Ingrediente :
- 8 ardei medi
- 4 rosii
- 2 cepe
- un morcov
- 150 g orez
- 150 ml ulei
- 100 ml suc de rosii
- sare
- piper
- o legatura de patrunjel
- smantana
busit in uleiul incins.Se adauga orezul spalat , amestecandu-se cu ceapa.Morcovul
se da prin razatoare mica si se pune peste orez.Se adauga un pahar cu apa , se a-
mesteca totul si se lasa la fiert cateva minute.
Doua dintre rosii se curata de pielite si seminte , se toaca si se amesteca cu orezul.
Se adauga sare , piper si patrunjel verde tocat , apoi se ia de pe foc.Ardeii grasi
se spala , se curata de cotoarele cu seminte apoi se umplu cu amestecul de orez.
Celelalte 2 rosii se taie rondele mai groase si se folosesc drept capacele.Se asaza
apoi ardeii intr-un vas , care se pune la cuptor.Deasupra se toarna sucul de rosii ,
ulei si putina apa.Se lasa pana cand ardeii se rumenesc.
Durata : 90 de minute Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cramposie
Cartofi cu spanac
Ingrediente :
- un kg de cartofi
doua linguri cu margarina
o cutie cu spanac conservat
piper
o ceapa
sare
doi catei de usturoi
250 ml vin alb
o legatura de patrunjel
fasole rosie
smantana
praf de sare.Ceapa si usturoiul se curata , se toaca marunt si se calesc in margarina
incinsa.Se stinge totul cu vin.Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de
mai sus.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cartofii se scot , se lasa sa se raceasca , dupa care se scobesc si se umplu cu spa-
nacul calit.Se asezoneaaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Alba
Chiftele de legume
Ingrediente :
- doi morcovi
- doua radacini de patrunjel
- o telina
- un fir de praz
- 4-5 cartofi
- o ceapa mare
- doua linguri cu faina
- doua oua
- doua linguri cu parmezan ras
- sare
- marar
- piper
- legume
fierb in apa cu sare.Dupa ce au fiert , nu foarte bine , se scurg de apa si se dau prin
masina de tocat.
Se adauga ceapa data pe razatoare , prazul taiat rondele , faina , ouala , parmeza-
nul , sarea si piperul.
Se fac chiftele rotunde , care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.Dupa pre-
ferinta , in compozitia de chiftele se poate adauga si marar verde tocat marunt.
Durata : 90 de minute Sfat : Se servesc cu garnitura de legume
Felul : 2 sau cu sos de castraveti
Portii : 4 Bautura : Feteasca Neagra
Chiftele de orez
Ingrediente :
- o cana cu orez
- 100 g cascaval
- un ou
- sare
- faina
- piper
- varza rosie
- ulei
- sos de smantana
de pilaf se lasa la racit.Se adauga cascavalul ras , un ou , piper si vreo 3 linguri cu
faina , cat sa se ingroase si sa aiba consistenta unui amestec pentru chiftele.
Se amesteca bine si apoi se formeaza chiftele care se dau prin faina si se pun la pra-
jit in ulei incins.Se servesc cu garnitura de varza rosie.
Durata : 45 de minute Sfat : Se pot servi cu sos de smantana
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Cramposie
Ciorba de ceapa rosie
Ingrediente :
- 700 g ceapa rosie
- doi morcovi
- o telina
- 200 ml suc de rosii
- sare
- un litru de bors
- piper
- o legatura de patrunjel
se curata si se lasa intregi sau se dau prin razatoare , dupa preferinta.Se pun toate
la fiert intr-o oala cu apa , in care s-au adaugat putina sare si piper.
Dupa ce legumele sunt aproape fierte se adauga sucul de rosii si se continua fierbe-
rea.Se ia oala de pe foc si se adauga borsul fiert separat.
Se mai lasa putin sa dea in cateva clocote.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Tuica
Ciorba de dovlecei
Ingrediente :
- 8 dovlecei
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 4 legaturi de ceapa verde
- 4 rosii
- 4 ardei
- sare
- 3 linguri cu ulei
- 1 legatura de leustean
- 1 litru de bors
- 100 ml smantana
mici sau rondele si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece , sare si ulei.Ceapa se taie
marunt si se adauga in oala cu dovlecei.Morcovii se urata , se spala , se taie cubule-
te si se pun la fiert.Rosiile se taie felii , ardeiul fasii , iar ceapa verde se toaca marunt.
Se adauga toate in ciorba si se lasa la fiert pana sunt gata.
La sfarsit se adauga borsul fiert separat si leusteanul tocat marunt.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu smantana
Felul : 1
Portii : 8 Bautura : Palinca
Ciorba de legume
Ingrediente :
- 3 morcovi
- o telina
- o radacina de patrunjel
- o ceapa
- 4 cartofi
- un ardei gras
- un dovlecel
- 150 g fasole verde fiarta
- 4 rosii
- 200 ml smantana
- doua oua
- 50 ml ulei
- sare
la , se curata si se taie cuburi , iar fasolea verde se scurge din conserva si se trece
printr-un jet de apa rece.Rosiile se spala si se taie sferturi , iar verdeata se curata si
se taie marunt.Morcovii , telina si patrunjelul se inabusa in ulei , se sting cu putina a-
pa si se lasa pe foc circa 15 minute.Dupa inabusire se adauga si apa de fierbere ,
apoi ceapa si celelalte legume , fara rosii si fasolea verde.Se continua fierberea , iar
cand legumele sunt aproape fierte se adauga rosiile si fasolea verde.
Dupa preferinta , din galbenusuri si smantana se formeaza sosul pentru dres care se
adauga in vasul pentru ciorba.Se lasa sa fiarba la fo mic inca 5-10 minute.
Se potriveste de sare dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se poate adauga si putina sare de lamaie
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Ciuperi cu mamaliga
Ingrediente :
- 600 g ciuperi
- o ceapa
- o capatana de usturoi
- sare
- 50 ml ulei
- piper
- 300 g malai
toaca.Intr-un vas cu ulei se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul pisat.Dupa ce
s-au inmuiat putin , se adauga si ciupercile si se continua prepararea.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Se pregateste o mamaliguta vartoasa , din malaiul grisat , sare si apa.E de dorit
ca pregatirea mamaligii sa se faca in acelasi timp cu tocanita , pentru a le servi
calde.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi si cu gogosari murati
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Ciuperci umplute
Ingrediente :
- 500 g ciuperci de cultura
- 200 g cascaval
- 2 cubulete de branza topita
- verdeata
- un ardei
- 200 g unt
- piper
- foi de dafin
- sare
- smantana
in o parte din cantitatea de unt impreuna cu o ceasca cu apa , sare , piper si foi
de dafin.
Separat , se prepara , o umplutura din cascavalul taiat cubulete si calit in restul de
unt impreuna cu ardeiul taiat cubulete , verdeata tocata marunt , sare si piper , a-
vand grija sa nu le lasati prea mult pe foc , ca sa nu se topeasca prea tare casca-
valul.Cand se ia de pe foc se amesteca bine cu branza topita si se umplu ciuper-
cile.Se asaza apoi pe o tava unsa cu unt si se dau la cuptor sa se rumeneasca.
Durata : 30 de minute Sfat : Se pot servi cu sos de smantana
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Ciuperci umplute cu orez
Ingrediente :
- 500 g ciuperci
- un pahar cu orez
- 150 g smantana
- o ceapa
- o lingura cu untura
- patrunjel
- un morcov
- parmezan
- sare
- piper
ciupercile , se spala si se separa palariile de codite.Ceapa se toaca marunt si se ca-
leste in untura , peste ea se adauga coditele de ciuperci si zarzavatul , tocate marunt
, un un praf de sare si putin piper.Se calesc bine , dupa care se adauga orezul si se
amesteca.Se mai lasa cateva minute si se ia de pe foc.
Se umplu ciupercile cu aceasta compozitie , se pun intr-o tava unsa cu untura si se
dau la cuptor pentru o jumatate de ora.
Durata : o ora Sfat : Ciupercile se servesc cu parmezan ras deasupra
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Ciuperci umplute
Ingrediente :
- 3 cepe
- 200 g masline
- o vanata
- 2 linguri cu bulion
- 500 g ciuperci de cultura
- 100 g unt
- sare
- o foaie de dafin
- piper
- verdeata
- 100 ml vin alb
taiate felioare si cu vanata curatata si tocata marunt.Se condimenteaza dupa gust , se
adauga vinul si bulionul , apoi se lasa la fiert.
Separat , se curata ciupercile si se inabusa putin in unt , iar apoi se asaza in palarioare
compozitia gata preparata.Se pun intr-un vas de Jena , cu restul de unt , se adauga
piperul , dafinul si sare dupa gust si se dau la cuptor.Deasupra se presara verdeata.
Durata : o ora Sfat : Se poate presara deasupra cascaval ras
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Clatite cu porumb
Ingrediente :
- doua oua
- o cana cu lapte
- 100 g faina
- sare
- 150 g porumb
- piper
- 150 g cascaval ras
- doua linguri ulei
piperul.Dupa ce s-a obtinut o pasta omogena se adauga porumbul dulce.Luati cate
un polonic din aceasta compozitie si faceti cate o clatita , care se prajeste pe ambele
parti.Clatitele se servesc cu salata verde.
Durata : 30 de minute Sfat : O treime din faina se poate inlocui cu malai
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Conopida gratinata
Ingrediente :
- o conopida
- doua oua
- doua linguri cu pesmet
- 100 g unt
- 100 g smantana
- verdeata
- sare
apoi se spala si se oparesc in apa cu sare.Cand sunt gata fierte , se lasa cateva mi-
nute la scurs.
Separat , se bat ouala spuma cu un praf de sare si cu pesmetul.Buchetelele de co-
nopida se dau prin acest amestec.
Se incinge untul intr-o tigaie si se pun buchetelele de conopida , lasandu-se atat
cat e necesar pentru a capata o culoare aurie.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu smantana si verdeata tocata
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Palinca
Crema de branza cu usturoi
Ingrediente :
- 500 g branza de vaci
- 200 g smantana
- 100 g unt
- o capatana de usturoi
- marar uscat
- sare
- masline negre
- piper
temperatura camerei ca sa se topeasca mai usor , si cu smantana.Usturoiul se cura-
ta si se piseaza cu putina sare , iar apoi se amesteca in compozitia de branza.
Se adauga marar uscat , sare si piper dupa gust.
Durata : 30 de minute Sfat : In compozitie se pot adauga si feliute
Felul : aperitiv de masline negre
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Dovlecei cu smantana
Ingrediente :
- 4 dovlecei medii
- 150 g smantana
- o legatura de marar
- 3 linguri cu faina
- 100 m,l ulei
- sare
- pesmet
- piper
Acestea se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie in care s-a icnins deja uleiul.
Mararul se spala si se toaca marunt.Dupa ce dovleceii s-au prajit , se sareaza si
se pipereaza dupa gust.Se asaza pe o farfurie , se adauga smantana si marar tocat.
Durata : 45 de minute Sfat : Inainte de prajire se pot da si prin pesmet
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Fagottini cu sos tomat
Ingrediente :
- un pachet de fagottini cu branza si busuioc
- doua cepe verzi
- un ardei gras
- 4 rosii
- bulion
- sare
- busuioc
- piper
- ulei
- cascaval ras
picaturi de ulei.Cand apa da in clocot , se adauga fagottini si se lasa aproximativ
10 minute.Cand sunt fierte , se surg de apa si se trec sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se calesc ceapa tocata , adeiul si cepele deco-
jite taiate cubulete.La sfarsit se adauga putin bulion , sare si piper dupa gust , pre-
cum si busuioc maruntit.Pe un platou se asaza fagittini ,iar pe deasupra se toarna
sosul tomat.Se serveste cat este cald.
Durata : o ora Sfat : In functie de preferinte , se poate adauga
Felul : 2 deasupra cascaval ras
Porti : 4 Bautura: Bere
Ghiveci de legume
Ingrediente :
- 6 cepe mici
- 400 g fasole pastai
- 300 g mazare
- un morcov
- 4 buchetele de conopida
- 50 g porumb
- 100 ml ulei
- sare
- doua foi de dafin
- piper
- doua linguri cu bulion
- ketchup
- ardei iute
de conopida si ceapa intreaga , in apa cu putina sare.Intre timp se curata fasolea , se
taie si se adauga peste celelalte legume.La sfarsit se adauga mazarea si porumbul.
Dupa ce au fiert toate legumele , se strecoara si se lasa la scurs.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun legumele fierte si foile de dafin.Se lasa cateva
minute la foc mic , amestecandu-se mereu.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , iar
la sfarsit se poate adauga ketchup sau bulion.
Durata : 90 de minute Sfat : Se poate servi cu ardei iute
Felul : 2
Portii : 6 Bautura : Vin alb de buturuga
Ghiveci de primavara
Ingrediente :
- doi dovlecei
- 200 g cartofi
- cateva buchetele de conopida
- 300 g fasole verde
- 200 g mazare
- un morcov
- 3 rosii
- o mana de varza de Bruxelles
- o ceapa
- 100 ml ulei
- sare
- o legatura de patrunjel
ceii si morcovul se curata si se taie rondele.Fasolea se curata iar ceapa se taie sol-
zosori.Toate aceste legume se presara cu sare si se asaza intr-o cratita , ameste-
candu-se si cu mazarea.Rosiile se curata de coaja si se taie felioare , dupa care se
asaza peste celelalte legume , la fel ca si conopida si varza de Bruxrelles.Se adau-
uleiul si apa si se da la cuptor.Dupa ce apa a scazut si legumele s-au rumenit , ghi-
veciul poate fi servit.
Durata : 90 de minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Gnochi cu sos pesto
Ingrediente :
- un kg de cartofi
- 150 g parmezan
- o cand cu faina
- doua oua
- doua linguri cu ulei
- 50 ml ulei de masline
- doi catei de usturoi
- o legatura de busuioc
- 50 g caju
ma si se amesteca bine cu ouale , faina , ulei din floarea soarelui si parmezanul ras.
Se amesteca totul pana se obtine un aluat bun de intins.Se intinde o foaie , se rulea-
za si se taie rondele de aluat care se fierb in apa cu sare.Cand rondelele au fiert ,
ele se ridica deasupra apei.
Separat , se face un sos pesto din uleiul se masline amestecat cu caju si usturoiul
zdrobite , mugurii de pin si busuiocul.Amestecul se face la mixer.Sosul obtinut se
toarna peste rondelele de aluat fierte.
Durata : o ora Sfat : Se consuma cald
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca regala
Lasagna cu sos de busuioc
Ingrediente :
- 300 g ciuperci
- un morcov
- o ceapa
- telina
- doi ardei
- 150 g telemea
- 8 foi de lasagna
- 4 linguri cu bulion
- 200 g smantana
- un ou
- 30 g unt
- sare
- ulei de masline
- piper
- busuioc
line impreuna cu ceapa.Se adauga morcovul si telina date pe razatoare , ardeiul ta-
iat marunt si se inabusa foarte bine.
Se lasa la racit , dupa care se pune branza telemea , oul , sarea , piperul si se ames-
teca.Foile de lasagna se fierb , apoi se umplu cu compozitia de mai sus.
Se asaza intr-un vas de Jena , uns cu putin unt si se dau la cuptor pentru 20 de mi-
nute.Se servesc cu sos de rosii cu busuioc si smantana.
Durata : 45 de minute Sfat : Foile se pot umple si cu carne tocata
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Mancare de ardei
Ingrediente :
- un kg de ardei capia
- 3 cepe
- 2 morcovi
- bulion
- o lingura cu pesmet
- ulei
- piper
- patrunjel
- oregano
- sare
taiat marunt si cu 5-6 linguri cu bulion.
Se adauga doua pahare cu apa , pesmetul si se lasa la fiert la foc mic.Ardeii se pra-
jesc in ulei incins si se curata de coaja , dupa care se adauga in sosul care fierbe.
Se sareaza si se pipereaza , iar deasupra se presara patrunjel tocat.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate folosi oregano , in loc de patrunjel
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Gin
Mancare de ciuperci cu ou
Ingrediente :
- 400 g ciuperci
- 4 oua
- un morcov
- o ceapa
- ulei
- sare
- verdeata
- lamaie
- piper
si se toaca marunt.Se ia o tigaie si se pune in ea uleiul sa se incinga ,apoi se adauga
ceapa , morcovul si ciupercile.Se lasa atat cat e nevoie pentru a se rumeni si a prinde
culoare.
Intre timp se fierb ouale ,astfel incat sa fie cleioase.Cand legumele s-au rumenit , se
asaza pe o farfurie , iar deasupra lor se pune un ou curatat de coaja si taiat pe din
doua.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu verdeata tocata sau lamaie
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon
Mancare de mazare
Ingrediente :
- un kg de mazare
- 1/2 litru suc de rosii
- 50 ml de ulei sau unt
- 25 g faina
- marar
- 50 g ceapa
- sare
- piper boabe
- vegeta
ulei incins.Se adauga mazarea , se pune apa cat sa o acopere , adaugandu-se sare ,
piper si vegeta dupa gust.Se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic.Faina se
amesteca impreuna cusucul de rosii si se adauga in mancare.Se mai lasa 10 minute
sa fiarba , dupa care se ia de pe foc si se adauga mararul tocat marunt.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu branza rasa si cu un ochi
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Mancare de spanac
Ingrediente :
- un kg spanac
- doua linguri cu faina
- zeama de la o lamaie
- 100 ml suc de rosii
- o ceapa
- sare
- piper
- ochiuri sau friganele
reste in apa cu sare.Apoi se scoate si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.Ceapa se
curata , se toaca marunt si se lasa sa se inabuse intr-o tigaie cu ulei incins.Se adauga
spanacul tocat , sucul de rosii , zeama de lamaie si faina.Se lasa la fiert pana scade
sosul.Se adauga sare si piper.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu ochiuri sau cu friganele
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Mazare cu marar
Ingrediente :
- un kg mazare verde boabe
- marar tocat
- 4 rosii
- o lingurita cu zahar
- sare
- salata de castraveti
- piper
- 50 ml ulei
matate de ora , la foc moderat.Dupa ce mazarea a fiert se adauga rosiile taiate ma-
runt si se lasa la fiert pana scade sosul.Se adauga sare si piper dupa gust , o lingurita
cu zahar , iar la sfarsit se presara marar verde tocat.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu salata de castraveti
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Merlot
Omleta cu mac
Ingrediente :
- 100 g mac
- doua linguri cu unt
- sare
- 6 oua
- cascaval
- piper
- susan
strat subtire de spuma.Se adauga putina sare si piper.Se amesteca si o jumatate
din cantitatea de mac , apoi se pune intr-o tigaie in care s-a incins deja untul.Se
asteapta pana ce omleta este jumatate facuta , apoi se adauga si restul de mac
si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti.
Se tine pe foc pana ce se dezlipeste singura de pe tigaie.
Durata : 15 de minute Sfat : In loc de mac se poate folosi susan sau cascaval
Felul : aperitiv
Portii : 3 Bautura : Tuica
Omleta mexicana
Ingrediente :
- 6 oua
- un morcov
- 100 g porumb boabe conservat
- doi ardei grasi
- 50 g mazare conservata
- doua rosii
- o ceapa rosie
- cascaval
- doua linguri cu unt
- sare
- muraturi
- piper
Ardeii grasi si rosiile se spala si se taie cubulete.Morcovul , ardeii , porumbul ,
mazarea si ceapa tocata marunt se pun la calit in untul incins.Intre timp ouale
se bat bine impreuna cu cascaval ras , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se adauga peste legumele calite si se lasa sa se rumeneasca.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu muraturi
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Orez cu ciuperci si mazare
Ingrediente :
- 250 g orez
- 200 g mazare verde
- un galbenus
- 500 g ciuperci
- un morcov
- doua cepe
- patrunjel verde
- 2-3 linguri cu ulei
- sare
- piper
se strecoara.In zeama ramasa se fierbe mazarea.Separat , se caleste in putin ulei
orezul spalat , se amesteca apoi cu mazarea strecurata , iar dupa ce s-au racit se
adauga galbenusul si restul de ulei.Se asaza totul intr-o forma rotunda , goala la mij-
loc.Se da la cuptor pentru un sfert de ora.
Ciupercile se taie bucatele , se calesc cu o ceapa in ulei , se sareaza si se pipereaza
dupa gust.Pilaful de orez cu mazare se rastoarna pe un platou , iar in golul ramas in
mijloc se pun ciupercile.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Oua cu maioneza
Ingrediente :
- 4 oua
- 50 g maioneza
- un ardei gras
- o lingura cu mustar
- o salata verde
- patrunjel
- sare
- piper
coaja se taie in jumatate , pe lung.Se scot galbenusurile , se amesteca bine cu ma-
ioneza , mustarul se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cu aceasta crema se umplu jumatatile de ou.Deasupra se presara verdeata tocata.
Durata : 30 de minute Sfat : Se poate orna cu salata verde si ardei gras
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Gin
Paste cu cascaval
Ingrediente :
- o punga cu paste umplute cu spanac
- doua oua
- 2-3 morcovi
- cascaval ras
- sare
- ulei
- piper
sare si putin ulei.Cand sunt gata se scot , lasandu-se la scurs.Se trec sub un jet de a-
pa si se lasa din nou sa se scurga.Se asaza intr-o tava , iar deasupra se toarna ouale
batute si amestecate cu cascaval ras , sare si piper.Morcovii se dau pe razatoarea ma-
re si apoi se prepara peste paste.Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Riesling
Ravioli cu branza
Ingrediente :
Aluat :
- 380 g faina
- 5 oua
- sare
- 500 g branza
- doua cepe verzi
- un praf de nucsoara
- 125 g unt
- 100 g cascaval ras
tute , amestecandu-se incet , pana se leaga aluatul si devine elastic.Se acopera cu
un prosoop si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora.Acest aluat se imparte in
patru si se intind foi dreptunghiulare.Intre doua foi se pun gramajoare mici de bran-
za zdrobita amesteca cu ceapa verde taiata marunt si nucsoara.Se apasa cu dege-
tul spatiile dintre gramajoarele de umplutura , pana ce foile se lipesc bine.Se unge
apoi aluatul cu un ou batut si se taie patrate.Procedeul se repeta apoi si cu celelalte
doua foi.
Se pun apoi patratelele de aluat intr-o oala cu apa clocotita si se lasa circa 5 minute.
Apoi se scurg si se toarna deasupra lor untul topit si cascavalul ras.
Durata : 90 de minute Sfat : Se pot servi cu smantana sau cu sos picant
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Riesling
Rosii cu branza tofu (soia )
Ingrediente :
- 5-6 rosii
- o bucatat de branza de soia ( Tofu )
- 300 g urda
- smantana
- sare
- 100 g unt
- o legatura de marar
se scoate miezul.Se face o umplutura din urda , smantana , unt si marar taiat fin.Se
amesteca toate , dupa care se sareaza dupa gust.Cu compozitia obtinuta se umplu
rosiile , iar deasupra se adauga cubulete mici de branza cu soia.Se pot servi asa sau
se pot lasa in cuptor pentru 5-10 minute , atat cat sa se inmoaie branza.
Se servesc cu garnitura de legume.
Durata : 45 de minute Sfat : Se pot umple si cu cascaval
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Rosii umplute cu vinete
Ingrediente :
- 4 rosii
- doi catei de usturoi
- doua vinete
- 30 g patrunjel tocat
- sare
- 50 ml ulei
- piper
interiorul se presara cu sare.Vinetele se spala , se curata de coaja , se taie cubulete
si se prajesc in ulei incins impreuna cu usturoiul pisat si miezul rosiilor trecuta prin sita.
Se umplu rosiile cu aceasta compozitie , se stropesc cu ulei si se dau putin la cuptor
sa se inmoaie.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu verdeata
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Gin
Rosii umplute
Ingrediente :
- 150 g orez
- 100 g telemea
- 8 rosii
- o ceapa
- piper
- trei linguri cu ulei
- sare
- un morcov
- o legatura de patrunjel
- curry
curata , se spala , se toaca marunt si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul
ras.Dupa ce orezul s-a fiert , se amesteca impreuna cu ceapa si morovul calite.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust , adaugandu-se putin curry pentru a da cu-
loare.
Branza se taie cubulete si se adauga peste compozitia de orez.Se aleg rosii fru-
moase , se taie capacele si se scoate miezul.Golul ramas se ump,e cu amesteul
de orez si branza.
Durata : 45 de minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Salata asortata
Ingrediente :
- 150 g costita
- 150 g salam picant
- 100 g fasole alba boabe
- 100 g fasole rosie boabe
- doua cepe
- un castravete
- doi morcovi
- doua rosii
- o salata verde
- patrunjel
- 3 linguri cu ulei de masline
- sare
- zeama de lamaie
- piper
In timp ce fasolea fierbe , se pregatec celelalte ingrediente.Costita si salamul se taie
fasii.Morcovul se curata , se spala si se taie fasiute pe lung.Castravetele se curata si
si se taie betisoare , iar rosiile se taie rondele.
Se curata si a doua ceapa si se taie solzisori.
Dupa ce fasolea a fiert , se lasa la scurs , iar intre timp se imbraca un paltou cu frunze
de salata.Dupa ce s-a scurs , se asaza fasolea pe platou , separata pe culori.Se aran-
jeaza si celelalte ingrediente pregatite , pe gramajoare , alaturi de fasole.Cand legume-
le au fost aranjate , se sareaza , se pipereaza si se stropesc cu ulei de masline si cu zea-
ma de lamaie.
Durata : o ora Sfat : Se presara patrunjel tocat
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Salata chinezeasca
Ingrediente :
- un ardei gras
- cateva foi de varza rosie
- cateva foi de varza alba
- doi morcovi
- o ceapa
- sare
- o salata verde
- zeama de lamaie
- piper
si varza taiata fasii.Se adauga ardeiul curatat de seminte si taiat cubulete sau fideluta
si morcovii dati pe razatoare.
Cand legumele sunt aproape fierte , se adauga salata verde taiata fasii mai mari.
Durata : o ora Sfat : Se poate adauga zeama de lamaie
Felul : 1
Portii : 8 Bautura : Rachiu din orez
Salata de cruditati
Ingrediente :
- 5 cartofi
- o ceapa rosie
- o rosie
- un ardei gras
- o ceapa alba
- doua oua
- 50 g masline
- 100 g smantana
- o salata verde
- zeama de lamaie
- sare
cubulete.Se taie si cepele solzisori , iar ouale se fierb tare , se curata si se taie ron-
dele.
Intre timp , salata verde se spala si se taie taietei.Se pun intr-o salatiera cartofii ,
ouale , rosia taiata cubulete , ceapa sia rdeiul feliat.Se amesteca totul cu maioneza
, se stropeste cu zeama de lamaie si se sareaza.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi si cu lamaie
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Tuica
Salata de fasole galbena
Ingrediente :
- o cutie cu fasole galbena
- o capatana de usturoi
- cateva linguri cu maioneza
- sare
- doi morcovi mii
- o telina
- piper
- gogosari acri
apa rece.Se lasa sa se scurga , dupa care se amesteca impreuna cu usturoiul curatat
si pisat.Se omogenizeaza totul cu putina maioneza.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Dupa preferinta , in salata se pot rade si vreo doi morcovi sau o telina.
Durata : 30 de minute Sfat : Se pot adauga si gogosari acri taiati marunt
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Gin tonic
Salata de linte
Ingrediente :
- 500 g linte
- 4 linguri ulei de masline
- un litru de supa de legume
- un ardei verde
- doua linguri pasta de curry
- o salata verde
- sare
- o legatura de leustean
- zeama delamaie
- piper
pune la fiert in supa , impreuna cu o lingura de pasta de curry.Dupa ce fiert 5 minu-
te , se strecoara , pastrandu-se zeama.Ardeiul gras , se curata , se spala si se taie
fasii , la fel ca si salata verde , iar leusteanul se spala si se toaca marunt.Zeama de
lamaie se amesteca bine cu sare si piper si restul din pasta de curry.Se mai adauga
3-4 linguri din zeama in care a fiert si uleiul.Acest sos se amesteca apoi cu lintea ,
fasiile de ardei gras si leusteanul.
Durata : 30 de minute Sfat : Se serveste pe frunze de salata verde
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Salata de orez cu legume
Ingrediente :
- 200 g orez cu bob lung
- 3 fire de ceapa verde
- 50 g stafide
- doua rosii
- doi morcovi
- o conserva cu mazare
- 3-4 buchetele de broccoli
- sos vinaigrette sau maioneza
- sare
- ulei
- piper
se urata , se spala si se taie cubulete.Rosiile spalate si curatate de seminte si pielite
se taie cubulete , iar mazarea din conserva si broccoli se dau in clocot cateva minute.
Peste orezul fiert se adauga rosiile , morcovii , mazarea , stafidele , broccoli si ceapa
verde taiata marunt.Se amesteca totul cu putin ulei , se sareaza si se pipereaza dupa
gust.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu maioneza sau sos vinaigrette
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Salata de patrunjel
Ingrediente :
- 3 legaturi de patrunjel
- 3 rosii
- o ceapa
- 100 g grau maruntit
- o lingura cu sos de rosii
- o lingura cu ulei de masline
- sare
la inflorit o jumatate de ora.Ceapa se curata , se spala si se taie marunt.Rosiile se
spala si se taie cubulete , iar patrunjelul se toaca marunt.
Dupa ce graul s-a inmuiat se amesteca impreuna cu rosiile , patrunjelul si uleiul de
masline.Se stropeste cu sos de rosii.
Durata : 4 de minute Sfat : Se poate servi si ca garnitura la friptura de pui
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Apa plata cu lamaie
Salata de praz
Ingrediente :
- 5 fire de praz
- 200 g maioneza
- piper negru boabe
- ulei de masline
- sare
- o salata verde
- o lamaie
- leustean
bucati potrivite ca marime.Se curata si salata si se taie fasii mai subtiri.
Se ia un vas putin adanc si se asaza in el prazul si salata.Se picura deasupra ulei de
masline si se amesteca impreuna cu maioneza gata preparata.Se lasa cateva minute
la rece , apoi se scoate si se toarna deasupra zeama de la o jumatate de lamaie , se
adauga piperul boabe si se sareaza.
Durata : 30 de minute Sfat : Se garniseste cu leustean
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Palinca
Salata de sfecla si fasole
Ingrediente :
- 300 g sfecla rosie murata
- 300 g fasole rosie
- o ceapa rosie
- ulei
- piper
- marar uscat
- maioneza
- sare
pune la fiert in apa cu mirodenii.
Cand e gata , se lasa sa se raceasca si se amesteca impreuna cu bucatelele de sfe-
cla rosie murata si cu ceapa taiata marunt.
Se adauga uleiul , sarea , piperul dupa gust mararul uscat.
Durata : 45 de minute Sfat : Dupa preferinta , se poate adauga maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Tuica
Salata in trei culori
Ingrediente :
- doua-trei mere
- doua-trei gulii
- o sfecla rosie
- maioneza
- sare
- miez de nuca
- ulei de masline
- piper
- otet
decojesc , se spala si se taie feliute.Sfecla rosie se fierbe , se curata si se taie ma-
runt.Se amesteca merele , sfecla rosie si guliile cu putin ulei de masline si cu putin
otet , dupa care se adauga maioneza.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu nuca pisata
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vermut
Salata monocroma verde
Ingrediente :
- doi castraveti
- o varza mica
- o salata verde
- 100 g spanac fiert
- 3 fire de ceapa verde
- doua fire de usturoi
- 100 g masline verzi
- un ardei gras
- 50 ml ulei de masline
- 50 ml otet de mere
- sare
taie rondele , ardeiul se taie feliute , iar varza si salata verde se taie taitei.Ceapa si
usturoiul se taie bucati mai mici.Se amesteca toate legumele si se pun intr-o salati-
era , apoi se adauga sarea si maslinele.La final se adauga uleiul si otetul.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi cu maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vermut
Salata monocroma
Ingrediente :
- 4 rosii
- o varza rosie mica
- una ardei rosu
- o ceapa rosie
- o salata rosie creata
- 100 g sfecla rosie
- 4-5 ridichi
- sare
- otet de mere
- piper
- ulei de masline
salata si sfecla se taie taitei , iar varza se toaca marunt.Se asaza legumele intr-o sa-
latiera , se potrivesc de sare si de piper , se adauga , dupa gust , otet de mere si
ulei de masline.Se amesteca usor si se lasa la rece.
Durata : 30 minute Sfat : Se poate adauga o lingura cu maioneza
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Gin
Salata picanta de oua
Ingrediente :
- 8 oua
- doua salate verzi
- o legatura de ridichi
- un ardei gras
- 6 fire de ceapa verde
- 4 linguri cu ulei
- doua linguri cu zeama de lamaie sau otet
- doua linguri cu mustar
- sare
- piper
cojeasca mai usor , iar dupa ce s-au racit se taie in sferturi.Salata verde se desface
foaie cu foaie , se spala foarte bine si se asaza intr-o salatiera , astfel incat sa imbrace
vasul.Ceapa verde se curata , se spala si se taie betisoare cam de 2 cm , ardeiul se
taie rondele , iar ridichile se curata si se dau pe razatoare.
Separat , se pregateste un sos picant , amestecand mustarul cu ulei , sare si piper ,
totul subtiindu-se apoi cu zeama de lamaie sau otet.In salatiera se pun ceapa verde ,
ardeiul , ridichile , iar deasupra sferturile de ou.Peste toate se toarna sosul picant si
se serveste imediat , pentru a nu se vesteji salata.
Durata : 45 de minute Sfat : Se consuma simpla sau drept garnitura la friptura
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Traminer
Sarmale din orez si menta
Ingrediente :
- 200 g ceapa
- 200 g orez
- 100 ml ulei
- o legatura de marar
- un morcov
- o cutie cu ciuperci
- sare de lamaie sau bors
- foi de vita
- 500 g smantana
- menta
- sare
- cimbru
- piper
- pasta de tomate
spala si se pune la fiert in apa cu sare , dupa care se surge si se lasa la racit.Mor-
covii se dau pe razatoare , ceapa si ciupercile se toaca marunt , dupa care se pun
la calit in ulei incins.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.In compozitia rezultata se
adauga orezul , piperul , marar tocat marunt si menta taiat fin , atat cat sa de agust.
Se amesteca bine , dupa care se lasa intreaga compozitie sa se raceasca putin.
Apoi se formeaza sarmalute.
In vasul de fierbere sa asaza un rand de foi de vita , apoi sarmalele , iar deasupra
un strat de frunze de vita.Se dau la fiert si peste ele se toarna un sos din pasta de
tomate , ulei , cimbru si piper boabe , sare de lamaie sau bors.
Durata : doua ore Sfat : Se servesc cu smantana
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Sote de morcovi
Ingrediente :
- doi morcori
- doua legaturi ceapa verde
- o lamaie
- ulei
- sare
gaie cu ulei incins.Lamaia se taie felii si se prajeste si ea la un loc cu morcovii.
Dupa cateva minute se adauga ceapa verde taiata bucati potrivit de mari si se lasa
foarte putin pe foc , amestecand continuu atat cat sa nu-si schimbe culoarea.
Se pune apoi amestecul intr-o salatiera si se stropeste din belsug cu zeama de lama-
ie si se sareaza dupa gust.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi simplu sau drept garnitura la friptura
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Merlot
Sufleu cu broccoli
Ingrediente :
- 400 g macaroane
- 500 g broccoli
- doi morcovi
- 4 catei de usturoi
- putin sofran macinat
- 100 ml supa legume
- unt
- patrunjel tocat
- 200 g branza rasa
- 400 g smantana
- doua galbenusuri
- gogosari acri
- sare
- ulei
- piper
form indicatiilor de pe pachet.Intre timp se curata broccoli , se spala si se separa
in buchetele.Coditele se taie felii.Se lasa sa se scurga.Se spala morcovii , se taie
betisoare , iar usturoiul se toaca fin.Se calesc in ulei impreuna cu broccoli.
Se adauga sare , piper si sofran .Se toarna supa si se lasa cateva minute sa se
patrunda.Se incinge cuptorul la 200 de grade.
Se unge cu unt o forma de sufleu.Se asaza alternativ straturi de macaroane , de
legume si de patrunjel , dupa care se presara branza.Se toarna deasupra sman-
tana batuta impreuna cu galbenusurile si se da la cuptor circa 20 de minute.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Sufleu de conopida
Ingrediente :
- o conopida potrivita
- 3 oua
- o jumatate de lingura cu faina
- un pahar cu lapte
- doua linguri cu unt
- un varf de lingura cu sare
- piper
- 5 cartofi
se lasa la o parte.Se prajeste untul cu faina si se stinge cu laptele , amestecand me-
reu ca sa nu se faca cocoloase , apoi se adauga galbenusurile unul cate unul , fara sa
se inceteze amestecatul.
Dupa ce s-a racit bine , se unge o forma cu unt , se asaza conopida si se toarna peste
ea compozitia cu oua in care s-au adaugat , dupa racire , si albusurile batute spuma.
Se presara putina sare si se coace la foc potrivit.
Cartofii se curata , se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare.Cand sunt gata se
scot , se asezoneaza cu piper si se adauga in sufleul de conopida.
Durata : o ora Sfat : Cartofii se pot servi si alaturi de sufleu , drept garnitura
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Supa crema de mazare
Ingrediente :
- 150 g mazare
- 1 litru de legume
- o ceapa
- o telina mica
- doi morcovi
- o lingura cu faina
- sare
- ulei
- 150 g crutoane
- piper
toaca si se si se pune la inabusit in putin ulei.Se adauga faina , amestecand mereu ,
si 500 ml din supa de legume.Se lasa in continuare la fiert si , dupa ce legumele au
fiert , se zdrobesc cu o furculita si se amesteca pana cand se obtine o pasta mai
subtire.Se lasa la fiert inca 20 de minute.Mazarea se fierbe 10 minute in restul de
supa , apoi se mixeaza si se amesteca si cu celelalte legume.
Totul mai fierbe circa 2-3 minute.
Durata : 30 minute Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Palinca
Supa cu galuste
Ingrediente :
- doi litri supa de legume
- doua oua
- o lingurita cu unt
- 6 linguri cu gris
- sare
- ceapa rosie
- piper
- patrunjel
grisul in ploaie , amestecand mereu.Cand se obtine o pasta cu o consistenta mai
densa , se dauga un praf de sare.Intre timp , se strecoara zeama de legume si se
pune intr-o cratita pe foc.Se asteapta sa dea in clocot , apoi se inmoaie o lingurita
in unt si se iau rotocoale mici din pasta de gris , carora li se da drumul in supa.
Dupa ce s-a pus toata pasta de gris , se acopera oala pe jumatate cu un capac si
se lasa sa fiarba la foc mic circa un sfert de ora.
Din cand in cand , se mai ridica capacul si se intorc galustele.
Cand sunt gata facute , se scot din oala cu spumiera , se asaza intr-o farfurie , ca
sa nu se sfarame , iar deasupra se toarna supa.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu patrunjel tocat si ceapa rosie
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Tuica
Supa de broccoli
Ingrediente :
- 500 g broccoli
- 3 cartofi
- 100 g fasole boabe
- doi morcovi
- o ceapa
- piper
- 100 g smantana
- sare
putin apa , iar intre timp se pregatesc buchetelele de broccoli.Cand apa este calduta
se pun in oala broccoli , se lasa cateva minute , dupa care se adauga morcovii cura-
tati , cartofii taiati pe jumatate , fasolea si ceapa intreaga.Se reduce focul , se acopera
oala cu un capac si se lasa sa fiarba incet , timp de doua ore.
Se pastreaza deoparte fasolea si cateva bucatele de broccoli.Restul legumelor se pu-
ne intr-un vas si se paseaza bine cu mixerul , adaugandu-se sare si piper.Pasta se a-
dauga in supa si se mai lasa 5 minute pe foc.La sfarsit , se adauga fasolea si bucatile
de broccoli
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu smantana
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Supa de ciuperci
Ingrediente :
- o cutie cu ciuperci
- doi morcovi
- pastarnac
- o radacina de pastarnac
- doua cepe
- 150 g smantana
- o lingurita cu faina
- 50 g unt
- verdeata
- crutoane
- sare
- o cescuta cu orez
- piper
tina sare.Dupa ce zarzavatul a fiert , se strecoara si se pune din nou la fiert.In mo-
mentul care a inceput sa clocoteasca , se introduc ciupercile spalate si taiate felii.
Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ 20 minute , pana cand ciupercile s-au inmuiat.
Intr-o farfurie se amesteca faina cu putina apa rece , apoi se toarna in oala.Se mai
lasa sa fiarba impreuna inca 15-20 de minute.Se potriveste de sare , se adauga un-
tul , smantana , verdeata , putin piper si optional , o cescuta cu orez , spalat si fiert
separat.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Supa de gulii cu morcovi
Ingrediente :
- 3 gulii mari
- 300 g cartofi
- o ceapa
- doua linguri cu ulei
- doua linguri cu faina
- 2-3 morcovi
- un galbenus
- doua linguri cu smantana
- sare
pa care se pun la fiert in apa cu sare.Se lasa sa fiarba bine , dupa care se adauga
cartofii curatati si taiaticuburi , morcovii rondele si ceapa intreaga.
Separat , se face un rantas din ulei si faina.Se stinge cu putina zeama si se amesteca
impreuna cu supa.Se mai lasa sa dea cateva clocote , se adauga sare dupa gust si
se ia de pe foc.
Durata : o ora Sfat : Dupa ce s-a racit , se drege cu galbenusul batut cu smantana
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Supa de legume
Ingrediente :
- 200 g fasole verde
- 100 g varza de Bruxelles
- un morcov
- un ardei rosu
- 100 g porumb
- o ceapa
- o lingura cu smantana
- patrunjel
- sare
- doua-trei frunze
- piper
- doua-trei frunze de salvie
in apa cu sare.
Intre timp , morcovul se curata si se taie cubulete.Ardeiul se curata de seminte si
se taie feliute subtiri.Ceapa se curata si se toaca marunt.Varza de Bruxelles si po-
rumbul se spala.Apoi toate legumele se pun si ele la fiert.La sfarsit se adauga
smantana , se mai lasa sa dea in cateva clocote , se adauga patrunjelul tocat ma-
runt si se condimenteaza dupa gust.
Durata : 40 de minute Sfat : In loc de patrunjel se pot presara frunze de salvie
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Horinca
Supa de legume
Ingrediente :
- un morcov
- o radaina de patrunjel
- un fir de praz
- o jumatate de telina
- 3 cartofi
- o lingura cu un
- sare
- o legatura de patrunjel verde
Cartofii , telina si morcovul se dau pe razatoarea mare.Se incinge untul intr-o
cratita si se pune tot zarzavatul in afara de cartofi.
Se amesteca mereu cu o lingura de lemn , pana ce incep sa se inmoaie , fara
sa se rumeneasca.Se toarna apa si cand legumele sunt aproape fierte , se
adauga si cartofii.Se sareaza , dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu patrunjel verde
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Palinca
Supa de legume cu crutoane
Ingrediente :
- 200 g cartofi
- un morcov
- doua cepe
- 200 g rosii
- trei catei de usturoi
- 50 g unt
- sare
- verdeata tocata
- crutoane
- smantana
inceput sa prinda culoare , se pune la fiert intr-o oala mai mare , impreuna cu mor-
covul taiat rondele , cartofii curatati , usturoiul , sarea , rosiile bine coapte si taiate
marunt.Se fierbe cu vasul acoperit.Cand legumele sunt bine fierte , se trec prin sita ,
iar crema obtinuta se mai da in cateva clocote.La sfarsit , se adauga verdeata tocata.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu crutoane si cu smantana
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Supa de legume
Ingrediente :
- 4 morcovi
- 2-3 buchetele de conopida
- 100 g mazare
- o cutie cu ciuperci
- 300 g varza de Bruxelles
- 3 cepe
- 3-4 ardei grasi
- sare
- ulei
- piper
- smantana
covii taiati rondele , ardeii taiati bucatele , ciupercile din conserva , mazarea ,bu-
chetelele de conopida si varza de Bruxelles.
Se acopera cu apa si se lasa la fiert.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu smantana
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Palinca
Supa de rosii cu orez
Ingrediente :
- un kg de rosii
- doi morcovi
- un pastarnac
- doi ardei grasi
- o ceapa
- patrunjel
- doua linguri cu orez
- un ou
- sare
si sare.Cand sunt gata , se adauga rosiile spalate si taiate in patru.Zarzavatulrile bi-
ne fierte se trec prin sita , iar supa se da din nou la fiert.Cand clocoteste se adauga
orezul curatat si spalat.Se lasa sa fiarba la foc mic , iar dupa ce orezul e gata , dupa
preferinta , supa se poate drege cu un ou.
Durata : 45 de minute Sfat : Se presara patrunjel verde tocat
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Palinca
Supa-crema taraneasca
Ingrediente :
- 200 g dovlecei
- 100 g morcovi
- 100 g telina
- 100 g conopida
- 50 g pastarnac
- 50 g radacina de patrunjel
- doua galbenusuri
- 80 g smantana
- sare
- 50 g unt
- 100 g crutoane
apa rece , cu sare.Dupa ce au fiert , se strecoara si se dau prin sita , iar piureul ob-
tinut se amesteca bine cu zeama in care au fiert si se lasa pe foc pana dau in clocot.
Se drege cu galbenusurile batute cu smantana si untul topit.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu crutoane
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Palinca
Tartine cu ridichi
Ingrediente :
- o paine feliata
- 10 ridichi mari
- 200 g branza de vaci
- boia dulce
- 100 g smantana
- 50 g maioneza
- piper
- zeama de lamaie
- sare
razatoare 3-4 ridichi si se amesteca in compozitie pana se omogenizeaza.Se adauga
piperul si maioneza , dupa care se lasa cateva minute la rece.
Ridichile ramase se spala , se curata , apoi se taie rondele.Se iau felii de paine si se
ung cu compozitia de branza , apoi se asaza deasupra feliile de ridichi.
Se stropeste totul cu zeama de lamaie.
Durata : 45 de minute Sfat : Tartinele pot fi cu paine normala sau cu paine prajita
Felul : aperitiv
Portii : 6 Bautura : Tuica
Telina pane
Ingrediente :
- o telina
- doua oua
- ulei
- sare
- pesmet
- piper
- gogosari acri
- sos de usturoi
- maioneza
se pipereaza dupa gust.Se da prin ou si prin pesmet , dupa care se pune la prajit in
uleiul incins.Dupa ce s-a rumenit bine pe ambele parti , se pune pe un platou si se
serveste cu sos de usturoi sau maioneza.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste dupa preferinta , si cu gogosari acri
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Alba
Varza de Bruxelles cu sos
Ingrediente :
- 400 g varza de Bruxelles
- o ceapa rosie
- o ceapa alba
- 50 ml ulei
- 100 g branza feta
- 50 g smantana
- o jumatate de lamaie
- sare
- boia iute
- piper
Ceapa se curata si se taie rondele.Se adauga in castron peste varza , se picura
putin ulei si se presara putina sare si piper.
Separat , se face un sos dintr-o bucata de branza feta sfaramata bine , care se
freaca cu ulei si cu putina smantana.Se adauga cateva picaturi de zeama de la-
maie si se lasa la rece.Dupa cateva minute , se toarna peste salata de varza de
Bruxelles si se lasa iar cateva minute la frigider.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu boia iute
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Vinete pane
Ingrediente :
- doua vinete mari
- un ardei gras rosu
- 150 g branza de vaci
- 50 g smantana
- doua oua
- 100 g pesmet
- 25 g faina
- ulei
- sare
- frunze de salata
- piper
Se pudreaza cu sare.Branza de vaci se amesteca si cu smantana , cu ardeiul tocat
marunt , sarea si un pic de piper.
Rondelele de vinete se storc de zeama si fiecare dintre ele se trece pe rand prin
faina , ou si pesmet.Se rumenesc pe ambele parti in uleiul incins.Dupa ce s-au
prajit , se asaza doua felii de vinete pane , avand intre ele crema de ardei.
Deasupra se mai pun un strat de crema si o felie de ardei.
Durata : o ora Sfat : Se servesc pe frunze de salata verde
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Vinete umplute
Ingrediente :
- 4 vinete
- 3 linguri cu unt
- 4-5 cepe
- 3-4 ardei
- un morcov
- o capatana de usturoi
- un pahar cu ulei
- o ceasca cu orez
- 2-3 rosii
- pesmet
- cascaval
- sare
- verdeata
- piper
- sos de rosii
- zahar
Mod de preparare : vinetele se taie in jumatati si se oparesc in apa clocotita cu
sare 10-20 minute.Li se scoate miezul , dupa care se prepara umplutura astfel :
se inabusa ceapa in ulei , se adauga ardeii , morcovul ras , piperul , miezul de la
vinete si usturoiul.Se lasa sa scada si se adauga o cescuta cu orez.Se mai lasa sa
se inabuse bine si cu orezul , apoi se adauga cateva rosii curatate de pielita si to-
cate.Se sacade bine si se adauga verdeata tocata marunt.Cu aceasta compozitie
se umplu vinetele , se toarna pe deasupra sos de rosii indulcit cu zahar si se dau
la cuptor.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu smantana , cascaval ras si pesmet
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Alba