se asaza intr-o tava , iar deasupra se toarna ouale
batute si amestecate cu cascaval ras , sare si piper.Morcovii se dau pe razatoarea ma-
re si apoi se prepara peste paste.Se dau la cuptor sa se rumeneasca.

Durata : o ora                    Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4                              Bautura : Riesling



                                        Ravioli cu branza


Ingrediente :
Aluat :
  • 380 g faina
  • 5 oua
  • sare
Compozitie :
  • 500 g branza
  • doua cepe verzi
  • un praf de nucsoara
  • 125 g unt
  • 100 g cascaval ras
Mod de preparare : se amesteca faina cu sarea si se incorporeaza patru oua ba-
tute , amestecandu-se incet , pana se leaga aluatul si devine elastic.Se acopera cu
un prosoop si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora.Acest aluat se imparte in
patru si se intind foi dreptunghiulare.Intre doua foi se pun gramajoare mici de bran-
za zdrobita amesteca cu ceapa verde taiata marunt si nucsoara.Se apasa cu dege-
tul spatiile dintre gramajoarele de umplutura , pana ce foile se lipesc bine.Se unge
apoi aluatul cu un ou batut si se taie patrate.Procedeul se repeta apoi si cu celelalte
doua foi.
Se pun apoi patratelele de aluat intr-o oala cu apa clocotita si se lasa circa 5 minute.
Apoi se scurg si se toarna deasupra lor untul topit si cascavalul ras.

Durata : 90 de minute             Sfat : Se pot servi cu smantana sau cu sos picant
Felul : aperitiv
Portii : 4                                  Bautura : Riesling




                                Rosii cu branza tofu (soia )


Ingrediente :
  • 5-6 rosii
  • o bucatat de branza de soia ( Tofu )
Crema de branza :
  • 300 g urda
  • smantana
  • sare
  • 100 g unt
  • o legatura de marar
Mod de preparare : se aleg 5-6 rosii frumoase , carora li se taie capacul si apoi li
se scoate miezul.Se face o umplutura din urda , smantana , unt si marar taiat fin.Se
amesteca toate , dupa care se sareaza dupa gust.Cu compozitia obtinuta se umplu
rosiile , iar deasupra se adauga cubulete mici de branza cu soia.Se pot servi asa sau
se pot lasa in cuptor pentru 5-10 minute , atat cat sa se inmoaie branza.
Se servesc cu garnitura de legume.

Durata : 45 de minute                    Sfat : Se pot umple si cu cascaval
Felul : aperitiv
Portii : 4                                          Bautura : Chardonnay



                                   Rosii umplute cu vinete


Ingrediente :
  • 4 rosii
  • doi catei de usturoi
  • doua vinete
  • 30 g patrunjel tocat
  • sare
  • 50 ml ulei
  • piper
Mod de preparare : se spala rosiile , se taie capacelele si se scobesc de miez , iar
interiorul se presara cu sare.Vinetele se spala , se curata de coaja , se taie cubulete
si se prajesc in ulei incins impreuna cu usturoiul pisat si miezul rosiilor trecuta prin sita.
Se umplu rosiile cu aceasta compozitie , se stropesc cu ulei si se dau putin la cuptor
sa se inmoaie.

Durata : o ora                            Sfat : Se orneaza cu verdeata
Felul : aperitiv
Portii : 4                                      Bautura : Gin




                                           Rosii umplute


Ingrediente :
  • 150 g orez
  • 100 g telemea
  • 8 rosii
  • o ceapa
  • piper
  • trei linguri cu ulei
  • sare
  • un morcov
  • o legatura de patrunjel
  • curry
Mod de preparare : orezul se pune la fiert in apa , cu un praf de sare.Ceapa se
curata , se spala , se toaca marunt si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul
ras.Dupa ce orezul s-a fiert , se amesteca impreuna cu ceapa si morovul calite.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust , adaugandu-se putin curry pentru a da cu-
loare.
Branza se taie cubulete si se adauga peste compozitia de orez.Se aleg rosii fru-
moase , se taie capacele si se scoate miezul.Golul ramas se ump,e cu amesteul
de orez si branza.

Durata : 45 de minute                Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde
Felul : aperitiv
Portii : 4                                      Bautura : Pinot Gris



                                          Salata asortata


Ingrediente :
  • 150 g costita
  • 150 g salam picant
  • 100 g fasole alba boabe
  • 100 g fasole rosie boabe
  • doua cepe
  • un castravete
  • doi morcovi
  • doua rosii
  • o salata verde
  • patrunjel
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • sare
  • zeama de lamaie
  • piper
Mod de preparare : se pun la fiert ambele feluri de fasole cu un morcov si o ceapa.
In timp ce fasolea fierbe , se pregatec celelalte ingrediente.Costita si salamul se taie
fasii.Morcovul se curata , se spala si se taie fasiute pe lung.Castravetele  se curata si
si se taie betisoare , iar rosiile se taie rondele.
Se curata si a doua ceapa si se taie solzisori.
Dupa ce fasolea a fiert , se lasa la scurs , iar intre timp se imbraca un paltou cu frunze
de salata.Dupa ce s-a scurs , se asaza fasolea pe platou , separata pe culori.Se aran-
jeaza si celelalte ingrediente pregatite , pe gramajoare , alaturi de fasole.Cand legume-
le au fost aranjate , se sareaza , se pipereaza si se stropesc cu ulei de masline si cu zea-
ma de lamaie.

Durata : o ora                         Sfat : Se presara patrunjel tocat
Felul : aperitiv
Portii : 4                                   Bautura : Vodca



                                        Salata chinezeasca


Ingrediente :
  • un ardei gras
  • cateva foi de varza rosie
  • cateva foi de varza alba
  • doi morcovi
  • o ceapa
  • sare
  • o salata verde
  • zeama de lamaie
  • piper
Mod de preparare : se pun la fiert in apa cu ulei si putina sare ceapa tocata marunt
si varza taiata fasii.Se adauga ardeiul curatat de seminte si taiat cubulete sau fideluta
si morcovii dati pe razatoare.
Cand legumele sunt aproape fierte , se adauga salata verde taiata fasii mai mari.

Durata : o ora                  Sfat : Se poate adauga zeama de lamaie
Felul : 1
Portii : 8                            Bautura : Rachiu din orez



                                       Salata de cruditati


Ingrediente :
  • 5 cartofi
  • o ceapa rosie
  • o rosie
  • un ardei gras
  • o ceapa alba
  • doua oua
  • 50 g masline
  • 100 g smantana
  • o salata verde
  • zeama de lamaie
  • sare
Mode de preparare : se fierb cartofii , se curata de coaja si se taie rondele sau
cubulete.Se taie si cepele solzisori , iar ouale se fierb tare , se curata si se taie ron-
dele.
Intre timp , salata verde se spala si se taie taietei.Se pun intr-o salatiera cartofii ,
ouale , rosia taiata cubulete , ceapa sia rdeiul feliat.Se amesteca totul cu maioneza
, se stropeste cu zeama de lamaie si se sareaza.

Durata : 45 de minute                    Sfat : Se poate servi si cu lamaie
Felul : aperitiv
Portii : 4                                        Bautura : Tuica



                                   Salata de fasole galbena


Ingrediente :
  • o cutie cu fasole galbena
  • o capatana de usturoi
  • cateva linguri cu maioneza
  • sare
  • doi morcovi mii
  • o telina
  • piper
  • gogosari acri
Mod de preparare : fasolea galbena se scoate din cutie si se trece sub un jet de
apa rece.Se lasa sa se scurga , dupa care se amesteca impreuna cu usturoiul curatat
si pisat.Se omogenizeaza totul cu putina maioneza.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Dupa preferinta , in salata se pot rade si vreo doi morcovi sau o telina.

Durata : 30 de minute               Sfat : Se pot adauga si gogosari acri taiati marunt
Felul : aperitiv
Portii : 4                                     Bautura : Gin tonic



                                          Salata de linte


Ingrediente :
  • 500 g linte
  • 4 linguri ulei de masline
  • un litru de supa de legume
  • un ardei verde
  • doua linguri pasta de curry
  • o salata verde
  • sare
  • o legatura de leustean
  • zeama delamaie
  • piper
Mod de preparare : lintea se pune la inmuiat peste noapte , apoi se scurge si se
pune la fiert in supa , impreuna cu o lingura de pasta de curry.Dupa ce fiert 5 minu-
te , se strecoara , pastrandu-se zeama.Ardeiul gras , se curata , se spala si se taie
fasii , la fel ca si salata verde , iar leusteanul se spala si se toaca marunt.Zeama de
lamaie se amesteca bine cu sare si piper si restul din pasta de curry.Se mai adauga
3-4 linguri din zeama in care a fiert si uleiul.Acest sos se amesteca apoi cu lintea ,
fasiile de ardei gras si leusteanul.

Durata : 30 de minute                 Sfat : Se serveste pe frunze de salata verde
Felul : aperitiv
Portii : 4                                       Bautura : Vodca



                                  Salata de orez cu legume


Ingrediente :
  • 200 g orez cu bob lung
  • 3 fire de ceapa verde
  • 50 g stafide
  • doua rosii
  • doi morcovi
  • o conserva cu mazare
  • 3-4 buchetele de broccoli
  • sos vinaigrette sau maioneza
  • sare
  • ulei
  • piper
Mod de preparare : se spala orezul si se pune la fiert cu un praf de sare.Morcovii
se urata , se spala si se taie cubulete.Rosiile spalate si curatate de seminte si pielite
se taie cubulete , iar mazarea din conserva si broccoli se dau in clocot cateva minute.
Peste orezul fiert se adauga rosiile , morcovii , mazarea , stafidele , broccoli si ceapa
verde taiata marunt.Se amesteca totul cu putin ulei , se sareaza si se pipereaza dupa
gust.

Durata : o ora            Sfat : Se poate servi cu maioneza sau sos vinaigrette
Felul : 2
Portii : 4                     Bautura : Chardonnay



                                     Salata de patrunjel


Ingrediente :
  • 3 legaturi de patrunjel
  • 3 rosii
  • o ceapa
  • 100 g grau maruntit
  • o lingura cu sos de rosii
  • o lingura cu ulei de masline
  • sare
Mod de preparare : graul maruntit se pune la inmuiat in apa calduta si se lasa
la inflorit o jumatate de ora.Ceapa se curata , se spala si se taie marunt.Rosiile se
spala si se taie cubulete , iar patrunjelul se toaca marunt.
Dupa ce graul s-a inmuiat se amesteca impreuna cu rosiile , patrunjelul si uleiul de
masline.Se stropeste cu sos de rosii.

Durata : 4 de minute        Sfat : Se poate servi si ca garnitura la friptura de pui
Felul : aperitiv
Portii : 4                           Bautura : Apa plata cu lamaie



                                           Salata de praz


Ingrediente :
  • 5 fire de praz
  • 200 g maioneza
  • piper negru boabe
  • ulei de masline
  • sare
  • o salata verde
  • o lamaie
  • leustean
Mod de preparare : se aleg cateva fire de praz mai frumoase , se spala si se taie
bucati potrivite ca marime.Se curata si salata si se taie fasii mai subtiri.
Se ia un vas putin adanc si se asaza in el prazul si salata.Se picura deasupra ulei de
masline si se amesteca impreuna cu maioneza gata preparata.Se lasa cateva minute
la rece , apoi se scoate si se toarna deasupra zeama de la o jumatate de lamaie , se
adauga piperul boabe si se sareaza.

Durata : 30 de minute                             Sfat : Se garniseste cu leustean
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                   Bautura : Palinca



                                 Salata de sfecla si fasole


Ingrediente :
  • 300 g sfecla rosie murata
  • 300 g fasole rosie
  • o ceapa rosie
  • ulei
  • piper
  • marar uscat
  • maioneza
  • sare
Mod de preparare : fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 12 ore , dupa care se
pune la fiert in apa cu mirodenii.
Cand e gata , se lasa sa se raceasca si se amesteca impreuna cu bucatelele de sfe-
cla rosie murata si cu ceapa taiata marunt.
Se adauga uleiul , sarea , piperul dupa gust mararul uscat.

Durata : 45 de minute        Sfat : Dupa preferinta , se poate adauga maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4                              Bautura : Tuica



                                      Salata in trei culori


Ingrediente :
  • doua-trei mere
  • doua-trei gulii
  • o sfecla rosie
  • maioneza
  • sare
  • miez de nuca
  • ulei de masline
  • piper
  • otet
Mod de preparare : merele se curata de coaja si se dau pe razatoare.Guliile se
decojesc , se spala si se taie feliute.Sfecla rosie se fierbe , se curata si se taie ma-
runt.Se amesteca merele , sfecla rosie si guliile cu putin ulei de masline si cu putin
otet , dupa care se adauga maioneza.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Durata : o ora                            Sfat : Se serveste cu nuca pisata
Felul : aperitiv
Portii : 4                                     Bautura : Vermut



                                  Salata monocroma verde


Ingrediente :
  • doi castraveti
  • o varza mica
  • o salata verde
  • 100 g spanac fiert
  • 3 fire de ceapa verde
  • doua fire de usturoi
  • 100 g masline verzi
  • un ardei gras
  • 50 ml ulei de masline
  • 50 ml otet de mere
  • sare
Mod de preparare : legumele crude se spala bine in mai multe ape.Castravetii se
taie rondele , ardeiul se taie feliute , iar varza si salata verde se taie taitei.Ceapa si
usturoiul se taie bucati mai mici.Se amesteca toate legumele si se pun intr-o salati-
era , apoi se adauga sarea si maslinele.La final se adauga uleiul si otetul.

Durata : 45 de minute                   Sfat : Se poate servi cu maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4                                         Bautura : Vermut



                                       Salata monocroma


Ingrediente :
  • 4 rosii
  • o varza rosie mica
  • una ardei rosu
  • o ceapa rosie
  • o salata rosie creata
  • 100 g sfecla rosie
  • 4-5 ridichi
  • sare
  • otet de mere
  • piper
  • ulei de masline
Mod de preparare : rosiile se taie felii subtiri , ardeiul si ridichiile se taie rondele ,
salata si sfecla se taie taitei , iar varza se toaca marunt.Se asaza legumele intr-o sa-
latiera , se potrivesc de sare si de piper , se adauga , dupa gust , otet de mere si
ulei de masline.Se amesteca usor si se lasa la rece.

Durata : 30 minute                 Sfat : Se poate adauga o lingura cu maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4                                  Bautura : Gin



                                    Salata picanta de oua


Ingrediente :
  • 8 oua
  • doua salate verzi
  • o legatura de ridichi
  • un ardei gras
  • 6 fire de ceapa verde
  • 4 linguri cu ulei
  • doua linguri cu zeama de lamaie sau otet
  • doua linguri cu mustar
  • sare
  • piper
Mod de preparare : ouale se fierb tari , se scot si se pun in apa rece ca sa se de-
cojeasca mai usor , iar dupa ce s-au racit se taie in sferturi.Salata verde se desface
foaie cu foaie , se spala foarte bine si se asaza intr-o salatiera , astfel incat sa imbrace
vasul.Ceapa verde se curata , se spala si se taie betisoare cam de 2 cm , ardeiul se
taie rondele , iar ridichile se curata si se dau pe razatoare.
Separat , se pregateste un sos picant , amestecand mustarul cu ulei , sare si piper ,
totul subtiindu-se apoi cu zeama de lamaie sau otet.In salatiera se pun ceapa verde ,
ardeiul , ridichile , iar deasupra sferturile de ou.Peste toate se toarna sosul picant si
se serveste imediat , pentru a nu se vesteji salata.

Durata : 45 de minute      Sfat : Se consuma simpla sau drept garnitura la friptura
Felul : aperitiv
Portii : 4                           Bautura : Traminer



                                 Sarmale din orez si menta


Ingrediente :
  • 200 g ceapa
  • 200 g orez
  • 100 ml ulei
  • o legatura de marar
  • un morcov
  • o cutie cu ciuperci
  • sare de lamaie sau bors
  • foi de vita
  • 500 g smantana
  • menta
  • sare
  • cimbru
  • piper
  • pasta de tomate
Mode de preparare : foile de vita se oparesc si se mentin in apa rece.Orezul se
spala si se pune la fiert in apa cu sare , dupa care se surge si se lasa la racit.Mor-
covii se dau pe razatoare , ceapa si ciupercile se toaca marunt , dupa care se pun
la calit in ulei incins.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.In compozitia rezultata se
adauga orezul , piperul , marar tocat marunt si menta taiat fin , atat cat sa de agust.
Se amesteca bine , dupa care se lasa intreaga compozitie sa se raceasca putin.
Apoi se formeaza sarmalute.
In vasul de fierbere sa asaza  un rand de foi de vita , apoi sarmalele , iar deasupra
un strat de frunze de vita.Se dau la fiert si peste ele se toarna un sos din pasta de
tomate , ulei , cimbru si piper boabe , sare de lamaie sau bors.

Durata : doua ore                        Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4                                       Bautura : Muscat Ottonel



                                         Sote de morcovi


Ingrediente :
  • doi morcori
  • doua legaturi ceapa verde
  • o lamaie
  • ulei
  • sare
Mod de preparare : se curata morcovii si se taie rondel.Se pun la prajit intr-o ti-
gaie  cu ulei incins.Lamaia se taie felii si se prajeste si ea la un loc cu morcovii.
Dupa cateva minute se adauga ceapa verde taiata bucati potrivit de mari si se lasa
foarte putin pe foc , amestecand continuu atat cat sa nu-si schimbe culoarea.
Se pune apoi amestecul intr-o salatiera si se stropeste din belsug cu zeama de lama-
ie si se sareaza dupa gust.

Durata : 45 de minute     Sfat : Se poate servi simplu sau drept garnitura la friptura
Felul : 2
Portii : 4                          Bautura : Merlot



                                        Sufleu cu broccoli


Ingrediente :
  • 400 g macaroane
  • 500 g broccoli
  • doi morcovi
  • 4 catei de usturoi
  • putin sofran macinat
  • 100 ml supa legume
  • unt
  • patrunjel tocat
  • 200 g branza rasa
  • 400 g smantana
  • doua galbenusuri
  • gogosari acri
  • sare
  • ulei
  • piper
Mod de preparare : macaroanele se rup in bucati si se fierb in multa apa , con-
form indicatiilor de pe pachet.Intre timp se curata broccoli , se spala si se separa
in buchetele.Coditele se taie felii.Se lasa sa se scurga.Se spala morcovii , se taie
betisoare , iar usturoiul se toaca fin.Se calesc in ulei impreuna cu broccoli.
Se adauga sare , piper si sofran .Se toarna supa si se lasa cateva minute sa se
patrunda.Se incinge cuptorul la 200 de grade.
Se unge cu unt o forma de sufleu.Se asaza alternativ straturi de macaroane , de
legume si de patrunjel , dupa care se presara branza.Se toarna deasupra sman-
tana batuta impreuna cu galbenusurile si se da la cuptor circa 20 de minute.

Durata : 90 de minute                   Sfat : Se serveste cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4                                        Bautura : Sauvignon Blanc



                                       Sufleu de conopida


Ingrediente :
  • o conopida potrivita
  • 3 oua
  • o jumatate de lingura cu faina
  • un pahar cu lapte
  • doua linguri cu unt
  • un varf de lingura cu sare
  • piper
  • 5 cartofi
Mod de preparare : se fierbe conopida in apa sarata , se scurge cand este gata si
se lasa la o parte.Se prajeste untul cu faina si se stinge cu laptele , amestecand me-
reu ca sa nu se faca cocoloase , apoi se adauga galbenusurile unul cate unul , fara sa
se inceteze amestecatul.
Dupa ce s-a racit bine , se unge o forma cu unt , se asaza conopida si se toarna peste
ea compozitia cu oua in care s-au adaugat , dupa racire , si albusurile batute spuma.
Se presara putina sare si se coace la foc potrivit.
Cartofii se curata , se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare.Cand sunt gata se
scot , se asezoneaza cu piper si se adauga in sufleul de conopida.

Durata : o ora          Sfat : Cartofii se pot servi si alaturi de sufleu , drept garnitura
Felul : 2
Portii : 4                    Bautura : Chardonnay



                                    Supa crema de mazare


Ingrediente :
  • 150 g mazare
  • 1 litru de legume
  • o ceapa
  • o telina mica
  • doi morcovi
  • o lingura cu faina
  • sare
  • ulei
  • 150 g crutoane
  • piper
Mod de preparare : telina se spala si se toaca marunt , la fel si morcovii.Ceapa se
toaca si se si se pune la inabusit in putin ulei.Se adauga faina , amestecand mereu ,
si 500 ml din supa de legume.Se lasa in continuare la fiert si , dupa ce legumele au
fiert , se zdrobesc cu o furculita si se amesteca pana cand se obtine o pasta mai
subtire.Se lasa la fiert inca 20 de minute.Mazarea se fierbe 10 minute in restul de
supa , apoi se mixeaza si se amesteca si cu celelalte legume.
Totul mai fierbe circa 2-3 minute.

Durata : 30 minute                     Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 4                                      Bautura : Palinca



                                         Supa cu galuste


Ingrediente :
  • doi litri supa de legume
  • doua oua
  • o lingurita cu unt
  • 6 linguri cu gris
  • sare
  • ceapa rosie
  • piper
  • patrunjel
Mod de preparare : se freaca untul cu ouale pana se obtine o spuma.Se adauga
grisul in ploaie , amestecand mereu.Cand se obtine o pasta cu o consistenta mai
densa , se dauga un praf de sare.Intre timp , se strecoara zeama de legume si se
pune intr-o cratita pe foc.Se asteapta sa dea in clocot , apoi se inmoaie o lingurita
in unt si se iau rotocoale mici din pasta de gris , carora li se da drumul in supa.
Dupa ce s-a pus toata pasta de gris , se acopera oala pe jumatate cu un capac si
se lasa sa fiarba la foc mic circa un sfert de ora.
Din cand in cand  , se mai ridica capacul si se intorc galustele.
Cand sunt gata facute , se scot din oala cu spumiera , se asaza intr-o farfurie , ca
sa nu se sfarame , iar deasupra se toarna supa.

Durata : o ora           Sfat : Se poate servi cu patrunjel tocat si ceapa rosie
Felul : 1
Portii : 6                    Bautura : Tuica



                                        Supa de broccoli


Ingrediente :
  • 500 g broccoli
  • 3 cartofi
  • 100 g fasole boabe
  • doi morcovi
  • o ceapa
  • piper
  • 100 g smantana
  • sare
Mod de preparare : se toarna intr-un vas 3 litri apa rece.Se alsa sa se incalzeasca
putin apa , iar intre timp se pregatesc buchetelele de broccoli.Cand apa este calduta
se pun in oala broccoli , se lasa cateva minute , dupa care se adauga morcovii cura-
tati , cartofii taiati pe jumatate , fasolea si ceapa intreaga.Se reduce focul , se acopera
oala cu un capac si se lasa sa fiarba incet , timp de doua ore.
Se pastreaza deoparte fasolea si cateva bucatele de broccoli.Restul legumelor se pu-
ne intr-un vas si se paseaza bine cu mixerul , adaugandu-se sare si piper.Pasta se a-
dauga in supa si se mai lasa 5 minute pe foc.La sfarsit , se adauga fasolea si bucatile
de broccoli

Durata : o ora                        Sfat : Se serveste cu smantana
Felul : 1
Portii : 4                                  Bautura : Tuica



                                         Supa de ciuperci


Ingrediente :
  • o cutie cu ciuperci
  • doi morcovi
  • pastarnac
  • o radacina de pastarnac
  • doua cepe
  • 150 g smantana
  • o lingurita cu faina
  • 50 g unt
  • verdeata
  • crutoane
  • sare
  • o cescuta cu orez
  • piper
Mod de preparare : zarzavatul se curata si se asaza la foc intr-o oala cu apa si pu-
tina sare.Dupa ce zarzavatul a fiert , se strecoara si se pune din nou la fiert.In mo-
mentul care a inceput sa clocoteasca , se introduc ciupercile spalate si taiate felii.
Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ 20 minute , pana cand ciupercile s-au inmuiat.
Intr-o farfurie se amesteca faina cu putina apa rece , apoi se toarna in oala.Se mai
lasa sa fiarba impreuna inca 15-20 de minute.Se potriveste de sare , se adauga un-
tul , smantana , verdeata , putin piper si optional , o cescuta cu orez , spalat si fiert
separat.

Durata : o ora                            Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 4                                     Bautura : Tuica



                                 Supa de gulii cu morcovi


Ingrediente :
  • 3 gulii mari
  • 300 g cartofi
  • o ceapa
  • doua linguri cu ulei
  • doua linguri cu faina
  • 2-3 morcovi
  • un galbenus
  • doua linguri cu smantana
  • sare
Mod de preparare : guliile se curata , se taie fasiute sau se dau pe razatoare , du-
pa care se pun la fiert in apa cu sare.Se lasa sa fiarba bine , dupa care se adauga
cartofii curatati si taiaticuburi , morcovii rondele si ceapa intreaga.
Separat , se face un rantas din ulei si faina.Se stinge cu putina zeama si se amesteca
impreuna cu supa.Se mai lasa sa dea cateva clocote , se adauga sare dupa gust si
se ia de pe foc.

Durata : o ora   Sfat : Dupa ce s-a racit , se drege cu galbenusul batut cu smantana
Felul : 1
Portii : 4            Bautura : Tuica



                                         Supa de legume


Ingrediente :
  • 200 g fasole verde
  • 100 g varza de Bruxelles
  • un morcov
  • un ardei rosu
  • 100 g porumb
  • o ceapa
  • o lingura cu smantana
  • patrunjel
  • sare
  • doua-trei frunze
  • piper
  • doua-trei frunze de salvie
Mod de preparare : fasolea verde se curata , se rupe in bucati si se pune la fiert
in apa cu sare.
Intre timp , morcovul se curata si se taie cubulete.Ardeiul se curata de seminte si
se taie feliute subtiri.Ceapa se curata si se toaca marunt.Varza de Bruxelles si po-
rumbul se spala.Apoi toate legumele se pun si ele la fiert.La sfarsit se adauga
smantana , se mai lasa sa dea in cateva clocote , se adauga patrunjelul tocat ma-
runt si se condimenteaza dupa gust.

Durata : 40 de minute     Sfat : In loc de patrunjel se pot presara frunze de salvie
Felul : 1
Portii : 4                          Bautura : Horinca



                                         Supa de legume


Ingrediente :
  • un morcov
  • o radaina de patrunjel
  • un fir de praz
  • o jumatate de telina
  • 3 cartofi
  • o lingura cu un
  • sare
  • o legatura de patrunjel verde
Mod de preparare : prazul si radacina de patrunjel se taie cat mai marunt.
Cartofii , telina si morcovul se dau pe razatoarea mare.Se incinge untul intr-o
cratita si se pune tot zarzavatul in afara de cartofi.
Se amesteca mereu cu o lingura de lemn , pana ce incep sa se inmoaie , fara
sa se rumeneasca.Se toarna apa si cand legumele sunt aproape fierte , se
adauga si cartofii.Se sareaza , dupa gust.

Durata : o ora                       Sfat : Se serveste cu patrunjel verde
Felul : 1
Portii : 4                                 Bautura : Palinca



                              Supa de legume cu crutoane


Ingrediente :
  • 200 g cartofi
  • un morcov
  • doua cepe
  • 200 g rosii
  • trei catei de usturoi
  • 50 g unt
  • sare
  • verdeata tocata
  • crutoane
  • smantana
Mod de preparare : ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin unt.Cand a 
inceput sa prinda culoare , se pune la fiert intr-o oala mai mare , impreuna cu mor-
covul taiat rondele , cartofii curatati , usturoiul , sarea , rosiile bine coapte si taiate
marunt.Se fierbe cu vasul acoperit.Cand legumele sunt bine fierte , se trec prin sita ,
iar crema obtinuta se mai da in cateva clocote.La sfarsit , se adauga verdeata tocata.

Durata : 90 de minute                    Sfat : Se serveste cu crutoane si cu smantana
Felul : 1
Portii : 4                                          Bautura : Tuica



                                         Supa de legume


Ingrediente :
  • 4 morcovi
  • 2-3 buchetele de conopida
  • 100 g mazare
  • o cutie cu ciuperci
  • 300 g varza de Bruxelles
  • 3 cepe
  • 3-4 ardei grasi
  • sare
  • ulei
  • piper
  • smantana
Mod de preparare : se taie ceapa si se pune la calit in putin ulei , se adauga mor-
covii taiati rondele , ardeii taiati bucatele , ciupercile din conserva , mazarea  ,bu-
chetelele de conopida si varza de Bruxelles.
Se acopera cu apa si se lasa la fiert.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Durata : o ora                         Sfat : Se poate servi cu smantana
Felul : 1
Portii : 4                                  Bautura : Palinca



                                      Supa de rosii cu orez


Ingrediente :
  • un kg de rosii
  • doi morcovi
  • un pastarnac
  • doi ardei grasi
  • o ceapa
  • patrunjel
  • doua linguri cu orez
  • un ou
  • sare
Mod de preparare : zarzavatul se curata , se spala si se fierbe intr-o oala cu apa
si sare.Cand sunt gata , se adauga rosiile spalate si taiate in patru.Zarzavatulrile bi-
ne fierte se trec prin sita , iar supa se da din nou la fiert.Cand clocoteste se adauga
orezul curatat si spalat.Se lasa sa fiarba la foc mic , iar dupa ce orezul e gata , dupa
preferinta , supa se poate drege cu un ou.

Durata : 45 de minute                Sfat : Se presara patrunjel verde tocat
Felul : 1
Portii : 4                                      Bautura : Palinca



                                  Supa-crema taraneasca


Ingrediente :
  • 200 g dovlecei
  • 100 g morcovi
  • 100 g telina
  • 100 g conopida
  • 50 g pastarnac
  • 50 g radacina de patrunjel
  • doua galbenusuri
  • 80 g smantana
  • sare
  • 50 g unt
  • 100 g crutoane
Mod de preparare : se curata bine legumele , se spala , se taie felii si se fierb in
apa rece , cu sare.Dupa ce au fiert , se strecoara si se dau prin sita , iar piureul ob-
tinut se amesteca bine cu zeama in care au fiert si se lasa pe foc pana dau in clocot.
Se drege cu galbenusurile batute cu smantana si untul topit.

Durata : 90 de minute                           Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 6                                                 Bautura : Palinca



                                       Tartine cu ridichi


Ingrediente :
  • o paine feliata
  • 10 ridichi mari
  • 200 g branza de vaci
  • boia dulce
  • 100 g smantana
  • 50 g maioneza
  • piper
  • zeama de lamaie
  • sare
Mod de preparare : se freaca branza de vaci cu sare , boia si smantana.Se dau pe
razatoare 3-4 ridichi si se amesteca in compozitie pana se omogenizeaza.Se adauga
piperul si  maioneza , dupa care se lasa cateva minute la rece.
Ridichile ramase se spala , se curata , apoi se taie rondele.Se iau felii de paine si se
ung cu compozitia de branza , apoi se asaza deasupra feliile de ridichi.
Se stropeste totul cu zeama de lamaie.

Durata : 45 de minute    Sfat : Tartinele pot fi cu paine normala sau cu paine prajita
Felul : aperitiv
Portii : 6                          Bautura : Tuica



                                             Telina pane


Ingrediente :
  • o telina
  • doua oua
  • ulei
  • sare
  • pesmet
  • piper
  • gogosari acri
  • sos de usturoi
  • maioneza
Mod de preparare : telina se curata de oaja si se taie feliute subtiri.Se sareaza si
se pipereaza dupa gust.Se da prin ou si prin pesmet , dupa care se pune la prajit in
uleiul incins.Dupa ce s-a rumenit bine pe ambele parti , se pune pe un platou si se
serveste cu sos de usturoi sau maioneza.

Durata : 45 de minute       Sfat : Se serveste dupa preferinta , si cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4                            Bautura : Feteasca Alba



                                 Varza de Bruxelles cu sos


Ingrediente :
  • 400 g varza de Bruxelles
  • o ceapa rosie
  • o ceapa alba
  • 50 ml ulei
  • 100 g branza feta
  • 50 g smantana
  • o jumatate de lamaie
  • sare
  • boia iute
  • piper
Mod de preparare : se spala bine varza de Bruxelles si se asaza intr-un castron.
Ceapa se curata si se taie rondele.Se adauga in castron peste varza , se picura
putin ulei si se presara putina sare si piper.
Separat , se face un sos dintr-o bucata de branza feta sfaramata bine , care se
freaca cu ulei si cu putina smantana.Se adauga cateva picaturi de zeama de la-
maie si se lasa la rece.Dupa cateva minute , se toarna peste salata de varza de
Bruxelles si se lasa iar cateva minute la frigider.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Se serveste cu boia iute
Felul : aperitiv
Portii : 4                                             Bautura : Pinot Gris



                                             Vinete pane


Ingrediente :
  • doua vinete mari
  • un ardei gras rosu
  • 150 g branza de vaci
  • 50 g smantana
  • doua oua
  • 100 g pesmet
  • 25 g faina
  • ulei
  • sare
  • frunze de salata
  • piper
Mod de preparare : vinetele se curata de coaja si se taie rondele mai groase.
Se pudreaza cu sare.Branza de vaci se amesteca si cu smantana , cu ardeiul tocat
marunt , sarea si un pic de piper.
Rondelele de vinete se storc de zeama si fiecare dintre ele se trece pe rand prin
faina , ou si pesmet.Se rumenesc pe ambele parti in uleiul incins.Dupa ce s-au
prajit , se asaza doua felii de vinete pane , avand intre ele crema de ardei.
Deasupra se mai pun un strat de crema si o felie de ardei.

Durata : o ora                Sfat : Se servesc pe frunze de salata verde
Felul : 2
Portii : 4                          Bautura : Vin alb de buturuga



                                         Vinete umplute


Ingrediente :
  • 4 vinete
  • 3 linguri cu unt
  • 4-5 cepe
  • 3-4 ardei
  • un morcov
  • o capatana de usturoi
  • un pahar cu ulei
  • o ceasca cu orez
  • 2-3 rosii
  • pesmet
  • cascaval
  • sare
  • verdeata
  • piper
  • sos de rosii
  • zahar





Mod de preparare : vinetele se taie in jumatati si se oparesc in apa clocotita cu
sare 10-20 minute.Li se scoate miezul , dupa care se prepara umplutura astfel :
se inabusa ceapa in ulei , se adauga ardeii , morcovul ras , piperul , miezul de la
vinete si usturoiul.Se lasa sa scada si se adauga o cescuta cu orez.Se mai lasa sa
se inabuse bine si cu orezul , apoi se adauga cateva rosii curatate de pielita si to-
cate.Se sacade bine si se adauga verdeata tocata marunt.Cu aceasta compozitie
se umplu vinetele , se toarna pe deasupra sos de rosii indulcit cu zahar si se dau
la cuptor.

Durata : o ora         Sfat : Se servesc cu smantana , cascaval ras si pesmet
Felul : 2
Portii : 4                   Bautura : Feteasca Alba