Retete din peste

                                       Capelini cu piure



Ingrediente :
  • 500 g pesti capelini
  • 500 g cartofi
  • 50 g faina
  • 150 ml lapte
  • 50 g unt
  • 100 ml ulei
  • sare
  • o lamaie
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : se curata pestii , se spala si se lasa la scurs.Se insira cate doi
sau trei pe scobitoare si se sareaza.Se incinge uleiul intr-o tigaie.Pestii se trec prin
faina apoi se pun la prajit.Se lasa pana capata o culoare aurie.
Separat , se curata cartofii de coaja , se spala , se taie cubulete si se pun la fiert in
apa cu sare.Dupa ce au fiert , se scurg de zeama si se piseaza bine.Se adauga lap-
tele si untul si se amesteca pana devin o pasta omogena.
Se sareaza si se serveste alaturi de pestele prajit.

Durata : o ora                              Sfat : Se serveste cu lamaie si verdeata tocata.
Felul : 2
Portii : 4                                       Bautura : Pinot Gris



                                    Cartofi rasol cu stiuca


Ingrediente :
  • o stiuca
  • 5-6 cartofi
  • delikat
  • unt
  • sare
  • piper
  • sos de usturoi
  • o foaie de dafin
  • verdeata
  • ulei
  • o lamaie
Mod de preparare : Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si
putin ulei.Dupa ce au fiert , se scot si se lasa sa se scurga.Se adauga putin delikat ,
piper si se omogenizeaza cu sos de usturoi.
Stiuca se curata , se spala si se taie in bucati de dimensiuni potrivite.Se sareaza si
se stropesc cu putina zeama de lamaie , dupa care se pun la fiert in apa cu sare si
o foaie de dafin.Dupa ce au fiert , se asaza vasul in cuptor , adaugandu-se putin
unt , sa se rumeneasca pestele pe ambele parti.Se serveste cu salata de cartofi.

Durata : o ora                Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4                         Bautura : Traminer



                               Castraveti cu pasta de raci


Ingrediente :
  • 20-30 de raci
  • 3-4 castraveti
  • 250 g unt
  • 100 g faina
  • boia iute
  • o lamaie
  • verdeata
Mod de preparare : se fierb racii si se curata.Apoi se piseaza si se freaca cu 200
g unt.Se pune amestecul intr-o oala , pe foc , cu putin din zeama in care au fiert , si
se lasa cam 20 de minute.Se dau apoi prin sita si se lasa pana se racesc complet.
Separat , se face un rantas alb din faina si 50 g unt , care se stinge cu putina zeama
in care au fiert racii si zeama de lamaie.Se amesteca apoi cu racii dati prin sita , pana
devine o compozitie omogena.Cu aceasta pasta se umplu castravetii , care au fost
inainte curattai de coaja si scobiti putin in interior.

Durata : o ora                          Sfat : Se servesc cu verdeata tocata.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                   Bautura : Sherry



                                        Chiftele de guvizi


Ingrediente :
  • 4 oua
  • un kg de guvizi
  • 100 g faina
  • 50 g orez
  • o legatura de marar
  • doua cepe
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • ceapa verde
  • usturoi
Mod de preparare : se pune orezul la fiert , iar pestele se trece prin masina de tocat.
Dupa ce orezul s-a fiert , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp se taie ceapa cubulete si verdeata se toaca marunt.Se amesteca impreuna
cu orezul si cu pasta de peste si se omogenizeaza bine.La sfarsit se sparg ouale in com-
pozitia obtinuta si se amesteca pana se incorporeaza complet.Se ia apoi cate o lingura
din amestec , se modeleaza in palma pana capata o forma rotunda , apoi se trece prin
faina si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se lasa pana ce se rumenesc.

Durata : 45 de minute                  Sfat : Se servesc reci , cu eapa verde sau usturoi.
Felul : aperitiv
Portii : 8                                        Bautura : Pinot Gris



                                         Ciorba de crap


Ingrediente :
  • doi litri de apa
  • un litru de bors
  • 4 bucati de crap
  • un morcov
  • o ceapa
  • 3 rosii
  • o radacina de patrunjel
  • 3 linguri cu orez
  • sare
  • o legatura de leustean
Mod de preparare : morcovul , radacina de patrunjel si ceapa se taie marunt
si se pun la fiert in apa cu sare.Se lasa cateva minute , apoi se adauga orezul si
rosiile decojite si taiate cuburi.Intre timp se curata crapul , se scoate osul amar
de la cap , se curata de intestine si se spala bine , fara a fi tinut prea mult in apa.
Se taie bucati potrivite si se adauga in ciorba cand legumele sunt aproape fierte.
Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie.Se fier-
be borsul separat si se adauga in ciorba cand cand aceasta este aproape gata.
La final se adauga leusteanul taiat marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot.

Durata : o ora                  Sfat : Se serveste calda sau rece.
Felul : 1
Portii : 6                           Bautura : Chardonnay



                                      Ciorba de pastrav


Ingrediente :
  • un kg de pastrav
  • doi ardei grasi
  • 4 rosii
  • doua cepe
  • doi litri zeama de varza acra
  • o ceasca cu orez
  • sare
  • leustean
Mod de preparare : pestele se spala si se taie bucati de dimensiune medie.Se
pune intr-o oala ceapa tocata foarte marunt.Dupa ce a dat in cateva clocote , se
adauga orezul spalat , iar cand este aproape fiert , se dauga ardeiul taiat fideluta
( sa nu fie iute ).Dupa ce ciorba a dat in clocot , se adauga rosiile curatate de pie-
lite si taiate felii subtiri , pestele curatat , spalat si taiat felii si zeama de varza fiarta
separat si spumata.Se lasa sa fiarba la foc incet , iar dupa 10-15 minute , se in-
cearca pestele , care nu trebuie lasat sa treaca din fiert , caci se sfarama.

Durata : 90 de minute            Sfat : Se presara deasupra leustean tocat marunt.
Felul : 1
Portii : 6                                  Bautura : Zghihara



                                  Ciorba de peste cu praz


Ingrediente :
  • un kg de peste
  • 3 cepe
  • 3 fire de praz
  • o telina
  • un litru suc de rosii
  • 4 catei de usturoi
  • sare
  • ulei
  • piper
  • smantana
Mod de preparare : se rumenesc in ulei ceapa , prazul , telina si se sting cu 3 litri
de apa.Se pun sarea , piperul si usturoiul pisat marunt.Cand au fiert toate zarzava-
turile , se trece ciorba printr-o sita intr-o alta oala , se adauga sucul de rosii si se
lasa la fiert.
Separat , se curata pestele , se spala si se taie in bucati potrivite.Se pun la fiert in
aceasta zeama strecurata , lasandu-se la foc circa 20 de minute.Se serveste  , in
functie de preferinte , cu smantana.

Durata : 90 de minute              Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
Felul : 1
Portii : 4                                    Bautura : Feteasca Regala



                                        Ciorba de peste


Ingrediente :
  • 600 g peste mic
  • 3 linguri cu orez
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • 2-3 cepe
  • 3 rosii
  • un litru de bors
  • sare
  • ulei
  • leustean
Mod de preparare : se toaca marunt morcovul , patrunjelul si ceapa si se pun la
fiert in apa cu sare si putin ulei.Se adauga orezul ales si spalat si rosiile curatate de
coaja si taiate cubulete.Pestele se curata de intestine , se spala fara sa se tina mult
in apa , iar cand zarzavatul este aproape fiert , se pune in oala.Se lasa sa fiarba la
foc potrivit  , se spumeaza si se mai adauga sare , daca este nevoie.
Cand este aproape gata , se toarna borsul fiert separat si se mai lasa sa dea intr-un
clocot.Se adauga leusteanul.

Durata : o ora                      Sfat : Ciorba se poate servi rece sau calda.
Felul : 1
Portii : 6                                 Bautura : Feteasca Regala



                                Ciuperci umplute cu peste


Ingrediente :
  • 500 g ciuperci de cultura
  • un macrou afumat
  • un macrou marinat
  • 100 g cascaval
  • un ardei
  • o ceapa
  • un morcov
  • ulei
  • sare
  • piper
  • faina
  • verdeata
Mod de preparare : ciupercile se spala , se curata si se li se taie coditele.Se tava-
lesc prin faina si se prajesc putin in baie de ulei.
Separat , se prepara un amestec din pestele afumat si pestele marinat taiat marunt ,
ceapa si ardeiul tocat si morcovul dat pe razatoare.
Se adauga sare si piper dupa gust si apoi se umplu ciupercile calite.
Se asaza pe o tava si deasupra se rade cascaval.Se dau la cuptor cateva minute si
se servesc cu verdeata deasupra.

Durata : o ora                          Sfat : Se pot servi cu sos de mustar.
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Sauvignon Blanc




                                        Clatite cu salau



Ingrediente :
  • 12 foi de clatita
  • 450 g salau
  • 200 ml vin alb
  • 200 g smantana
  • 50 ml ulei de masline
  • o ceapa rosie
  • 100 g parmezan
Mod de preparare : se curata carnea de peste si se taie cubulete.Se incinge intr-o
cratita uleiul de masline si se pun la calit ceapa tocata si pestele.Se adauga vinul si se
lasa la fiert.Dupa ce compozitia  a fiert suficient , se lasa cateva minute sa se raceasca
, apoi se umplu cu ea foile de clatita.
Se asaza apoi clatitele intr-o tava termoizolanta , se pune deasupra smantana , apoi
parmezanul ras.Se da vasul la cuptorul gata incins si se lasa circa un sfert de ora.

Durata : 45 de minute                          Sfat : Se servesc calde.
Felul : aperitiv
Portii : 6                                                Bautura : Sauvignon Blanc



                                Cod cu ghimbir si spanac


Ingrediente :
  • 4 fileuri de cod
  • 250 g spanac conservat
  • 40 g ghimbir
  • doi ardei iuti
  • doua linguri cu ulei de masline
  • o lingura cu zahar
  • sucul si coaja de la o jumatate de lamaie
  • sos de soia
  • sare
  • piper
  • doua capatani de usturoi
Mod de preparare : o parte din usturoi se piseaza si se amesteca impreuna cu
sosul de soia , patru linguri cu apa , o lingura cu suc de lamaie , zahar , sare , piper
si doua linguri cu ulei.
Se fierb 500 gml apa in care s-a adaugat coaja de lamaie , feliile de ghimbir si restul
de usturoi taiat felii.
Spanacul conservat se asaza intr-o oala unsa cu putin ulei peste care se adauga pes-
tele , sucul de lamaie , sarea , piperul si ardeii iuti tocati marunt.
Se fierb la bain-marie 10 minute.
Codul fiert se serveste cu sosul de soia si lamaie.

Durata : o ora             Sfat : Se poate garnisi cu orez fiert , usor condimentat.
Felul : 2
Portii : 4                       Bautura : Chardonnay



                                Crap cu scordolea de nuca


Ingrediente :
  • un crap mare
  • doi catei de usturoi
  • un pahar de vin rosu
  • sare
  • patrunjel verde
  • ulei
  • boia de ardei dulce Scordolea
  • 100 g miez de nuca
  • 5 catei de usturoi
  • miez de paine
  • o lingura cu otet
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
Mod de preparare : crapul se despica , se scot intestinele , se spala si se sareaza.
Se pune intr-o tava cu ulei si boia de ardei dulce.Se da la cuptor si cand incepe sa
sfaraie , se pune deasupra patrunjelul verde , tocat fin si usturoiul pisat.Pestele se
stropeste din cand in cand cu vin rosu , pentru a se fragezi.
Separat , se amesteca nucile macinate cu uleiul , usturoiul pisat , miezul de paine si
otetul.Se freaca totul bine pana devine o pasta , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se serveste alaturi de crapul inabusit in vin.

Durata : o ora                      Sfat : Se serveste cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4                               Bautura : Aligote



                                     Crap fiert in vin rosu


Ingrediente :
  • 800 g crap
  • 500 ml vin rosu
  • 200 g broccoli
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
Mod de preparare : se spala pestele si se portioneaza.Se fierb bucatile de peste in
vin , cu sarea , piperul si foile de dafin.
Dupa ce pestele s-a fiert se scoate pe un platou.
Intre timp se fierb broccoli in apa cu sare.
Cand este gata , se asaza pe platou alaturi de peste.

Durata : 30 de minute                        Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Pinot Noir



                                     Crap in sos de rosii


Ingrediente :
  • 600 g medalioane de crap
  • 2 cepe
  • 4-5 rosii
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se curata ceapa , se taie solzisori si se asaza intr-o tava care
merge la cuptor.Rosiile se spala , se toaca marunt si se paseaza.Medalioanele de
peste se spala si se asaza peste ceapa.Sosul de rosii se adauga peste peste.Se pune
sarea , piperul si uleiul si se da la cuptor.
Dupa ce s-a rumenit se scoate si se poate servi.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Se serveste cald.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Cramposie



                                    Crochete cu dovlecei


Ingrediente :
  • crochete de crap
  • sare
  • piper
  • 100 ml ulei
  • doi dovlecei
  • zeama de lamaie
  • gogosari acri
Mod de preparare : crochetele de crap semipreparate , se pun la prajit in uleiul
incins.Se lasa la foc mic pana ce se rumenesc.Se sot pe o farfurie si se acopera cu
un capac pentru a sta calde.
Intre timp , dovleceii se spala , se taie feliute subtiri , se sareaza si se pun la prajit
in uleiul incins.
Dupa ce s-au prajit , se scot si se servesc alaturi de crochetele de crap.

Durata : o ora                       Sfat : Se pot servi cu gogosari acri sau cu lamaie.
Felul : 2
Portii : 4                                Bautura : Merlot



                                Dovlecei cu fileuri de ansoa


Ingrediente :
  • patru dovlecei
  • fileuri de ansoa
  • 100 g orez
  • doua oua
  • 250 g ceapa
  • o legatura de verdeata
  • un pahar cu ulei de masline
  • 100 g smantana
  • sare
  • piper
  • cascaval
Mod de preparare : dovleceii se spala si se scobesc de miez atat cat sa poata fi
umpluti.Separat , orezul se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei.Ceapa se curata ,
se toaca marunt , dupa care se caleste in ulei.Se adauga orezul si se omogenizeaza
cu ouale.Se sareaza si se pipereaza dupa gust .Se umplu dovleceii , iar deasupra se
asaza fileurile de ansoa si se rade cascaval.
Se da la cuptor si se lasa sa se topeasca cascavalul.

Durata : o ora                     Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata
Felul : 2                                          marunt si se serveste cu smantana.
Portii : 4                              Bautura : Chardonnay



                                File de cod cu cartofi si sos


Ingrediente :
  • 4 bucati de file de cod
  • doua linguri cu pesmet
  • doua linguri cu faina
  • 5 cartofi
  • o ceapa
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • verdeata
Sosul :
  • 250 ml suc de rosii
  • 100 g biscuiti sarati
  • 100 g branza feta
Mod de preparare : se aleg fileurile de peste , se spala , se lasa la scurs pe un
servet , se sareaza , se pipereaza dupa gust si se tavalesc prin faina amestecata
cu pesmetul.Pestele astfel pregatit se prajeste in ulei incins.Cartofii se curata de
coaja , se taie cuburi potrivite si se pun la fiert , impreuna cu ceapa , in apa cu
sare.Cand sunt gata se scot pe o farfurie.
Intre timp se prepara un sos din biscuitii pisati , branza zdrobita si sucul de rosii.
Se amesteca pana se obtine o pasta omogena.Se serveste pe farfurie alaturi de
pestele cu csrtofi , iar deasupra se presara verdeata.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Puteti inlocui sosul de biscuiti
Felul : 2                                                            cu sos de smantana.
Portii : 4                                              Bautura : Riesling



                                  File de somon cu andive


Ingrediente :
  • 300 g file de somon afumat
  • 100 g pasta de peste
  • o andiva
  • verdeata
  • sare
  • zeama de lamaie
Mod de preparare : andivele se curata , se desfac in foi , se spala bine una cate
una si se oparesc usor in apa cu sare.
Fileul de somon afumat se taie fasii pe lung , se stropeste cu zeama de lamaie , se
umple cu pasta de peste ( dupa gustul gospodinei ) si se ruleaza.
Fiecare rulou se asaza intr-o frunza de andiva.

Durata : 30 de minute                        Sfat : Se poate servi si cu sos picant ,
Felul : aperitiv                                                 asezonat cu verdeata.
Portii : 4                                              Bautura : Sampanie



                                  Fileuri de salau umplute


Ingrediente :
  • 600 g file de peste
  • 200 g pasta de peste
  • 200 g cascaval
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • o salata verde
Mod de preparare : se aleg bucati de file proaspat , se spala si se oparesc in apa
cu sare si cu cateva boabe de piper.Dupa ce au fiert , se scot cu grija pentru a nu
se sfarama.Cascavalul se taie felii mai groase , se asaza cate o felie de cascaval pe
cate un file de peste , iar deasupra se adauga pasta de peste.Se asaza pe farfurie
se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc cu salata verde.

Durata : o ora                   Sfat : In loc de zeama de lamaie se pot servi
Felul : aperitiv                              cu pasta de usturoi.
Portii : 4                            Bautura : Chardonnay



                               Frigarui de crevete cu orez


Ingrediente :
  • o jumatate de kg de crevete
  • salata verde
  • sare
  • piper
  • doua-trei fructe de kiwi
  • garnitura de orez
  • sos de usturoi
  • otet
Mod de preparare : crevetele se decongeleaza , se pun la fiert cu sare , piper
si putin otet.Se scurg , dupa care se lasa sa se raceasca.Fructele de kiwi se curata
de coaja si se taie bucati mici.Pe betele folosite special pentru frigarui se pun al-
ternativ cate o creveta si cate o bucata de kiwi.Orezul se spala si se pune la fiert
in apa cu sare , o ceapa intreaga si un morcov.Se serveste drept garnitura la frigarui.

Durata : o ora                     Sfat : Frigaruile se serevesc si cu sos de usturoi.
Felul : 2
Portii : 4                              Bautura : Vin spumant



                                       Frigarui de peste


Ingrediente :
  • 300 g file de salau
  • 300 g file de somon
  • 10 feliute de dovlecel
  • un ardei rosu
  • o jumatate de portocala
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se spala fileul de peste , se taie in bucati si se rumeneste usor
intr-o tigaie cu ulei incins.La fel se procedeaza si cu restul : feliile de dovlecel se pra-
jesc usor , ardeiul se taie cuburi si se rumeneste , iar feliile de portocala se tin foarte
putin in tigaie , atat cat sa-si schimbe culoarea.
Se asaza apoi pe betele de frigaruie cate o bucata de peste , alternandu-se cu dovle-
celul , ardeiul , portocala si se pun pe gratarul incins.

Durata : 45 de minute                           Sfat : Se servesc calde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                 Bautura : Vin alb de buturuga



                                      Frigarui de somon


Ingrediente :
  • 400 g somon
  • 200 g bulete de cartofi
  • 3 ardei grasi
  • ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se pregatesc bucatile de peste , se taie cubulete , se sareaza
si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se intorc pe ambele parti , pentru a se
rumeni bine.
Ardeii se taie cubulete potrivite si , in functie de gust , se pot rumeni putin in ulei.
Cand pestele este patruns , se asaza pe betigasele pentru frigarui , alternandu-se
cu ardeii si buletele de cartofi.
La sfarsit se pipereaza , dupa gust.

Durata : o ora                             Sfat : Se pot servi simple sau cu salata.
Felul : 2
Porti : 4                                       Bautura : Chardonnay



                                Fructe de mare cu sos alb


Ingrediente :
  • un kg fructe de mare
  • un ou
  • 25 g unt
  • o lingura cu faina
  • 150 ml lapte
  • o lingura cu cascaval ras
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • un pahar cu vin rosu
Mod de preparare : fructele de mare se fierb in apa sare si putin vin rosu.
Intre timp se prepara un sos din unt si faina subtiat cu lapte si putina zeama in care
au fiert fructele de mare.
Se adauga galbenusul de ou , sarea , iar la sfarsit se pune o lingura cu cascaval ras.
Se stoarce si putina zeama de lamaie .
Sosul se serveste impreuna cu fructele de mare.

Durata : o ora                  Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 2                           Bautura : Vin spumant



                                         Ghiveci de peste


Ingrediente :
  • doua bucati de peste ( macrou )
  • o conserva cu ciuperci
  • doua-trei linguri cu ulei
  • 5 cartofi
  • un morcov
  • doi ardei grasi
  • doua cepe
  • un pahar cu suc de rosii
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
Mod de preparare : pestele se curata , se spala si se taie bucati de marime potri-
vita.Se pun intr-o cratita cu ulei incins si se lasa sa se rumeneasca putin.Se adauga
ceapa taiata pestisori , morcovul taiat rondele , iar ardeii fideluta.Dupa ce totul a
capatat o culoare portocalie , se adauga cartofii taiati cubulete , ciupercile spalate
si scurse , dupa care se toarna doua pahare cu apa , se sareaza si se pipereaza
dupa gust.Se lasa sa dea in cateva clocote si se adauga sucul de rosii.
Se da ghiveciul la cuptor.

Durata : o ora                           Sfat : Dupa ce este gata , se preasara deasupra
Felul : 2                                                 patrunjel verde tocat marunt.     
Portii : 4                                    Bautura  : Vin alb de buturuga



                                         Guvizi cu usturoi

                                    
Ingrediente :
  • 600 g guvizi
  • doua capatani de usturoi
  • 50 g faina
  • 50 g malai
  • sare
  • 100 ml ulei
  • mamaliguta
Mod de preparare : guvizii se curata , se spala si se lasa la scurs.Dupa ce s-au
scurs suficient , se sareaza si se trec printr-un amestec de faina si malai.Se pun in
tigaia cu ulei incins si se rumenesc pe ambele parti.
Separat , se curata usturoiul , se piseaza si se freaca bine cu sare si cu o lingura de
ulei.Se adauga apa si se amesteca pana se omogenizeaza.
Pestele prajit se pune pe farfurie , iar deasupra se adauga mujdeiul.

Durata : 45 de minute             Sfat : Se pot servi simpli sau cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Vin alb de buturuga



                                     Hamsii in sos picant

                                     
Ingrediente :
  • 200 g hamsii
  • 100 g suc de rosii
  • sare
  • piper boabe
  • lamaie si zeama de lamaie
  • verdeata
  • boia iute de ardei
Mod de preparare : se aleg pestii mai mari , se curata , se spala si se fierb in apa.
Separat , se pregateste un sos din suc de rosii , boia iute , sare , piper , care se fier-
be la foc mic.Dupa ce a fiert se adauga si zeama de lamaiedupa gust.Sosul obtinut
se toarna peste pestele fiert.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Se orneaza cu lamaie si verdeata.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Traminer



                                    Lamai umplute cu ton


Ingrediente :
  • 4 lamai
  • o cutie de 250 g de ton conservat natur
  • 200 g telemea de vaci
  • o lingura cu coniac
  • o lingura cu capere
  • 10 bucati de arpagic
  • frunze de patrunjel
  • sare
  • piper
Mod de preparare : lamaile se spala in apa calda , se sterg si li se taie capacul.
Se taie partea de js a lamailor pentru ca acestea , asezate pe platou , sa aiba sta-
bilitate , apoi cu o lingurita se golesc de miez.
Bucatile de ton se scurg de sos , se pun intr-un castron , se amesteca impreuna
cu branza taiata cubulete , coniacul , arpagicul tocat fin , caperele rase , sare ,
piper dupa gust.Lamaile se umplu cu aceasta compozitie , se asaza pe un platou
si se lasa sa stea o ora la rece.

Durata : o ora                        Sfat : Se orneaza cu frunze de patrunjel
Felul : aperitiv
Portii : 4                                 Bautura : Vodca



                                   Macrou cu sos de iaurt


Ingrediente :
  • un kg de macrou
  • o cutie cu ciuperci
  • o ceapa mare
  • 200 g masline verzi umplute cu ardei
  • 200 g smantana
  • 300 g iaurt
  • sare
  • piper boabe
  • dafin
  • ulei de masline
  • patrunjel
Mod de preparare : se curata si se portioneaza macroul si se asaza intr-un vas
adanc.Ceapa se taie pestisori si se pune peste peste.Se adauga apoi ciupercile
felii , maslinele taiate in doua , se stropesc cu ulei d emasline , se sareaza si se pun
mirodeniile , se acopera cu apa si se asaza vasul la cuptor.Se lasa sa fiarba cat sa
scada apa la jumatate si atunci se adauga smantana si iaurtul amestecate bine.
Se mai lasa la cuptor cateva minute.

Durata : o ora                            Sfat : Se serveste cu patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Vin alb de buturuga



                                       Macrou la cuptor


Ingrediente :
  • 4 bucati de macrou
  • 4 rosii sau 50 g bulion
  • o lamaie
  • 50 ml ulei
  • o salata verde
  • sare
  • piper
  • salata
Mod de preparare : se aleg bucatile de macrou , se curata , se spala , iar apoi
se asaza intr-o tava.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Separat , se pregateste
un sos de rosii din cele 4 rosii , tocate marunt ( sau din pasta de rosii ) , ameste-
cate cu un praf de sare si ulei.Astfel pregatit , sosul se toarna peste pestii din tava.
Se da totul la cuptor si se lasa sa se patrunda.
Dupa ce pestii sunt gata se asaza pe un platou ornat cu frunze de salata.
Sosul din tava se poate servi o data cu pestele sau separat.

Durata : o ora                          Sfat : Se stropeste cu zeama de lamaie.
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Sauvignon Blanc



                                 Masline umplute cu peste


Ingrediente :
  • 100 g hamsii afumate
  • 10 g masline negre taiate rondele
  • 50 g unt
  • o lamaie
  • piper
  • marar
Mod de preparare : Hamsiile se curata si li se taie capetele si cozile.Bucata ramasa
 se faramiteaza si se freaca bine cu untul si putina zeama de lamaie.Se pipereaza si cu
aceasta compozitie se umplu rondelele de masline.

Durata : o ora                          Sfat : Se servesc cu feli de lamaie si marar tocat.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                   Bautura : Traminer




                                         Omleta cu midii


Ingrediente :
  • 6 oua
  • 200 g midii
  • sare
  • piper
  • 2 linguri cu ulei
  • o legatura de ceapa verde
Mod de preparare : se sparg ouala intr-un castron , se pune un praf de sare si putin
piper si se bat bine.Se adauga apoi midiile si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.
Se rumeneste omleta pe ambele parti.Dupa ce s-a copt , se taie in patru bucati si se
consuma imediat.

Durata : 30 de minute                            Sfat : Se serveste cu ceapa verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                  Bautura : Gin



                                  Orez cu cod si sos picant


Ingrediente :
  • 300 g orez salbatic
  • un ardei iute
  • 4-5 fileuri de cod
  • 100 g de unt
  • o ceapa
  • 2-3 rosii
  • doua linguri cu smantana
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • zeama de lamaie
Mod de preparare : orezul se spala , dupa care se pune la fiert in apa u sare.
Fileurile de cod se stropesc cu zeama de lamaie , dupa care se pun la prajit in
putin unt.Se scoate pestele , iar in untul calit sa adauga ardeiul iute tocat marunt ,
rosiile si ceapa taiata fin sarea si piperul.Se toarna apa cat sa acopere toate ingre-
dientele , lasandu-se la foc mic cateva minute pana ce scade sosul.
Fileurile prajite se servesc alaturi de orez si de sosul picant.

Durata : o ora                             Sfat : Se presara deasupra verdeata sau se
Felul : 2                                                   toarna sos de smantana.
Portii : 4                                      Bautura : Pinot Gris



                                         Orez cu sushi


Ingrediente :
  • o cana cu orez special pentru sushi
  • o ceapa
  • putin ulei
  • sare
  • piper
  • foi speciale pentru sushi
  • o cutie cu ciuperci
  • cimbru
  • un castravete acru
Mod de preparare : orezul se pune la fiert in apa cu sare , putin ulei si o ceapa
intreaga.
Dupa ce s-a fiert , se adauga ciupercile si castravete taiate marunt , apoi se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Se lasa sa se raceasca si intre timp se pregatesc rulourile de alge.Acestea se intind ,
rand pe rand , pe o bucata subtire de bambus.Peste fiecare foita se intinde umplutu-
ra cu orez si se ruleaza.Din ruloul obtinut se taie bucati mici.

Durata : 45 minute                 Sfat : Deasupra se poate presara imbru.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                  Bautura : Sampanie



                                Paste cu peste in sos picant


Ingrediente :
  • 800 g macrou
  • 300 g paste
  • 50 ml suc de rosii
  • un ardei iute
  • o ceapa
  • ulei
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
Mod de preparare : se fierb pastele in apa cu sare , dupa care se limpezesc si se
lasa la scurs.
Se face un sos din ceapa tocata marunt , amestecata cu ardeiul iute tocat , sucul si
rosiile , foile de dafin , sarea si piperul.Se pune amestecul pe foc si se lasa cateva
minute la foc mic.
Pestele , fiert separat in apa cusare , se scoate , se curata de pielite si oase si se
taie fasii.Pastele se pun intr-un vas , se adauga pestele si deasupra se toarna so-
sul picant.

Durata : o ora                        Sfat : Se servesc calde cu patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Feteasca Regala




                                       Pastrav cu legume


Ingrediente :
  • un pastrav mare
  • 200 g unt
  • un litru de vin alb sec
  • doua fire de praz
  • telina verde
  • doi morcovi
  • 300 g fasole pastai
  • cimbru
  • o foaie de dafin
  • o lamaie
  • doua linguri cu otet
  • 3 galbenusuri
  • 300 g orez
  • sare
  • piper
  • cartofi natur
Mod de preparare : legumele se curata , se spala , se taie in bucati mici  , apoi se
calesc intr-o tigaie cu putin unt la foc domol , timp de 5 minute.Se adauga un pahar
cu apa , sare , piper , cimbru , o foaie de dafin si vin.Se fierbe totul 30 de minute.Se
asaza in acest vas si pastravul , lasandu-l sa se patrunda pe ambele parti.
Separat se fierbe orezul , se adauga restul de unt , iar cand s-a racit se incorporeaza
galbenusurile crude amestecand continuu.
Se adauga zeama de lamaie , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Pastravul se asaza pe un platou , asezonat cu legumele fierte si orez.
Se stropeste totul cu sosul fierbinte.

Durata : o ora            Sfat : Se serveste cu garnitura de cartofi natur.
Felul : 2
Portii : 4                      Bautura : Vin alb de buturuga



                                     Pastrav in sos de vin


Ingrediente :
  • 4 pastravi
  • 200 g ciuperci
  • 300 ml vin rosu
  • 3 cepe
  • 20 g faina
  • 100 g unt
  • piper
  • sare
  • o rosie
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : se curata pastravii , se spala si se pun la fiert impreuna cu sarea ,
piperul si putin unt , pentru cel mult 20 minute.Ciupercile se curata , se spala si se taie
feliute.Ceapa se curata , se taie solzisori si se inabusa in unt impreuna cu ciupercile.
Apoi se presara faina si se stinge cu zeama de in care a fiert pestele.
Amestecul se lasa sa fiarba la foc domol cam 20-25 de minute.Cand sosul este gata ,
se toarna peste pastravii fierti si asezati pe un platou.

Durata : 45 minute                    Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde si felii de rosii.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Chardonnay



                                 Peste alb cu sos de ridichi


Ingrediente : 
  • 800 g file de peste alb
  • 150 g de smantana
  • doua linguri cu ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • o ridiche alba rasa
Mod de preparare : fileul de peste se fierbe in apa cu sare.Dupa ce a fiert se scoate
si se lasa la racit.Se pregateste un sos rece din smantana frecata cu ulei de masline si
cu zeama de lamaie.Se adauga in sos si ridichea alba , rasa.
Dupa ce pestele s-a racit , se toarna peste el sosul alb.

Durata : 45 de minute               Sfat : Se serveste rece , garnistit cu patrunjel tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Sauvignon Blanc



                                 Peste cu cartofi si slanina


Ingrediente :
  • 700 g peste
  • 800 g cartofi
  • doua cepe
  • 100 g slanina
  • sare
  • piper
  • patrunjel
Mod de preparare : slanina de porc se taie cubulete si se prajeste intr-o tigaie im-
preuna cu ceapa curatata si taiata solzisori.Se adauga cartofi curatati si taiati rondele ,
se pune sare si piper si se stinge totul cu un pahar cu apa.
Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic.Dupa aceea , pestele
curatat si taiat se pune peste cartofi si se lasa pana incepe sa se rumeneasca.
Cand se servesc la masa , bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit si se gar-
nisesc cu cartofi si slaninuta.


Durata : 45 de minute        Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4                              Bautura : Vin rosu de buturuga



                                  Peste cu cascaval si ghebe


Ingrediente :
  • 4 fileuri de crap
  • un ou
  • o rotita de cascaval
  • un borcan cu ghebe
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • ulei
  • sos de usturoi
  • o lingura cu otet
  • patrunjel
Mod de preparare : fileurile de peste se dau pruin ou si spoi prin cascavalul ras , dupa
care se pun la prajit in uleiul incins.Se scot si se asaza pe un platou , dupa care se aco-
pera pentru a se pastra calde.Intre timp ceapa se taie solzisori si se amesteca impreuna
cu ghebele si putin otet.Se sareaza dupa gust si in functie de preferinte se poate adauga
si un sos de usturoi.Salata obtinuta se serveste alaturi de fileurile de peste.

Durata : o ora                Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4                         Bautura : Muscat Ottonel



                                     Peste cu castraveciori


Ingrediente :
  • un marou
  • 2-3 castraveciori acri
  • o ceapa
  • cateva linguri cu suc de rosii
  • cateva linguri cu ulei de masline
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • susan
Mod de preparare : macroul se taie in bucati mici si se pune la fiert in putin apa
cu sare.Ceapa se curata , se spala si se caleste in uleiul incins.Se adauga ceapa
calita si castraveciorii acri taiati marunt si se lasa la inabusit.Dupa ce sosul a ince-
put sa scada , se adauga sucul de rosii si se lasa sa mai dea un clocot.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Deasupra se adauga susan si se stropeste cu putin suc de lamaie.

Durata : 45 de minute               Sfat : Dupa preferinta se poate orna cu
Felul : 2                                                   felii de masline.
Portii : 4                                     Bautura : Muscat Ottonel



                                 Peste cu garnitura de orez



Ingrediente :
  • un macrou
  • 200 g orez
  • doua cepe
  • un morcov
  • un ardei gras
  • 5-6 linguri cu ulei de masline
  • o rosie
  • sare
  • o frunza de dafin
  • o lamaie
  • piper
  • verdeata
  • gogsari acri
  • doi-trei catei de usturoi
Mod de preparare : orezul se spala si se pune la fiert in apa cu sare , o ceapa si putin
ulei.Intre timp se pregatesc legumele si pestele.Ceapa se curata , se spala si se toaca
marunt.Ardeiul si rosia se taie cubulete , iar morcovul se curata si se da pe razatoare.
Legumele se calesc in putin ulei si se adauga peste orezul apropae fiert.
Macroul se spala , se curata , se asaza intr-o tava si se da la uptor.Se adauga putina
apa , ulei , 2-3 catei de usturoi , o foaie de dafin , doua rondele de lamaie , sare dupa
gust si se lasa pana se rumeneste.Macroul rumenit se serveste alaturi de orez.

Durata : o ora                   Sfat : Se serveste si cu gogosari acri.
Felul : 2
Portii : 4                            Bautura : Chardonnay



                                 Peste cu legume la cuptor


Ingrediente :
  • 600 g file de crap
  • doi morcovi
  • 3 cepe
  • doi cartofi
  • un ardei gras
  • 100 ml ulei
  • condimente
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • patrunjel
Mod de preparare : se spala fileurile de peste si se asaza pe un prosop pentru a se
scurge de apa.Se pun intr-o tava , se ung cu putin ulei , se condimenteaza , iar dea-
supra se asaza felii de lamaie.
Se taie cartofii cubulete , ceapa fasii , iar morcovii si ardeiul rondele.Se asaza legumele
in tava alaturi de peste , se stropesc cu putin ulei , se sareaza , se pipereaza si se dau
la cuptorul gata incins.


Durata : o ora                   Sfat : Se serveste cu verdeata tocata deasupra.
Felul : 2
Portii : 4                             Bautura : Pinot Gris



                                       Peste cu sos pesto


Ingrediente :
  • 500 g hering
  • 300 g paste
  • 300 g sos pesto
  • ulei de masline
  • doua lamai
  • piper
  • sare
  • dafin
  • 300 g lapte batut
  • verdeata
Mod de preparare : se fierbe heringul in apa cu sare si mirodenii , apoi se taie
fasii , se asaza intr-un vas de Jena , se stropeste cu putin ulei , cu sucul de la cele
doua lamai si cu o cescuta din zeama in care a fiert.Se da la cuptor si se lasa sa
se patrunda , apoi se adauga laptele batut si se mai lasa cateva minute.
Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei de masline , se calesc sub jet de apa
rece si se servesc impreuna cu pestele astfel preparat si cu sosul pesto.

Durata : o ora               Sfat : Se poate servi cu verdeata si felii de lamaie.
Felul : 2
Portii : 4                        Bautura : Sampanie



                                Peste cu sos tomat si vinete


Ingrediente :
  • doua bucati de peste marinat
  • o ceapa mare
  • un catel de usturoi
  • 150 ml vin alb
  • 6 linguri cu ulei
  • 500 ml suc de rosii
  • doua vinete
  • zeama de lamaie
  • patrunjel
  • sare
  • piper
Mod de preparare : se amesteca usturoiul pisat cu ceapa tocata marunt , vinetele
tocate marunt , zeama de lamaie , vinul si se pun la calit in uleiul incins.Pestele se ta-
ie bucati de marime potrivita si se adauga peste compozitia de mai sus.Se caleste in
continuare.Se adauga sucul de rosii si putina apa , lasandu-se sa se inabuse.Se sa-
reaza si se pipereaza dupa gust.

Durata : o ora                        Sfat : Se presara deasupra patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 6                                 Bautura : Pinot Gris



                                           Peste exotic


Ingrediente :
  • un pastrav
  • 50 g masline verzi tocate marunt
  • o lingurita cu oregano
  • ansoa
  • patrunjel verde
  • zeama de la o lamaie
  • o legatura de ceapa verde
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • feliute de lamaie
Mod de preparare : maslinele trocate marunt , fileuriel de ansoa maruntite , ceapa
verde taiata rondele , oregano , zeama de lamaie , sarea si piperul se amesteca , ob-
tinandu-se un sos aromat.
Pestele se curata , se spala , se portioneaza si se pune la prajit in ulei incins.Se ser-
veste cu sosul de masline si se orneaza cu feliute de masline.

Durata : o ora              Sfat : Se serveste cu mamaliga calda si patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                       Bautura : Vin spumant



                                         Peste in aspic


Ingrediente :
  • 600 g peste ( somon sau salau )
  • 10 g gelatina
  • un morcov
  • doua oua
  • sare
  • doua cepe
  • foi de dafin
  • verdeata
  • gogsari murati
Mod de preparare : pestele se curata , se dezoseaza si se taie felii subtiri.Oasele
si capul se pun la fiert intr-o oala cu apa , impreuna cu ceapa , sarea si foile de dafin.
Dupa ce s-au fiert , se pun in aceeasi oala si bucatile de peste.Cand s-au fiert , se
scot pe un platou si se asaza la distanta unele de altele.Se da platoul la rece.
Zeama in care s-a fiert pestele se strecoara si se dizolva in ea gelatina.Se pune din
nou la fiert , se lasa sa dea intr-un clocot , apoi se strecoara cu ajutorul unui tifon.
Intre timp se fierb ouala , se curata si se taie in doua.Se asaza jumatatile de oua pe
bucatile de peste , iar intre acestea se pune cate o felie de morcov.Peste ele se toar-
na aspicul tinut la rece.Se da din nou la rece , pana ce se intareste aspicul.

Durata : o ora                Sfat : Se garniseste cu verdeata sau gogsari murati.
Felul : aperitiv
Portii : 3                          Bautura : Vin spumos



                                 Rosii umplute cu creveti


Ingrediente :
  • 8 rosii
  • 200 g creveti
  • 100 g maioneza
  • sare
  • piper
  • o legatura de ceapa verde
  • o salata verde
  • usturoi verde
Mod de preparare : se aleg crevetii frumosi , se spala si se fierb in apa cu sare.Sepa-
rat , rosiile ( de preferat prunisoare ) se golescc de continut.Dupa ce crevetii s-au fiert ,
se scurg si se amesteca impreuna cu maioneza , ceapa verde tocata , sarea si piperul
puse dupa gust.Cu aceasta compozitie se vor umple rosiile si se vor aseza pe un pla-
tou , pe frunze de salata verde.

Durata : 45 de minute                      Sfat : Se pot servi si cu usturoi verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                            Durata : Sherry



                                  Rosii umplute cu peste


Ingrediente :
  • 9 rosii
  • 150 g peste din conserva
  • doua cepe
  • o legatura de patrunjel
  • tarhon
  • doua oua
  • doua linguri cu maioneza
  • doua fileuri ansoa
Mod de preparare : se taie capacele rosiilor si se curata de miez.Se face un a-
mestec din peste maruntit , ceapa si tarhon tocate marunt , ouale fierte tari si file-
urile transformate in pasta.Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se tin la rece.
Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde presarat pe deasupra.

Durata : o ora                       Sfat : Se pot umple rosiile si cu orez sau carne.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Feteasca Regala



                                       Rulada de somon


Ingrediente :
  • 400 g somon afumat
  • 50 g porumb dulce
  • 50 g mazare
  • 4-5 catei de usturoi
  • un ardei rosu gras
  • un ardei iute
  • un praf de sare
  • piper
  • aspic
Mod de preparare : ardeiul iute si ardeiul gras se spala si se curata , dupa care
se toaca marunt.Usturoiul se piseaza si se freaca impreuna cu putina sare si piper
pana cand devine o pasta.Pasta de usturoi se amesterca si cu ardeii tocati , maza-
rea si porumbul.Fileurile se umplu cu compozitia obtinuta.Dupa gust se imbraca in
aspic si se da la rece.

Durata : o ora                           Sfat : Se serveste rece.
Felul : 2
Portii : 4                                    Bautura : Sauvignon Blanc



                                      Rulouri cu crevete


Ingrediente :
  • 4 foite de orez din comert
  • o punga cu crevete congelate
  • o legatura de ceapa verde
  • o lamaie
  • un pahar cu vin alb
  • un pahar cu ulei
  • fructe de mare
  • sare
  • piper
Mod de preparare : crevetele se decongeleaza si se dau la fiert in apa cu sare
si putin vin alb.Se pun apoi la calit in ulei si se amesteca continuu.Ceapa verde
se taie marunt si se adauga peste crevetele rumenite.
Se stinge totul cu putin vin si se stoarce o jumatate de lamaie.Se sareaza si se
pipereaza dupa gust.
Cand este gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.Foitele de orez
se umplu cu aceasta compozitie si se mai dau pentru 5-10 minute la cuptor.

Durata : o ora                          Sfat : Se servesc cu salata de fructe de mare.
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Chardonnay



                                         Rulouri de cod


Ingrediente :
  • 6 bucati de cod
  • zeama de portocale
  • 10 ml smantana
  • patrunjel
  • sare
  • piper
Mod de preparare : pestele , dupa ce a fost oparit in apa cu sare , se scoate si se
stropeste cu suc de portocale , apoi se ruleaza , rulourile fixandu-se cu scobitori.
Separat , se pregateste un sos din smantana care se toarna peste rulourile facute.
Se asezoneaza cu multa verdeata si cu piper boabe.

Durata : 30 de minute                        Sfat : Se poate servi cu felii de portocale
Felul : 2                                                           sau rondele de morcovi.
Portii : 4                                             Bautura : Merlot



                              Rulouri de macrou cu spanac


Ingrediente :
  • 6 bucati de macrou afumat
  • 500 g spanac
  • 3 linguri cu bulion
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
  • salata verde
  • zeama de lamaie
Mod de preparare : se curata pestele si se taie transversal , astfel incat sa ramana
coada intreaga.Intre timp se curata spanacul si se spala , apoi se pune la fiert in apa
cu sare.Cand este gata se scoate si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare , pen-
tru a se indeparta surplusul de apa.Se pipereaza dupa gust.
Jumatatile de peste afumat se intind pe un platou , iar deasupra lor se pune cate o
lingura sau doua de spanac , dupa care se ruleaza si se prind cu o scobitoare sau un
bat pentru frigarui , astfel incat sa-si pastreze forma de rulou.Se face un sos de rosii
din bulion , ulei si putina apa.Sosul se pune la fiert si se lasa sa se ingroase , dupa ca-
re se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se asaza pe platou alaturi de peste.

Durata : o ora               Sfat : Se serveste cu frunze de salata si zeama de lamaie.
Felul : 2
Portii : 3                        Bautura : Feteasca Neagra



                                     Rulouri de macrou


Ingrediente :
  • doi pesti ( macrou )
  • mustar
  • cativa cartofi
  • maioneza
  • 50 ml suc de portocale
  • unt
  • sare
  • piper
  • salata verde
Mod de preparare : se prepara un sos din mustar , sare , piper si putina maioneza.
Macroul se stropeste cu putin suc de portocale , se sareaza , se pune la mijloc so-
sul de mustar si se ruleaza.Se fixeaza ruladele cu scobitori.
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare.Se scot si se piseaza , amestecan-
du-se cu putin unt topit.Piureul se potriveste de sare.Se asaza in farfurie alaturi de
rulourile de macrou.

Durata : o ora                       Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Traminer



                              Rulouri de peste cu gogosari


Ingrediente :
  • 12 bucati file de peste marinat
  • doi gogosari murati
  • sare
  • piper
  • ulei
  • zeama de lamaie
  • o salata verde
Mod de preparare : se aleg bucati de peste mai carnoase , se sareaza si se stro-
pesc cu ulei si zeama de lamaie.Intre timp se scurg gogosarii de zeama murata si
se taie cubulete de marime potrivita.
Se intind apoi fileurile , iar in centrul lor se pune cate o bucatica de gogosar , apoi
se ruleaza .Se asaza pe un platou si se pipereaza.

Durata : 30 de minute                      Sfat : Se servesc pe frunze de salata.
Felul : aperitiv
Portii : 6                                            Bautura : Traminer



                                 Rulouri de salau cu sunca


Ingrediente :
  • 4 fileuri de salau
  • 4 felii de sunca presata
  • zeama de la o lamaie
  • icre
  • un fir de praz
  • sare
  • piper
  • o lingura cu maioneza
  • sos de usturoi
  • o lingura cu unt
  • doua-trei linguri cu ulei de masline
  • verdeata
Mod de preparare : fileurile de salau se stropesc cu putina zeama de lamaie , se
sareaza dupa gust si se ruleaza.De jur-imprejur se invelesc cu cate o felie de sunca ,
iar in mijloc se adauga cateva bobite de icre.Se pun intr-o tava cu putin unt topit si
se dau la cuptor pentru cateva minute , atat cat sa se rumeneaca.
 Intre timp , prazul se taie rondele si se prajeste in ulei incins.Se amesteca impreuna
cu maioneza sau cu sosul de usturoi si se serveste impreuna cu rulourile de salau
rumenite.

Durata : 45 de minute       Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4                             Bautura : Feteasca Alba



                                 Salata de andive cu peste


Ingrediente :
  • un kg peste oceanic
  • doua andive
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • cateva linguri cu ulei
  • marar verde
  • maioneza
Mod de preparare : se curata pestele , se spala , dupa care se pune la prajit intr-o
cratita cu ulei incins.Andivele se curata si se lasa sa stea cateva ore in apa sarata.Se
taie fasii dupa care se lasa , dupa care se toarna deasupra lor un sos din ulei cu zeama
de lamaie , sare si putin piper.Salata de andive se serveste alaturi de pestele prajit.

Durata : o ora                  Sfat : Se asezoneaza cu marar verde , tocat marunt
Felul : 2                                         sau se poate servi si cu maioneza.
Portii : 4                           Bautura : Muscat Ottonel



                                 Salata de fructe de mare


Ingrediente :
  • 100 g caracatita
  • 150 g surimi
  • 100 g sepie
  • 150 g crevete
  • 100 ml otet de mere
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • doi-trei cartofi
  • verdeata
  • maioneza
  • sos de usturoi
Mod de preparare : se pot alege fructe de mare congelate , se dezgheata in apa cal-
duta , dupa care se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc la foc mic timp de 15-20
minute.Se pune apoi totul pe un platou si se amesteca cu putin otet , verdeata tocata
si se potriveste de sare si piper.Se poate servi cu sos de usturoi si cu maioneza.


Durata : o ora                Sfat : Se poate servi si u garnitura de cartofi
Felul : 2                                      sau cu piure de mazare.
Portii : 4                          Bautura : Sauvignon Blanc



                                         Salata de hamsii


Ingrediente :
  • 200 g hamsii
  • o legatura de ceapa verde
  • 100 g masline verzi
  • un morcov
  • otet
  • sare
  • piper
  • o salata verde
Mod de preparare : hamsiile se curata , li se taie capetele si cozile , dupa care
se lasa cateva ore in apa rece ca se sa desareze.Se scurg si se taie felii sau , du-
pa preferinta , se pot lasa intregi.Morcovul se taie separat si se taie rondele , du-
pa care se amesteca impreuna cu cu maslinele si ceapa verde taiata marunt.Se
adauga si hamsiile.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , amestecandu-se totul ,
pentru mai mult gust , cu putin otet.

Durata : 30 de minute               Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                     Bautura : Feteasca alba



                                  Salata de hering afumat


Ingrediente :
  • un hering afumat
  • o cutie cu ton in ulei
  • o cutie cu porumb
  • o rosie
  • o jumatate de castravete
  • 200 g de masline negre
  • o ceapa
  • un ardei gras
  • maioneza
  • sare
  • piper
  • verdeata
  • masline verzi
Mod de preparare : se taie rosia felioare , ceapa solzisori , ardeiul cubulete , iar
castravetele felii subtiri , se adauga porumbul , maslinele fara samburi , heringul de-
zosat si tonul din conserva.Se adauga sare si piper dupa gust si maioneza si se a-
mesteca.Se serveste cu verdeata tocata.

Durata : o ora                         Sfat : Se poate prepara si cu masline verzi.
Felul : 2
Portii : 4                                  Bautura : Vin spumant



                                 Salata de heringi cu mere


Ingrediente :
  • doi heringi afumati
  • doua mere mari
  • doua linguri cu ulei de masline
  • 50 g maioneza
  • sare
  • piper
  • 100 g masline
  • un gogosar acru
  • verdeata
Mod de preparare : heringul afumat se taie bucati mici.Merele se spala , se curata
de coaja si se dau pe razatoare.Se amesteca bucatile de peste si merele rase cu uleiul
de masline.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Dupa preferinta , se poate servi si cu maioneza sau se poate orna cu masline si gogo-
sari acri.

Durata : 45 de minute                         Sfat : Deasupra se presara verdeata
Felul : 2                                                           ( patrunjel , marar ) tocata marunt.
Portii : 4                                              Bautura : Chardonnay



                                  Salata de legume cu ton


Ingrediente :
  • doua cutii cu ton
  • doua rosii
  • un ardei gras
  • doi castraveti
  • doua linguri cu boabe de porumb
  • cateva masline mari
  • un ou
  • o ceapa rosie
  • ulei de masline
  • 100 g pastai galbene
  • sare
  • piper
  • branza
  • o lamaie
Mod de preparare : se desfac cutiile cu ton si se rastoarna in bolul de preparare.
Se adauga doua rosii mari , taiate cubulete.Ardeiul gras si castravetii se taie cubu-
lete.Ceapa se taie solzisori si se adauga in bol.Se pun porumbul , fasolea galbena
si maslinele negre.Se amesteca toate impreuna cu tonul.
Se adauga o lingurita cu ulei de masline si un ou fiert taiat cubulete.Se sareaza si
se pipereaza dupa gust.

Durata : 45 minute                   Sfat : Se poate orna cu putina branza rasa
Felul : aperitiv                                        si cu feliute de lamaie.
Portii : 4                                    Bautura : Cramposie



                                 Salata de macrou cu alge


Ingrediente :
  • o jumatate kg de macrou congelat
  • o punga cu alge de mare deshidratate
  • un castravete murat
  • 1oo ml smantana
  • 200 g maioneza
  • sare
  • piper
  • o ceapa mica
  • masline verzi
  • ceapa verde
Mod de preparare : se curata macroul si se pune la fiert cu putina sare.Se rehidra-
teaza algele si se taie castravetele murat.Macroul , fiert , se curata de oase si se taie
bucatele.Ceapa se toaca marunt.Se amesteca toate , se adauga smantana si maioneza
si se potriveste de sare si piper.

Durata : 45 de minute        Sfat : Se poate servi si cu masline verzi si ceapa verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                              Bautura : Sampanie



                                 Salata de peste cu branza


Ingrediente :
  • 300 g peste marunt sarat
  • 300 g telemea
  • 400 g salata verde
  • 50 g ceapa verde
  • 100 ml ulei
  • 50 ml otet
  • o legatura de marar
  • 100 ml lapte
  • sare
  • piper
  • cimbru
Mod de preparare : se taie salata verde fasiute si se face un sos vinegreta din ulei ,
otet , cimbru , sare , piper , marar tocat si putina apa.Pestisorii se tin cateva ore la
desarat in apa rece , apoi se scufunda in lapte , dupa care se curata.
Se asaza pestele pe un paltou si se amesteca cu branza si ceapa taiate.Langa acestea
se pune salata si se stropeste totul cu sosul vinegreta.

Durata : 30 de minute                       Sfat : Se serveste rece.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                             Bautura : Sauvignon Blanc



                            Salata de peste cu castraveciori


Ingrediente :
  • 300 g macrou marinat
  • 150 g masline
  • 4 castraveciori murati
  • o rosie
  • doua linguri cu ulei de masline
  • sare
  • doua linguri otet de mere
  • piper macinat
  • o legatura patrunjel verde
Mod de preparare : macroul marinat se taie rondele sau fasii si se asaza intr-o
salatiera.Castravetii murati se taie rondele si se pun deasupra pestelui.Se scot
samburii de la masline , se taie in jumatati si se pun in salatiera.Se adauga otetul
si uleiul si se presara cu piper.Rosia se taie felii si se adauga cate o felie sau doua
la fiecare portie.

Durata : 30 minute                 Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                  Bautura : Riesling Italian



                                  Salata de porumb cu ton


Ingrediente :
  • doua conserve cu ton maruntit
  • o conserva cu porumb boabe
  • 50 g masline negre
  • o salata verde mica
  • zeama de lamaie
Mod de preparare : se scurge tonul de surplusul de ulei din conserva si se asaza
intr-o salatiera.Porumbul se scurge si el de zeama , daca este cazul , apoi se asaza
peste peste.Maslinele se spala si se lasa o ora la desarat.
Intre timp se spala frunzele de salata si se taie fasii , apoi se adauga peste ton si po-
rumb.Deasupra tuturor se pun maslinele , scurse de apa in care au stat la desarat.

Durata : 30 minute          Sfat : Salata se serveste rece , stropita cu zeama de lamaie.
Felul : aperitiv
Portii : 4                           Bautura : Vodca



                                  Salata de sfecla cu peste


Ingrediente :
  • 500 g macrou
  • 4 linguri cu unt
  • 3 oua
  • o sfecla rosie
  • doi castraveti murati
  • sare
  • piper
  • maioneza
Mod de preparare : fileurile de macrou se taie in bucati de dimensiuni potrivite.Se
amesteca impreuna cu untul , sfecla rosie fiarta si taiata cubulete , castraveciorii dati
pe razatoare si ouale fierte tare si taiate rondele.Se adauga sare si piper dupa gust.


Durata : 45 de minute                       Sfat : Se poate servi si cu maioneza.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                             Bautura : Pinot Gris



                                  Salata de ton cu masline


Ingrediente :
  • o conserva cu ton
  • 4-5 linguri cu maioneza
  • doua rosii
  • cateva masline
  • boabe de porumb
  • sare
  • piper
Mod de preparare : tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas.Rosiile
se spala ,se curata de seminte si se taie cubulete.Maslinelor li se scot samburii si
se taie marunt.Se amesteca rosiile maruntite si maslinele cu conserva de ton , du-
pa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se poate consuma asa sau se poate
adauga si maioneza.

Durata : 45 de minute          Sfat : In compozitie se pot adauga si boabe de porumb.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                Bautura : Riesling



                                  Salata de ton cu mazare


Ingrediente :
  • 250 g ton ( din conserva )
  • un ou fiert tare
  • un ardei gras
  • o ceapa rosie
  • mazare din conserva
  • o cutie cu porumb
  • maioneza
  • pasta de usturoi
  • sare
  • piper
  • busuioc
Mod de preparare : tonul se pune intr-o strecuratoare sa se scurga , dupa care se
taie marunt.Se curata oul si se taie bucati , ceapa se taie rondele , iar ardeiul gras fe-
liute subtiri.Se amesteca tonul cu oul , ceapa , ardeiul , porumbul si mazarea.Se sa-
reaza si se pipereaza dupa gust.Se omogenizeaza totul cu maioneza cu pasta de us-
turoi.

Durata : 45 de minute                 Sfat : Pentru a capata mai mult gust se poate
Felul : aperitiv                                         adauga si busuioc.
Portii : 4                                      Bautura : Palinca



                                   Salau cu cartofi natur


Ingrediente :
  • 800 g file de salau
  • 600 g cartofi
  • o legatura de patrunjel
  • o lamaie
  • sare
  • 100 g de faina
  • un pahar cu ulei
Mod de preparare : se curata cartofii , se taie in sferturi si se pun la fiert in
apa cu sare.Intre timp se spala fileul de peste , se sareaza , se trece prin faina
si se rumenes-te in ulei.Dupa ce s-a prajit , se stropeste cu zeama de lamaie si
se serveste alaturi de cartofii natur.

Durata : 45 de minute                   Sfat : Se presara patrunjel tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                        Bautura : Traminer



                                  Sandvis cu ton si legume


Ingrediente :
  • 200 g ton conservat
  • paine pentru sandvis
  • un ardei rosu
  • un morcov
  • 50 g masline negre
  • 50 g masline verzi
  • 50 g porumb
  • 100 g maioneza
  • o lamaie
  • sare
  • ceapa
  • salata verde
 Mod de preparare : se curata ardeiul si morcovul si se taie cubulete.Se scoate
 continutul unei conserve de ton si se amesteca cu ardeiul si cu morcovul taiate.
 In continuare se scot samburii de la maslinele negre si de la cele verzi , adaugan-
 du-se peste compozitia de ton si legume.
 Se adauga de asemenea porumbul si se amesteca totul cu maioneza.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.Cu aceasta compozitie se umplu painile pentru sandvis.

 Durata : 45 de minute      Sfat : Se serveste cu lamaie , ceapa si salata verde.
 Felul : aperitiv
 Portii : 4                            Bautura : Bere



                                      Sarmale cu creveti


Ingrediente :
  • un kg de creveti
  • doua rosii
  • 4 cepe
  • o varza
  • un pahar cu orez
  • o lamaie
  • 200 g arpagic
  • sare
  • piper
  • ulei de masline
  • smantana
  • patrunjel
Mod de preparare : crevetii se spala si se curata.Ceapa se spala , se curata si se da
prin masina de tocat impreuna cu arpagicul.Se amesteca apoi rosiile taiate bucati cu
crevetii maruntiti si orezul spalat.Peste aceasta compozitie se adauga sucul de la o ju-
matate de lamaie.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Varza se opareste in apa cu sa-
re , dupa care se lasa sa se scurga putin.Se pregatesc apoi foile de varza , dupa care
se umplu cu compozitia obtinuta , se ruleaza si se pun la fiert cu putin ulei de masline
si apa.

Durata : o ora              Sfat : Se servesc cu smantana si patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4                       Bautura : Pinot Gris



                                 Scoici cu orez si maioneza


Ingrediente :
  • 300 g scoici
  • 200 g orez
  • 200 g orez salbatic
  • 150 g maioneza
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • verdeata
  • curry
Mod de preparare : se spala scoicile si se prajesc in ulei incins.Separat , se fierbe
orezul obisnuit in apa cu sare si piper , iar pentru a-i da gust si culoare se adauga si
putin curry.La randul lui , orezul salbatic se fierbe si el in apa cu sare si piper.
Pe un platou se aranjeaza gramajoare de orez colorat , orez salbatic si scoici.
Maioneza se poate turna peste scoici sau se poate servi separat.

Durata : o ora               Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                        Bautura : Sampanie



                                       Scrumbie la tigaie


Ingrediente :
  • 1,5 kg scrumbii sarate
  • o lingurita cu ulei
  • 4 cartofi
  • doua lamai
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • vegeta
  • piper
Mod de preparare : se curata scrumbiile si se desareaza , apoi se usuca intr-un
servet curat si se prajesc in tigaia cu putin ulei incins , rumenindu-se pe ambele
parti.Dupa ce s-au prajit , se asaza pe un platou , se stropesc cu zeama de lamaie
, iar deasupra si langa ele se pun felii de lamaie.Cartofii se curata , se taie cubulete
si se fierb in apa cu vegeta.Cand sunt gata se strecoara si se asaza cartofii langa
peste.Se adauga sare si piper , dupa gust.

Durata : 45 de minute               Sfat : Se servesc calde , cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Traminer



                                  Somon cu sos Meuniere


Ingrediente :
  • cateva bucati de somon
  • 100 g faina
  • 50 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • suc de lamaie
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • 4 cartofi
Sosul :
  • 200 g unt
  • 50 g capere
  • suc de lamaie
  • patrunjel verde
  • sare si piper
Mod de preparare : bucatile de somon se stropesc cu lapte , se trec prin faina ames-
tecata cu boia dulce , sare si piper si se prajesc in tigaia cu ulei incins.Se lasa sa se ru-
meneasca pe ambele parti , dupa care se scoate si se asaza pe un platou.Pentru obti-
nerea sosului , se tipeste untul intr-o craticioara la foc domol.Se adauga caperele , su-
cul de lamaie , patrunjelul verde tocat , sarea si piperul.Se tine pe aburi ( bain-marie )
pana se omogenizeaza.Se serveste alaturi de pestele prajit.

Durata : o ora           Sfat : Se orneaza cu felioare de lamaie si cartofi natur.
Felul : 2
Portii : 4                    Bautura : Traminer



                                    Sprot afumat cu gulii


Ingrediente :
  • 3 gulii
  • o cutie cu sprot afumat
  • o telina
  • doi morcovi
  • o ceapa rosie
  • un ardei gras
  • o lamaie
  • sare
  • piper
  • ulei
  • sos de usturoi
Mod de preparare : sprotul afumat , din conserva , se scoate si se pune intr-un bol.
Guliile se curata si se taie cubulete.Morcovii si telina se curata de coaja si se dau pe
razatoare.Ardeiul rosu se taie cubulete , iar ceapa rosie se taie solzisori.
Se amesteca toate si se adauga zeama de lamaie , putin ulei , sare si piper dupa gust.
Dupa preferinta , se poate adauga si o lingura cu sos de usturoi.

Durata : 40 de minute                Sfat : Se garniseste cu felii de lamaie.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                      Bautura : Merlot



                                           Sprot pe varza


Ingrediente :
  • o varza medie
  • 600 g peste proaspat
  • 4 rosii
  • o ceapa
  • un pahar cu vin alb
  • doua foi de dafin
  • piper
  • sare
  • ulei
Mod de preparare : se curata pestele , se spala si se sareaza.Varza si ceapa se toaca
marunt si se inabusa in ulei.Se tin pana se inmoaie , dar fara sa se rumeneasca , dupa
care se se asaza in cratita in care se va pregati pestele.Se toarna un pahar cu vin alb ,
se adauga sare si piper si foile de dafin.Rosiile se toaca marunt si se asaza deasupra.
Se pune si pestele si se da la cuptor.Se tine la foc mediu pana cand pestele se rume-
neste , iar varza este scazuta.

Durata : o ora                             Sfat : Se serveste calda.
Felul : 2
Portii : 4                                      Bautura : Muscat Ottonel



                                       Stiuca " Elisabeta"


Ingrediente :
  • o stiuca de marime potrivita
  • un kg cartofi
  • patru oua
  • un ardei iute
  • o legatura de patrunjel
  • o lamaie
  • sare
  • piper boabe
  • mirodenii
Mod de preparare : pestele se curata , se eviscereaza si se taie bucati potrivit de
mari.Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se fierb in apa.Cand sunt gata , se
lasa deoparte.
Cartofii se curata , se taie in patru si se pun la fiert in apa cu sare  , putin ulei si mi-
rodenii.Ouale se fierb tare si se taie rondele.
Intr-un castron se amesteca ouale , cartofii fierti , patrunjelul tocatsi ardeiul iute.
Se sa-reaza si se pipereaza dupa gust.Se stropesc din abundenta cu zeama de
lamaie.Stiuca se serveste alaturi de aceasta garnitura.

Durata : 45 de minute                   Sfat : Cartofii pot fi inabusiti in unt , iar ardeiul
Felul : 2                                                       iute se poate inlocui cu mujdei.
Portii : 4                                         Bautura : Vin alb de buturuga



                                  Supa cu galuste de peste


Ingrediente :
  • un kg rosii
  • doua cepe
  • 250 g file de crap
  • un albus
  • doua linguri cu smantana
  • 50 ml ulei de masline
  • piper
  • sare
  • zeama de lamaie
  • o legatura de patrunjel verde
  • doi catei de usturoi
Mod de preparare : se spala pestele , se taie cuburi mari si se paseaza.Se amesteca
apoi cu albusul si smantana , se adauga zeama de lamaie , sare si piper.Din aceasta
compozitie se iau cu lingura gramajoare potrivite si se fierb in apa clocotita , cu sare ,
circa 5 minute.Se scot si se lasa sa se scurga.
Rosiile se spala , se curata si se toaca marunt.Se curata ceapa si usturoiul , se toaca
si se calesc in ulei.Dupoa ce s-au inmuiat putin se adauga rosiile si se lasa sa se ina-
buse 10 minute.Se paseaza legumele si se adauga sare si piper.Se dilueaza cu o cana
de apa si se mai pun la fiert inca 3-4 minute.Dupa ce galustele s-au scurs , se asaza
pe farfurie si se toarna deasupra lor supa.

Durata : 45 de minute                      Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 1
Portii : 6                                            Bautura : Sauvignon Blanc



                               Tartine cu cascaval si ansoa


Ingrediente :
  • 200 g file de ansoa
  • 200 g cascaval
  • 4 felii de paine
  • piper
  • zeama de lamaie
  • un gogosar
Mod de preparare : se iau fileuri de ansoa si se pun pe o farfurie sa se mai scurga
de grasime.Se taie cascavalul felii si se pune cate o felie de cascaval pe o felie de
paine.Tartinele se asaza pe un platou si se pun in cuptorul cu microunde pentru un
minut sau doua , atat cat sa se topeasca cascavalul.Cand se scot , se asaza fileurile
de peste deasupra cascavalului.Apoi se picura deasupra tuturor putina zeama de
lamaie.

Durata : 30 de minute                  Sfat : Se serveste imediat dupa ce s-a scos
Felul : aperitiv                                            din cuptor cu felii de gogosari.
Portii : 4                                       Bautura : Vin spumant



                                   Tartine cu icre bicolore


Ingrediente :
  • 8 felii de paine prajita
  • 20 g unt
  • 100 g de mozzarella
  • 50 g masline
  • 50 g icre de somon
  • 50 g icre de pastrav
  • o lamaie
  • o legatura de patrunjel
Mod de preparare : painea curatata de coaja se prajeste pe pita sau la prajitorul
electric.Pe feliile de paine prajite si unse cu unt se pun fasii de mozzarella ( sau alta
branza dulce ) , aceasta avand rolul de a absorbi sarea din icre , si de-abia apoi
icrele.Peste icre se pun felii subtiri de lamaie si jumatati de masline fara samburi.

Durata : 20 de minute                   Sfat : Tartinele pot fi ornate cu frunzulite de
Felul : aperitiv                                             patrunjel sau dupa gustul gospodinei.
Portii : 4                                        Bautura : Vin spumant alb sec