Ingrediente :
- 500 g pesti capelini
- 500 g cartofi
- 50 g faina
- 150 ml lapte
- 50 g unt
- 100 ml ulei
- sare
- o lamaie
- o legatura de patrunjel
sau trei pe scobitoare si se sareaza.Se incinge uleiul intr-o tigaie.Pestii se trec prin
faina apoi se pun la prajit.Se lasa pana capata o culoare aurie.
Separat , se curata cartofii de coaja , se spala , se taie cubulete si se pun la fiert in
apa cu sare.Dupa ce au fiert , se scurg de zeama si se piseaza bine.Se adauga lap-
tele si untul si se amesteca pana devin o pasta omogena.
Se sareaza si se serveste alaturi de pestele prajit.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu lamaie si verdeata tocata.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Cartofi rasol cu stiuca
Ingrediente :
- o stiuca
- 5-6 cartofi
- delikat
- unt
- sare
- piper
- sos de usturoi
- o foaie de dafin
- verdeata
- ulei
- o lamaie
putin ulei.Dupa ce au fiert , se scot si se lasa sa se scurga.Se adauga putin delikat ,
piper si se omogenizeaza cu sos de usturoi.
Stiuca se curata , se spala si se taie in bucati de dimensiuni potrivite.Se sareaza si
se stropesc cu putina zeama de lamaie , dupa care se pun la fiert in apa cu sare si
o foaie de dafin.Dupa ce au fiert , se asaza vasul in cuptor , adaugandu-se putin
unt , sa se rumeneasca pestele pe ambele parti.Se serveste cu salata de cartofi.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Castraveti cu pasta de raci
Ingrediente :
- 20-30 de raci
- 3-4 castraveti
- 250 g unt
- 100 g faina
- boia iute
- o lamaie
- verdeata
g unt.Se pune amestecul intr-o oala , pe foc , cu putin din zeama in care au fiert , si
se lasa cam 20 de minute.Se dau apoi prin sita si se lasa pana se racesc complet.
Separat , se face un rantas alb din faina si 50 g unt , care se stinge cu putina zeama
in care au fiert racii si zeama de lamaie.Se amesteca apoi cu racii dati prin sita , pana
devine o compozitie omogena.Cu aceasta pasta se umplu castravetii , care au fost
inainte curattai de coaja si scobiti putin in interior.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu verdeata tocata.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Sherry
Chiftele de guvizi
Ingrediente :
- 4 oua
- un kg de guvizi
- 100 g faina
- 50 g orez
- o legatura de marar
- doua cepe
- 100 ml ulei
- sare
- piper
- ceapa verde
- usturoi
Dupa ce orezul s-a fiert , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp se taie ceapa cubulete si verdeata se toaca marunt.Se amesteca impreuna
cu orezul si cu pasta de peste si se omogenizeaza bine.La sfarsit se sparg ouale in com-
pozitia obtinuta si se amesteca pana se incorporeaza complet.Se ia apoi cate o lingura
din amestec , se modeleaza in palma pana capata o forma rotunda , apoi se trece prin
faina si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se lasa pana ce se rumenesc.
Durata : 45 de minute Sfat : Se servesc reci , cu eapa verde sau usturoi.
Felul : aperitiv
Portii : 8 Bautura : Pinot Gris
Ciorba de crap
Ingrediente :
- doi litri de apa
- un litru de bors
- 4 bucati de crap
- un morcov
- o ceapa
- 3 rosii
- o radacina de patrunjel
- 3 linguri cu orez
- sare
- o legatura de leustean
si se pun la fiert in apa cu sare.Se lasa cateva minute , apoi se adauga orezul si
rosiile decojite si taiate cuburi.Intre timp se curata crapul , se scoate osul amar
de la cap , se curata de intestine si se spala bine , fara a fi tinut prea mult in apa.
Se taie bucati potrivite si se adauga in ciorba cand legumele sunt aproape fierte.
Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie.Se fier-
be borsul separat si se adauga in ciorba cand cand aceasta este aproape gata.
La final se adauga leusteanul taiat marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot.
Durata : o ora Sfat : Se serveste calda sau rece.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Chardonnay
Ciorba de pastrav
Ingrediente :
- un kg de pastrav
- doi ardei grasi
- 4 rosii
- doua cepe
- doi litri zeama de varza acra
- o ceasca cu orez
- sare
- leustean
pune intr-o oala ceapa tocata foarte marunt.Dupa ce a dat in cateva clocote , se
adauga orezul spalat , iar cand este aproape fiert , se dauga ardeiul taiat fideluta
( sa nu fie iute ).Dupa ce ciorba a dat in clocot , se adauga rosiile curatate de pie-
lite si taiate felii subtiri , pestele curatat , spalat si taiat felii si zeama de varza fiarta
separat si spumata.Se lasa sa fiarba la foc incet , iar dupa 10-15 minute , se in-
cearca pestele , care nu trebuie lasat sa treaca din fiert , caci se sfarama.
Durata : 90 de minute Sfat : Se presara deasupra leustean tocat marunt.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Zghihara
Ciorba de peste cu praz
Ingrediente :
- un kg de peste
- 3 cepe
- 3 fire de praz
- o telina
- un litru suc de rosii
- 4 catei de usturoi
- sare
- ulei
- piper
- smantana
de apa.Se pun sarea , piperul si usturoiul pisat marunt.Cand au fiert toate zarzava-
turile , se trece ciorba printr-o sita intr-o alta oala , se adauga sucul de rosii si se
lasa la fiert.
Separat , se curata pestele , se spala si se taie in bucati potrivite.Se pun la fiert in
aceasta zeama strecurata , lasandu-se la foc circa 20 de minute.Se serveste , in
functie de preferinte , cu smantana.
Durata : 90 de minute Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Feteasca Regala
Ciorba de peste
Ingrediente :
- 600 g peste mic
- 3 linguri cu orez
- un morcov
- o radacina de patrunjel
- 2-3 cepe
- 3 rosii
- un litru de bors
- sare
- ulei
- leustean
fiert in apa cu sare si putin ulei.Se adauga orezul ales si spalat si rosiile curatate de
coaja si taiate cubulete.Pestele se curata de intestine , se spala fara sa se tina mult
in apa , iar cand zarzavatul este aproape fiert , se pune in oala.Se lasa sa fiarba la
foc potrivit , se spumeaza si se mai adauga sare , daca este nevoie.
Cand este aproape gata , se toarna borsul fiert separat si se mai lasa sa dea intr-un
clocot.Se adauga leusteanul.
Durata : o ora Sfat : Ciorba se poate servi rece sau calda.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Feteasca Regala
Ciuperci umplute cu peste
Ingrediente :
- 500 g ciuperci de cultura
- un macrou afumat
- un macrou marinat
- 100 g cascaval
- un ardei
- o ceapa
- un morcov
- ulei
- sare
- piper
- faina
- verdeata
lesc prin faina si se prajesc putin in baie de ulei.
Separat , se prepara un amestec din pestele afumat si pestele marinat taiat marunt ,
ceapa si ardeiul tocat si morcovul dat pe razatoare.
Se adauga sare si piper dupa gust si apoi se umplu ciupercile calite.
Se asaza pe o tava si deasupra se rade cascaval.Se dau la cuptor cateva minute si
se servesc cu verdeata deasupra.
Durata : o ora Sfat : Se pot servi cu sos de mustar.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Clatite cu salau
Ingrediente :
- 12 foi de clatita
- 450 g salau
- 200 ml vin alb
- 200 g smantana
- 50 ml ulei de masline
- o ceapa rosie
- 100 g parmezan
cratita uleiul de masline si se pun la calit ceapa tocata si pestele.Se adauga vinul si se
lasa la fiert.Dupa ce compozitia a fiert suficient , se lasa cateva minute sa se raceasca
, apoi se umplu cu ea foile de clatita.
Se asaza apoi clatitele intr-o tava termoizolanta , se pune deasupra smantana , apoi
parmezanul ras.Se da vasul la cuptorul gata incins si se lasa circa un sfert de ora.
Durata : 45 de minute Sfat : Se servesc calde.
Felul : aperitiv
Portii : 6 Bautura : Sauvignon Blanc
Cod cu ghimbir si spanac
Ingrediente :
- 4 fileuri de cod
- 250 g spanac conservat
- 40 g ghimbir
- doi ardei iuti
- doua linguri cu ulei de masline
- o lingura cu zahar
- sucul si coaja de la o jumatate de lamaie
- sos de soia
- sare
- piper
- doua capatani de usturoi
sosul de soia , patru linguri cu apa , o lingura cu suc de lamaie , zahar , sare , piper
si doua linguri cu ulei.
Se fierb 500 gml apa in care s-a adaugat coaja de lamaie , feliile de ghimbir si restul
de usturoi taiat felii.
Spanacul conservat se asaza intr-o oala unsa cu putin ulei peste care se adauga pes-
tele , sucul de lamaie , sarea , piperul si ardeii iuti tocati marunt.
Se fierb la bain-marie 10 minute.
Codul fiert se serveste cu sosul de soia si lamaie.
Durata : o ora Sfat : Se poate garnisi cu orez fiert , usor condimentat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Crap cu scordolea de nuca
Ingrediente :
- un crap mare
- doi catei de usturoi
- un pahar de vin rosu
- sare
- patrunjel verde
- ulei
- boia de ardei dulce Scordolea
- 100 g miez de nuca
- 5 catei de usturoi
- miez de paine
- o lingura cu otet
- piper
- sare
- doua linguri cu ulei
Se pune intr-o tava cu ulei si boia de ardei dulce.Se da la cuptor si cand incepe sa
sfaraie , se pune deasupra patrunjelul verde , tocat fin si usturoiul pisat.Pestele se
stropeste din cand in cand cu vin rosu , pentru a se fragezi.
Separat , se amesteca nucile macinate cu uleiul , usturoiul pisat , miezul de paine si
otetul.Se freaca totul bine pana devine o pasta , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se serveste alaturi de crapul inabusit in vin.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Aligote
Crap fiert in vin rosu
Ingrediente :
- 800 g crap
- 500 ml vin rosu
- 200 g broccoli
- foi de dafin
- piper
- sare
- patrunjel verde
vin , cu sarea , piperul si foile de dafin.
Dupa ce pestele s-a fiert se scoate pe un platou.
Intre timp se fierb broccoli in apa cu sare.
Cand este gata , se asaza pe platou alaturi de peste.
Durata : 30 de minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Crap in sos de rosii
Ingrediente :
- 600 g medalioane de crap
- 2 cepe
- 4-5 rosii
- 50 ml ulei
- sare
- piper
merge la cuptor.Rosiile se spala , se toaca marunt si se paseaza.Medalioanele de
peste se spala si se asaza peste ceapa.Sosul de rosii se adauga peste peste.Se pune
sarea , piperul si uleiul si se da la cuptor.
Dupa ce s-a rumenit se scoate si se poate servi.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cald.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cramposie
Crochete cu dovlecei
Ingrediente :
- crochete de crap
- sare
- piper
- 100 ml ulei
- doi dovlecei
- zeama de lamaie
- gogosari acri
incins.Se lasa la foc mic pana ce se rumenesc.Se sot pe o farfurie si se acopera cu
un capac pentru a sta calde.
Intre timp , dovleceii se spala , se taie feliute subtiri , se sareaza si se pun la prajit
in uleiul incins.
Dupa ce s-au prajit , se scot si se servesc alaturi de crochetele de crap.
Durata : o ora Sfat : Se pot servi cu gogosari acri sau cu lamaie.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Merlot
Dovlecei cu fileuri de ansoa
Ingrediente :
- patru dovlecei
- fileuri de ansoa
- 100 g orez
- doua oua
- 250 g ceapa
- o legatura de verdeata
- un pahar cu ulei de masline
- 100 g smantana
- sare
- piper
- cascaval
umpluti.Separat , orezul se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei.Ceapa se curata ,
se toaca marunt , dupa care se caleste in ulei.Se adauga orezul si se omogenizeaza
cu ouale.Se sareaza si se pipereaza dupa gust .Se umplu dovleceii , iar deasupra se
asaza fileurile de ansoa si se rade cascaval.
Se da la cuptor si se lasa sa se topeasca cascavalul.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata
Felul : 2 marunt si se serveste cu smantana.
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
File de cod cu cartofi si sos
Ingrediente :
- 4 bucati de file de cod
- doua linguri cu pesmet
- doua linguri cu faina
- 5 cartofi
- o ceapa
- 50 ml ulei
- sare
- piper
- verdeata
- 250 ml suc de rosii
- 100 g biscuiti sarati
- 100 g branza feta
servet , se sareaza , se pipereaza dupa gust si se tavalesc prin faina amestecata
cu pesmetul.Pestele astfel pregatit se prajeste in ulei incins.Cartofii se curata de
coaja , se taie cuburi potrivite si se pun la fiert , impreuna cu ceapa , in apa cu
sare.Cand sunt gata se scot pe o farfurie.
Intre timp se prepara un sos din biscuitii pisati , branza zdrobita si sucul de rosii.
Se amesteca pana se obtine o pasta omogena.Se serveste pe farfurie alaturi de
pestele cu csrtofi , iar deasupra se presara verdeata.
Durata : 45 de minute Sfat : Puteti inlocui sosul de biscuiti
Felul : 2 cu sos de smantana.
Portii : 4 Bautura : Riesling
File de somon cu andive
Ingrediente :
- 300 g file de somon afumat
- 100 g pasta de peste
- o andiva
- verdeata
- sare
- zeama de lamaie
una si se oparesc usor in apa cu sare.
Fileul de somon afumat se taie fasii pe lung , se stropeste cu zeama de lamaie , se
umple cu pasta de peste ( dupa gustul gospodinei ) si se ruleaza.
Fiecare rulou se asaza intr-o frunza de andiva.
Durata : 30 de minute Sfat : Se poate servi si cu sos picant ,
Felul : aperitiv asezonat cu verdeata.
Portii : 4 Bautura : Sampanie
Fileuri de salau umplute
Ingrediente :
- 600 g file de peste
- 200 g pasta de peste
- 200 g cascaval
- sare
- piper
- o lamaie
- o salata verde
cu sare si cu cateva boabe de piper.Dupa ce au fiert , se scot cu grija pentru a nu
se sfarama.Cascavalul se taie felii mai groase , se asaza cate o felie de cascaval pe
cate un file de peste , iar deasupra se adauga pasta de peste.Se asaza pe farfurie
se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc cu salata verde.
Durata : o ora Sfat : In loc de zeama de lamaie se pot servi
Felul : aperitiv cu pasta de usturoi.
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Frigarui de crevete cu orez
Ingrediente :
- o jumatate de kg de crevete
- salata verde
- sare
- piper
- doua-trei fructe de kiwi
- garnitura de orez
- sos de usturoi
- otet
si putin otet.Se scurg , dupa care se lasa sa se raceasca.Fructele de kiwi se curata
de coaja si se taie bucati mici.Pe betele folosite special pentru frigarui se pun al-
ternativ cate o creveta si cate o bucata de kiwi.Orezul se spala si se pune la fiert
in apa cu sare , o ceapa intreaga si un morcov.Se serveste drept garnitura la frigarui.
Durata : o ora Sfat : Frigaruile se serevesc si cu sos de usturoi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin spumant
Frigarui de peste
Ingrediente :
- 300 g file de salau
- 300 g file de somon
- 10 feliute de dovlecel
- un ardei rosu
- o jumatate de portocala
- 50 ml ulei
- sare
- piper
intr-o tigaie cu ulei incins.La fel se procedeaza si cu restul : feliile de dovlecel se pra-
jesc usor , ardeiul se taie cuburi si se rumeneste , iar feliile de portocala se tin foarte
putin in tigaie , atat cat sa-si schimbe culoarea.
Se asaza apoi pe betele de frigaruie cate o bucata de peste , alternandu-se cu dovle-
celul , ardeiul , portocala si se pun pe gratarul incins.
Durata : 45 de minute Sfat : Se servesc calde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Frigarui de somon
Ingrediente :
- 400 g somon
- 200 g bulete de cartofi
- 3 ardei grasi
- ulei
- sare
- piper
si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se intorc pe ambele parti , pentru a se
rumeni bine.
Ardeii se taie cubulete potrivite si , in functie de gust , se pot rumeni putin in ulei.
Cand pestele este patruns , se asaza pe betigasele pentru frigarui , alternandu-se
cu ardeii si buletele de cartofi.
La sfarsit se pipereaza , dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se pot servi simple sau cu salata.
Felul : 2
Porti : 4 Bautura : Chardonnay
Fructe de mare cu sos alb
Ingrediente :
- un kg fructe de mare
- un ou
- 25 g unt
- o lingura cu faina
- 150 ml lapte
- o lingura cu cascaval ras
- o legatura de patrunjel
- sare
- piper
- o lamaie
- un pahar cu vin rosu
Intre timp se prepara un sos din unt si faina subtiat cu lapte si putina zeama in care
au fiert fructele de mare.
Se adauga galbenusul de ou , sarea , iar la sfarsit se pune o lingura cu cascaval ras.
Se stoarce si putina zeama de lamaie .
Sosul se serveste impreuna cu fructele de mare.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 2 Bautura : Vin spumant
Ghiveci de peste
Ingrediente :
- doua bucati de peste ( macrou )
- o conserva cu ciuperci
- doua-trei linguri cu ulei
- 5 cartofi
- un morcov
- doi ardei grasi
- doua cepe
- un pahar cu suc de rosii
- sare
- piper
- patrunjel verde
vita.Se pun intr-o cratita cu ulei incins si se lasa sa se rumeneasca putin.Se adauga
ceapa taiata pestisori , morcovul taiat rondele , iar ardeii fideluta.Dupa ce totul a
capatat o culoare portocalie , se adauga cartofii taiati cubulete , ciupercile spalate
si scurse , dupa care se toarna doua pahare cu apa , se sareaza si se pipereaza
dupa gust.Se lasa sa dea in cateva clocote si se adauga sucul de rosii.
Se da ghiveciul la cuptor.
Durata : o ora Sfat : Dupa ce este gata , se preasara deasupra
Felul : 2 patrunjel verde tocat marunt.
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Guvizi cu usturoi
Ingrediente :
- 600 g guvizi
- doua capatani de usturoi
- 50 g faina
- 50 g malai
- sare
- 100 ml ulei
- mamaliguta
scurs suficient , se sareaza si se trec printr-un amestec de faina si malai.Se pun in
tigaia cu ulei incins si se rumenesc pe ambele parti.
Separat , se curata usturoiul , se piseaza si se freaca bine cu sare si cu o lingura de
ulei.Se adauga apa si se amesteca pana se omogenizeaza.
Pestele prajit se pune pe farfurie , iar deasupra se adauga mujdeiul.
Durata : 45 de minute Sfat : Se pot servi simpli sau cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Hamsii in sos picant
Ingrediente :
- 200 g hamsii
- 100 g suc de rosii
- sare
- piper boabe
- lamaie si zeama de lamaie
- verdeata
- boia iute de ardei
Separat , se pregateste un sos din suc de rosii , boia iute , sare , piper , care se fier-
be la foc mic.Dupa ce a fiert se adauga si zeama de lamaiedupa gust.Sosul obtinut
se toarna peste pestele fiert.
Durata : 45 de minute Sfat : Se orneaza cu lamaie si verdeata.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Lamai umplute cu ton
Ingrediente :
- 4 lamai
- o cutie de 250 g de ton conservat natur
- 200 g telemea de vaci
- o lingura cu coniac
- o lingura cu capere
- 10 bucati de arpagic
- frunze de patrunjel
- sare
- piper
Se taie partea de js a lamailor pentru ca acestea , asezate pe platou , sa aiba sta-
bilitate , apoi cu o lingurita se golesc de miez.
Bucatile de ton se scurg de sos , se pun intr-un castron , se amesteca impreuna
cu branza taiata cubulete , coniacul , arpagicul tocat fin , caperele rase , sare ,
piper dupa gust.Lamaile se umplu cu aceasta compozitie , se asaza pe un platou
si se lasa sa stea o ora la rece.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu frunze de patrunjel
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Macrou cu sos de iaurt
Ingrediente :
- un kg de macrou
- o cutie cu ciuperci
- o ceapa mare
- 200 g masline verzi umplute cu ardei
- 200 g smantana
- 300 g iaurt
- sare
- piper boabe
- dafin
- ulei de masline
- patrunjel
adanc.Ceapa se taie pestisori si se pune peste peste.Se adauga apoi ciupercile
felii , maslinele taiate in doua , se stropesc cu ulei d emasline , se sareaza si se pun
mirodeniile , se acopera cu apa si se asaza vasul la cuptor.Se lasa sa fiarba cat sa
scada apa la jumatate si atunci se adauga smantana si iaurtul amestecate bine.
Se mai lasa la cuptor cateva minute.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Macrou la cuptor
Ingrediente :
- 4 bucati de macrou
- 4 rosii sau 50 g bulion
- o lamaie
- 50 ml ulei
- o salata verde
- sare
- piper
- salata
se asaza intr-o tava.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Separat , se pregateste
un sos de rosii din cele 4 rosii , tocate marunt ( sau din pasta de rosii ) , ameste-
cate cu un praf de sare si ulei.Astfel pregatit , sosul se toarna peste pestii din tava.
Se da totul la cuptor si se lasa sa se patrunda.
Dupa ce pestii sunt gata se asaza pe un platou ornat cu frunze de salata.
Sosul din tava se poate servi o data cu pestele sau separat.
Durata : o ora Sfat : Se stropeste cu zeama de lamaie.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Masline umplute cu peste
Ingrediente :
- 100 g hamsii afumate
- 10 g masline negre taiate rondele
- 50 g unt
- o lamaie
- piper
- marar
se faramiteaza si se freaca bine cu untul si putina zeama de lamaie.Se pipereaza si cu
aceasta compozitie se umplu rondelele de masline.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu feli de lamaie si marar tocat.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Traminer
Omleta cu midii
Ingrediente :
- 6 oua
- 200 g midii
- sare
- piper
- 2 linguri cu ulei
- o legatura de ceapa verde
piper si se bat bine.Se adauga apoi midiile si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.
Se rumeneste omleta pe ambele parti.Dupa ce s-a copt , se taie in patru bucati si se
consuma imediat.
Durata : 30 de minute Sfat : Se serveste cu ceapa verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Gin
Orez cu cod si sos picant
Ingrediente :
- 300 g orez salbatic
- un ardei iute
- 4-5 fileuri de cod
- 100 g de unt
- o ceapa
- 2-3 rosii
- doua linguri cu smantana
- patrunjel verde
- sare
- piper
- zeama de lamaie
Fileurile de cod se stropesc cu zeama de lamaie , dupa care se pun la prajit in
putin unt.Se scoate pestele , iar in untul calit sa adauga ardeiul iute tocat marunt ,
rosiile si ceapa taiata fin sarea si piperul.Se toarna apa cat sa acopere toate ingre-
dientele , lasandu-se la foc mic cateva minute pana ce scade sosul.
Fileurile prajite se servesc alaturi de orez si de sosul picant.
Durata : o ora Sfat : Se presara deasupra verdeata sau se
Felul : 2 toarna sos de smantana.
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Orez cu sushi
Ingrediente :
- o cana cu orez special pentru sushi
- o ceapa
- putin ulei
- sare
- piper
- foi speciale pentru sushi
- o cutie cu ciuperci
- cimbru
- un castravete acru
intreaga.
Dupa ce s-a fiert , se adauga ciupercile si castravete taiate marunt , apoi se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Se lasa sa se raceasca si intre timp se pregatesc rulourile de alge.Acestea se intind ,
rand pe rand , pe o bucata subtire de bambus.Peste fiecare foita se intinde umplutu-
ra cu orez si se ruleaza.Din ruloul obtinut se taie bucati mici.
Durata : 45 minute Sfat : Deasupra se poate presara imbru.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Sampanie
Paste cu peste in sos picant
Ingrediente :
- 800 g macrou
- 300 g paste
- 50 ml suc de rosii
- un ardei iute
- o ceapa
- ulei
- 2 foi de dafin
- sare
- piper
- patrunjel verde
lasa la scurs.
Se face un sos din ceapa tocata marunt , amestecata cu ardeiul iute tocat , sucul si
rosiile , foile de dafin , sarea si piperul.Se pune amestecul pe foc si se lasa cateva
minute la foc mic.
Pestele , fiert separat in apa cusare , se scoate , se curata de pielite si oase si se
taie fasii.Pastele se pun intr-un vas , se adauga pestele si deasupra se toarna so-
sul picant.
Durata : o ora Sfat : Se servesc calde cu patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Regala
Pastrav cu legume
Ingrediente :
- un pastrav mare
- 200 g unt
- un litru de vin alb sec
- doua fire de praz
- telina verde
- doi morcovi
- 300 g fasole pastai
- cimbru
- o foaie de dafin
- o lamaie
- doua linguri cu otet
- 3 galbenusuri
- 300 g orez
- sare
- piper
- cartofi natur
calesc intr-o tigaie cu putin unt la foc domol , timp de 5 minute.Se adauga un pahar
cu apa , sare , piper , cimbru , o foaie de dafin si vin.Se fierbe totul 30 de minute.Se
asaza in acest vas si pastravul , lasandu-l sa se patrunda pe ambele parti.
Separat se fierbe orezul , se adauga restul de unt , iar cand s-a racit se incorporeaza
galbenusurile crude amestecand continuu.
Se adauga zeama de lamaie , se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Pastravul se asaza pe un platou , asezonat cu legumele fierte si orez.
Se stropeste totul cu sosul fierbinte.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu garnitura de cartofi natur.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Pastrav in sos de vin
Ingrediente :
- 4 pastravi
- 200 g ciuperci
- 300 ml vin rosu
- 3 cepe
- 20 g faina
- 100 g unt
- piper
- sare
- o rosie
- o legatura de patrunjel
piperul si putin unt , pentru cel mult 20 minute.Ciupercile se curata , se spala si se taie
feliute.Ceapa se curata , se taie solzisori si se inabusa in unt impreuna cu ciupercile.
Apoi se presara faina si se stinge cu zeama de in care a fiert pestele.
Amestecul se lasa sa fiarba la foc domol cam 20-25 de minute.Cand sosul este gata ,
se toarna peste pastravii fierti si asezati pe un platou.
Durata : 45 minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde si felii de rosii.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Peste alb cu sos de ridichi
Ingrediente :
- 800 g file de peste alb
- 150 g de smantana
- doua linguri cu ulei de masline
- zeama de lamaie
- o ridiche alba rasa
si se lasa la racit.Se pregateste un sos rece din smantana frecata cu ulei de masline si
cu zeama de lamaie.Se adauga in sos si ridichea alba , rasa.
Dupa ce pestele s-a racit , se toarna peste el sosul alb.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste rece , garnistit cu patrunjel tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Peste cu cartofi si slanina
Ingrediente :
- 700 g peste
- 800 g cartofi
- doua cepe
- 100 g slanina
- sare
- piper
- patrunjel
preuna cu ceapa curatata si taiata solzisori.Se adauga cartofi curatati si taiati rondele ,
se pune sare si piper si se stinge totul cu un pahar cu apa.
Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic.Dupa aceea , pestele
curatat si taiat se pune peste cartofi si se lasa pana incepe sa se rumeneasca.
Cand se servesc la masa , bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit si se gar-
nisesc cu cartofi si slaninuta.
Durata : 45 de minute Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Peste cu cascaval si ghebe
Ingrediente :
- 4 fileuri de crap
- un ou
- o rotita de cascaval
- un borcan cu ghebe
- o ceapa
- sare
- piper
- ulei
- sos de usturoi
- o lingura cu otet
- patrunjel
care se pun la prajit in uleiul incins.Se scot si se asaza pe un platou , dupa care se aco-
pera pentru a se pastra calde.Intre timp ceapa se taie solzisori si se amesteca impreuna
cu ghebele si putin otet.Se sareaza dupa gust si in functie de preferinte se poate adauga
si un sos de usturoi.Salata obtinuta se serveste alaturi de fileurile de peste.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Peste cu castraveciori
Ingrediente :
- un marou
- 2-3 castraveciori acri
- o ceapa
- cateva linguri cu suc de rosii
- cateva linguri cu ulei de masline
- sare
- piper
- o lamaie
- susan
cu sare.Ceapa se curata , se spala si se caleste in uleiul incins.Se adauga ceapa
calita si castraveciorii acri taiati marunt si se lasa la inabusit.Dupa ce sosul a ince-
put sa scada , se adauga sucul de rosii si se lasa sa mai dea un clocot.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.
Deasupra se adauga susan si se stropeste cu putin suc de lamaie.
Durata : 45 de minute Sfat : Dupa preferinta se poate orna cu
Felul : 2 felii de masline.
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Peste cu garnitura de orez
Ingrediente :
- un macrou
- 200 g orez
- doua cepe
- un morcov
- un ardei gras
- 5-6 linguri cu ulei de masline
- o rosie
- sare
- o frunza de dafin
- o lamaie
- piper
- verdeata
- gogsari acri
- doi-trei catei de usturoi
ulei.Intre timp se pregatesc legumele si pestele.Ceapa se curata , se spala si se toaca
marunt.Ardeiul si rosia se taie cubulete , iar morcovul se curata si se da pe razatoare.
Legumele se calesc in putin ulei si se adauga peste orezul apropae fiert.
Macroul se spala , se curata , se asaza intr-o tava si se da la uptor.Se adauga putina
apa , ulei , 2-3 catei de usturoi , o foaie de dafin , doua rondele de lamaie , sare dupa
gust si se lasa pana se rumeneste.Macroul rumenit se serveste alaturi de orez.
Durata : o ora Sfat : Se serveste si cu gogosari acri.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Peste cu legume la cuptor
Ingrediente :
- 600 g file de crap
- doi morcovi
- 3 cepe
- doi cartofi
- un ardei gras
- 100 ml ulei
- condimente
- sare
- piper
- o lamaie
- patrunjel
scurge de apa.Se pun intr-o tava , se ung cu putin ulei , se condimenteaza , iar dea-
supra se asaza felii de lamaie.
Se taie cartofii cubulete , ceapa fasii , iar morcovii si ardeiul rondele.Se asaza legumele
in tava alaturi de peste , se stropesc cu putin ulei , se sareaza , se pipereaza si se dau
la cuptorul gata incins.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu verdeata tocata deasupra.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Peste cu sos pesto
Ingrediente :
- 500 g hering
- 300 g paste
- 300 g sos pesto
- ulei de masline
- doua lamai
- piper
- sare
- dafin
- 300 g lapte batut
- verdeata
fasii , se asaza intr-un vas de Jena , se stropeste cu putin ulei , cu sucul de la cele
doua lamai si cu o cescuta din zeama in care a fiert.Se da la cuptor si se lasa sa
se patrunda , apoi se adauga laptele batut si se mai lasa cateva minute.
Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei de masline , se calesc sub jet de apa
rece si se servesc impreuna cu pestele astfel preparat si cu sosul pesto.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu verdeata si felii de lamaie.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sampanie
Peste cu sos tomat si vinete
Ingrediente :
- doua bucati de peste marinat
- o ceapa mare
- un catel de usturoi
- 150 ml vin alb
- 6 linguri cu ulei
- 500 ml suc de rosii
- doua vinete
- zeama de lamaie
- patrunjel
- sare
- piper
tocate marunt , zeama de lamaie , vinul si se pun la calit in uleiul incins.Pestele se ta-
ie bucati de marime potrivita si se adauga peste compozitia de mai sus.Se caleste in
continuare.Se adauga sucul de rosii si putina apa , lasandu-se sa se inabuse.Se sa-
reaza si se pipereaza dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se presara deasupra patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 6 Bautura : Pinot Gris
Peste exotic
Ingrediente :
- un pastrav
- 50 g masline verzi tocate marunt
- o lingurita cu oregano
- ansoa
- patrunjel verde
- zeama de la o lamaie
- o legatura de ceapa verde
- ulei de masline
- sare
- piper
- feliute de lamaie
verde taiata rondele , oregano , zeama de lamaie , sarea si piperul se amesteca , ob-
tinandu-se un sos aromat.
Pestele se curata , se spala , se portioneaza si se pune la prajit in ulei incins.Se ser-
veste cu sosul de masline si se orneaza cu feliute de masline.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu mamaliga calda si patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin spumant
Peste in aspic
Ingrediente :
- 600 g peste ( somon sau salau )
- 10 g gelatina
- un morcov
- doua oua
- sare
- doua cepe
- foi de dafin
- verdeata
- gogsari murati
si capul se pun la fiert intr-o oala cu apa , impreuna cu ceapa , sarea si foile de dafin.
Dupa ce s-au fiert , se pun in aceeasi oala si bucatile de peste.Cand s-au fiert , se
scot pe un platou si se asaza la distanta unele de altele.Se da platoul la rece.
Zeama in care s-a fiert pestele se strecoara si se dizolva in ea gelatina.Se pune din
nou la fiert , se lasa sa dea intr-un clocot , apoi se strecoara cu ajutorul unui tifon.
Intre timp se fierb ouala , se curata si se taie in doua.Se asaza jumatatile de oua pe
bucatile de peste , iar intre acestea se pune cate o felie de morcov.Peste ele se toar-
na aspicul tinut la rece.Se da din nou la rece , pana ce se intareste aspicul.
Durata : o ora Sfat : Se garniseste cu verdeata sau gogsari murati.
Felul : aperitiv
Portii : 3 Bautura : Vin spumos
Rosii umplute cu creveti
Ingrediente :
- 8 rosii
- 200 g creveti
- 100 g maioneza
- sare
- piper
- o legatura de ceapa verde
- o salata verde
- usturoi verde
rat , rosiile ( de preferat prunisoare ) se golescc de continut.Dupa ce crevetii s-au fiert ,
se scurg si se amesteca impreuna cu maioneza , ceapa verde tocata , sarea si piperul
puse dupa gust.Cu aceasta compozitie se vor umple rosiile si se vor aseza pe un pla-
tou , pe frunze de salata verde.
Durata : 45 de minute Sfat : Se pot servi si cu usturoi verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Durata : Sherry
Rosii umplute cu peste
Ingrediente :
- 9 rosii
- 150 g peste din conserva
- doua cepe
- o legatura de patrunjel
- tarhon
- doua oua
- doua linguri cu maioneza
- doua fileuri ansoa
mestec din peste maruntit , ceapa si tarhon tocate marunt , ouale fierte tari si file-
urile transformate in pasta.Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se tin la rece.
Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde presarat pe deasupra.
Durata : o ora Sfat : Se pot umple rosiile si cu orez sau carne.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Regala
Rulada de somon
Ingrediente :
- 400 g somon afumat
- 50 g porumb dulce
- 50 g mazare
- 4-5 catei de usturoi
- un ardei rosu gras
- un ardei iute
- un praf de sare
- piper
- aspic
se toaca marunt.Usturoiul se piseaza si se freaca impreuna cu putina sare si piper
pana cand devine o pasta.Pasta de usturoi se amesterca si cu ardeii tocati , maza-
rea si porumbul.Fileurile se umplu cu compozitia obtinuta.Dupa gust se imbraca in
aspic si se da la rece.
Durata : o ora Sfat : Se serveste rece.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Rulouri cu crevete
Ingrediente :
- 4 foite de orez din comert
- o punga cu crevete congelate
- o legatura de ceapa verde
- o lamaie
- un pahar cu vin alb
- un pahar cu ulei
- fructe de mare
- sare
- piper
si putin vin alb.Se pun apoi la calit in ulei si se amesteca continuu.Ceapa verde
se taie marunt si se adauga peste crevetele rumenite.
Se stinge totul cu putin vin si se stoarce o jumatate de lamaie.Se sareaza si se
pipereaza dupa gust.
Cand este gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.Foitele de orez
se umplu cu aceasta compozitie si se mai dau pentru 5-10 minute la cuptor.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu salata de fructe de mare.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Rulouri de cod
Ingrediente :
- 6 bucati de cod
- zeama de portocale
- 10 ml smantana
- patrunjel
- sare
- piper
stropeste cu suc de portocale , apoi se ruleaza , rulourile fixandu-se cu scobitori.
Separat , se pregateste un sos din smantana care se toarna peste rulourile facute.
Se asezoneaza cu multa verdeata si cu piper boabe.
Durata : 30 de minute Sfat : Se poate servi cu felii de portocale
Felul : 2 sau rondele de morcovi.
Portii : 4 Bautura : Merlot
Rulouri de macrou cu spanac
Ingrediente :
- 6 bucati de macrou afumat
- 500 g spanac
- 3 linguri cu bulion
- piper
- sare
- doua linguri cu ulei
- salata verde
- zeama de lamaie
coada intreaga.Intre timp se curata spanacul si se spala , apoi se pune la fiert in apa
cu sare.Cand este gata se scoate si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare , pen-
tru a se indeparta surplusul de apa.Se pipereaza dupa gust.
Jumatatile de peste afumat se intind pe un platou , iar deasupra lor se pune cate o
lingura sau doua de spanac , dupa care se ruleaza si se prind cu o scobitoare sau un
bat pentru frigarui , astfel incat sa-si pastreze forma de rulou.Se face un sos de rosii
din bulion , ulei si putina apa.Sosul se pune la fiert si se lasa sa se ingroase , dupa ca-
re se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se asaza pe platou alaturi de peste.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu frunze de salata si zeama de lamaie.
Felul : 2
Portii : 3 Bautura : Feteasca Neagra
Rulouri de macrou
Ingrediente :
- doi pesti ( macrou )
- mustar
- cativa cartofi
- maioneza
- 50 ml suc de portocale
- unt
- sare
- piper
- salata verde
Macroul se stropeste cu putin suc de portocale , se sareaza , se pune la mijloc so-
sul de mustar si se ruleaza.Se fixeaza ruladele cu scobitori.
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare.Se scot si se piseaza , amestecan-
du-se cu putin unt topit.Piureul se potriveste de sare.Se asaza in farfurie alaturi de
rulourile de macrou.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Rulouri de peste cu gogosari
Ingrediente :
- 12 bucati file de peste marinat
- doi gogosari murati
- sare
- piper
- ulei
- zeama de lamaie
- o salata verde
pesc cu ulei si zeama de lamaie.Intre timp se scurg gogosarii de zeama murata si
se taie cubulete de marime potrivita.
Se intind apoi fileurile , iar in centrul lor se pune cate o bucatica de gogosar , apoi
se ruleaza .Se asaza pe un platou si se pipereaza.
Durata : 30 de minute Sfat : Se servesc pe frunze de salata.
Felul : aperitiv
Portii : 6 Bautura : Traminer
Rulouri de salau cu sunca
Ingrediente :
- 4 fileuri de salau
- 4 felii de sunca presata
- zeama de la o lamaie
- icre
- un fir de praz
- sare
- piper
- o lingura cu maioneza
- sos de usturoi
- o lingura cu unt
- doua-trei linguri cu ulei de masline
- verdeata
sareaza dupa gust si se ruleaza.De jur-imprejur se invelesc cu cate o felie de sunca ,
iar in mijloc se adauga cateva bobite de icre.Se pun intr-o tava cu putin unt topit si
se dau la cuptor pentru cateva minute , atat cat sa se rumeneaca.
Intre timp , prazul se taie rondele si se prajeste in ulei incins.Se amesteca impreuna
cu maioneza sau cu sosul de usturoi si se serveste impreuna cu rulourile de salau
rumenite.
Durata : 45 de minute Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Alba
Salata de andive cu peste
Ingrediente :
- un kg peste oceanic
- doua andive
- zeama de lamaie
- sare
- piper
- cateva linguri cu ulei
- marar verde
- maioneza
cratita cu ulei incins.Andivele se curata si se lasa sa stea cateva ore in apa sarata.Se
taie fasii dupa care se lasa , dupa care se toarna deasupra lor un sos din ulei cu zeama
de lamaie , sare si putin piper.Salata de andive se serveste alaturi de pestele prajit.
Durata : o ora Sfat : Se asezoneaza cu marar verde , tocat marunt
Felul : 2 sau se poate servi si cu maioneza.
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Salata de fructe de mare
Ingrediente :
- 100 g caracatita
- 150 g surimi
- 100 g sepie
- 150 g crevete
- 100 ml otet de mere
- 100 ml ulei
- sare
- piper
- doi-trei cartofi
- verdeata
- maioneza
- sos de usturoi
duta , dupa care se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc la foc mic timp de 15-20
minute.Se pune apoi totul pe un platou si se amesteca cu putin otet , verdeata tocata
si se potriveste de sare si piper.Se poate servi cu sos de usturoi si cu maioneza.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi si u garnitura de cartofi
Felul : 2 sau cu piure de mazare.
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Salata de hamsii
Ingrediente :
- 200 g hamsii
- o legatura de ceapa verde
- 100 g masline verzi
- un morcov
- otet
- sare
- piper
- o salata verde
se lasa cateva ore in apa rece ca se sa desareze.Se scurg si se taie felii sau , du-
pa preferinta , se pot lasa intregi.Morcovul se taie separat si se taie rondele , du-
pa care se amesteca impreuna cu cu maslinele si ceapa verde taiata marunt.Se
adauga si hamsiile.Se sareaza si se pipereaza dupa gust , amestecandu-se totul ,
pentru mai mult gust , cu putin otet.
Durata : 30 de minute Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Feteasca alba
Salata de hering afumat
Ingrediente :
- un hering afumat
- o cutie cu ton in ulei
- o cutie cu porumb
- o rosie
- o jumatate de castravete
- 200 g de masline negre
- o ceapa
- un ardei gras
- maioneza
- sare
- piper
- verdeata
- masline verzi
castravetele felii subtiri , se adauga porumbul , maslinele fara samburi , heringul de-
zosat si tonul din conserva.Se adauga sare si piper dupa gust si maioneza si se a-
mesteca.Se serveste cu verdeata tocata.
Durata : o ora Sfat : Se poate prepara si cu masline verzi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin spumant
Salata de heringi cu mere
Ingrediente :
- doi heringi afumati
- doua mere mari
- doua linguri cu ulei de masline
- 50 g maioneza
- sare
- piper
- 100 g masline
- un gogosar acru
- verdeata
de coaja si se dau pe razatoare.Se amesteca bucatile de peste si merele rase cu uleiul
de masline.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Dupa preferinta , se poate servi si cu maioneza sau se poate orna cu masline si gogo-
sari acri.
Durata : 45 de minute Sfat : Deasupra se presara verdeata
Felul : 2 ( patrunjel , marar ) tocata marunt.
Portii : 4 Bautura : Chardonnay
Salata de legume cu ton
Ingrediente :
- doua cutii cu ton
- doua rosii
- un ardei gras
- doi castraveti
- doua linguri cu boabe de porumb
- cateva masline mari
- un ou
- o ceapa rosie
- ulei de masline
- 100 g pastai galbene
- sare
- piper
- branza
- o lamaie
Se adauga doua rosii mari , taiate cubulete.Ardeiul gras si castravetii se taie cubu-
lete.Ceapa se taie solzisori si se adauga in bol.Se pun porumbul , fasolea galbena
si maslinele negre.Se amesteca toate impreuna cu tonul.
Se adauga o lingurita cu ulei de masline si un ou fiert taiat cubulete.Se sareaza si
se pipereaza dupa gust.
Durata : 45 minute Sfat : Se poate orna cu putina branza rasa
Felul : aperitiv si cu feliute de lamaie.
Portii : 4 Bautura : Cramposie
Salata de macrou cu alge
Ingrediente :
- o jumatate kg de macrou congelat
- o punga cu alge de mare deshidratate
- un castravete murat
- 1oo ml smantana
- 200 g maioneza
- sare
- piper
- o ceapa mica
- masline verzi
- ceapa verde
teaza algele si se taie castravetele murat.Macroul , fiert , se curata de oase si se taie
bucatele.Ceapa se toaca marunt.Se amesteca toate , se adauga smantana si maioneza
si se potriveste de sare si piper.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi si cu masline verzi si ceapa verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Sampanie
Salata de peste cu branza
Ingrediente :
- 300 g peste marunt sarat
- 300 g telemea
- 400 g salata verde
- 50 g ceapa verde
- 100 ml ulei
- 50 ml otet
- o legatura de marar
- 100 ml lapte
- sare
- piper
- cimbru
otet , cimbru , sare , piper , marar tocat si putina apa.Pestisorii se tin cateva ore la
desarat in apa rece , apoi se scufunda in lapte , dupa care se curata.
Se asaza pestele pe un paltou si se amesteca cu branza si ceapa taiate.Langa acestea
se pune salata si se stropeste totul cu sosul vinegreta.
Durata : 30 de minute Sfat : Se serveste rece.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Sauvignon Blanc
Salata de peste cu castraveciori
Ingrediente :
- 300 g macrou marinat
- 150 g masline
- 4 castraveciori murati
- o rosie
- doua linguri cu ulei de masline
- sare
- doua linguri otet de mere
- piper macinat
- o legatura patrunjel verde
salatiera.Castravetii murati se taie rondele si se pun deasupra pestelui.Se scot
samburii de la masline , se taie in jumatati si se pun in salatiera.Se adauga otetul
si uleiul si se presara cu piper.Rosia se taie felii si se adauga cate o felie sau doua
la fiecare portie.
Durata : 30 minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Riesling Italian
Salata de porumb cu ton
Ingrediente :
- doua conserve cu ton maruntit
- o conserva cu porumb boabe
- 50 g masline negre
- o salata verde mica
- zeama de lamaie
intr-o salatiera.Porumbul se scurge si el de zeama , daca este cazul , apoi se asaza
peste peste.Maslinele se spala si se lasa o ora la desarat.
Intre timp se spala frunzele de salata si se taie fasii , apoi se adauga peste ton si po-
rumb.Deasupra tuturor se pun maslinele , scurse de apa in care au stat la desarat.
Durata : 30 minute Sfat : Salata se serveste rece , stropita cu zeama de lamaie.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vodca
Salata de sfecla cu peste
Ingrediente :
- 500 g macrou
- 4 linguri cu unt
- 3 oua
- o sfecla rosie
- doi castraveti murati
- sare
- piper
- maioneza
amesteca impreuna cu untul , sfecla rosie fiarta si taiata cubulete , castraveciorii dati
pe razatoare si ouale fierte tare si taiate rondele.Se adauga sare si piper dupa gust.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi si cu maioneza.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Salata de ton cu masline
Ingrediente :
- o conserva cu ton
- 4-5 linguri cu maioneza
- doua rosii
- cateva masline
- boabe de porumb
- sare
- piper
se spala ,se curata de seminte si se taie cubulete.Maslinelor li se scot samburii si
se taie marunt.Se amesteca rosiile maruntite si maslinele cu conserva de ton , du-
pa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.Se poate consuma asa sau se poate
adauga si maioneza.
Durata : 45 de minute Sfat : In compozitie se pot adauga si boabe de porumb.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Riesling
Salata de ton cu mazare
Ingrediente :
- 250 g ton ( din conserva )
- un ou fiert tare
- un ardei gras
- o ceapa rosie
- mazare din conserva
- o cutie cu porumb
- maioneza
- pasta de usturoi
- sare
- piper
- busuioc
taie marunt.Se curata oul si se taie bucati , ceapa se taie rondele , iar ardeiul gras fe-
liute subtiri.Se amesteca tonul cu oul , ceapa , ardeiul , porumbul si mazarea.Se sa-
reaza si se pipereaza dupa gust.Se omogenizeaza totul cu maioneza cu pasta de us-
turoi.
Durata : 45 de minute Sfat : Pentru a capata mai mult gust se poate
Felul : aperitiv adauga si busuioc.
Portii : 4 Bautura : Palinca
Salau cu cartofi natur
Ingrediente :
- 800 g file de salau
- 600 g cartofi
- o legatura de patrunjel
- o lamaie
- sare
- 100 g de faina
- un pahar cu ulei
apa cu sare.Intre timp se spala fileul de peste , se sareaza , se trece prin faina
si se rumenes-te in ulei.Dupa ce s-a prajit , se stropeste cu zeama de lamaie si
se serveste alaturi de cartofii natur.
Durata : 45 de minute Sfat : Se presara patrunjel tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Sandvis cu ton si legume
Ingrediente :
- 200 g ton conservat
- paine pentru sandvis
- un ardei rosu
- un morcov
- 50 g masline negre
- 50 g masline verzi
- 50 g porumb
- 100 g maioneza
- o lamaie
- sare
- ceapa
- salata verde
continutul unei conserve de ton si se amesteca cu ardeiul si cu morcovul taiate.
In continuare se scot samburii de la maslinele negre si de la cele verzi , adaugan-
du-se peste compozitia de ton si legume.
Se adauga de asemenea porumbul si se amesteca totul cu maioneza.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust.Cu aceasta compozitie se umplu painile pentru sandvis.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu lamaie , ceapa si salata verde.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Bere
Sarmale cu creveti
Ingrediente :
- un kg de creveti
- doua rosii
- 4 cepe
- o varza
- un pahar cu orez
- o lamaie
- 200 g arpagic
- sare
- piper
- ulei de masline
- smantana
- patrunjel
prin masina de tocat impreuna cu arpagicul.Se amesteca apoi rosiile taiate bucati cu
crevetii maruntiti si orezul spalat.Peste aceasta compozitie se adauga sucul de la o ju-
matate de lamaie.Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Varza se opareste in apa cu sa-
re , dupa care se lasa sa se scurga putin.Se pregatesc apoi foile de varza , dupa care
se umplu cu compozitia obtinuta , se ruleaza si se pun la fiert cu putin ulei de masline
si apa.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu smantana si patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Gris
Scoici cu orez si maioneza
Ingrediente :
- 300 g scoici
- 200 g orez
- 200 g orez salbatic
- 150 g maioneza
- sare
- piper
- 50 ml ulei
- verdeata
- curry
orezul obisnuit in apa cu sare si piper , iar pentru a-i da gust si culoare se adauga si
putin curry.La randul lui , orezul salbatic se fierbe si el in apa cu sare si piper.
Pe un platou se aranjeaza gramajoare de orez colorat , orez salbatic si scoici.
Maioneza se poate turna peste scoici sau se poate servi separat.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sampanie
Scrumbie la tigaie
Ingrediente :
- 1,5 kg scrumbii sarate
- o lingurita cu ulei
- 4 cartofi
- doua lamai
- o legatura de patrunjel
- sare
- vegeta
- piper
servet curat si se prajesc in tigaia cu putin ulei incins , rumenindu-se pe ambele
parti.Dupa ce s-au prajit , se asaza pe un platou , se stropesc cu zeama de lamaie
, iar deasupra si langa ele se pun felii de lamaie.Cartofii se curata , se taie cubulete
si se fierb in apa cu vegeta.Cand sunt gata se strecoara si se asaza cartofii langa
peste.Se adauga sare si piper , dupa gust.
Durata : 45 de minute Sfat : Se servesc calde , cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Somon cu sos Meuniere
Ingrediente :
- cateva bucati de somon
- 100 g faina
- 50 ml lapte
- 150 ml ulei
- suc de lamaie
- sare
- piper
- boia dulce
- 4 cartofi
- 200 g unt
- 50 g capere
- suc de lamaie
- patrunjel verde
- sare si piper
tecata cu boia dulce , sare si piper si se prajesc in tigaia cu ulei incins.Se lasa sa se ru-
meneasca pe ambele parti , dupa care se scoate si se asaza pe un platou.Pentru obti-
nerea sosului , se tipeste untul intr-o craticioara la foc domol.Se adauga caperele , su-
cul de lamaie , patrunjelul verde tocat , sarea si piperul.Se tine pe aburi ( bain-marie )
pana se omogenizeaza.Se serveste alaturi de pestele prajit.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu felioare de lamaie si cartofi natur.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Traminer
Sprot afumat cu gulii
Ingrediente :
- 3 gulii
- o cutie cu sprot afumat
- o telina
- doi morcovi
- o ceapa rosie
- un ardei gras
- o lamaie
- sare
- piper
- ulei
- sos de usturoi
Guliile se curata si se taie cubulete.Morcovii si telina se curata de coaja si se dau pe
razatoare.Ardeiul rosu se taie cubulete , iar ceapa rosie se taie solzisori.
Se amesteca toate si se adauga zeama de lamaie , putin ulei , sare si piper dupa gust.
Dupa preferinta , se poate adauga si o lingura cu sos de usturoi.
Durata : 40 de minute Sfat : Se garniseste cu felii de lamaie.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Merlot
Sprot pe varza
Ingrediente :
- o varza medie
- 600 g peste proaspat
- 4 rosii
- o ceapa
- un pahar cu vin alb
- doua foi de dafin
- piper
- sare
- ulei
marunt si se inabusa in ulei.Se tin pana se inmoaie , dar fara sa se rumeneasca , dupa
care se se asaza in cratita in care se va pregati pestele.Se toarna un pahar cu vin alb ,
se adauga sare si piper si foile de dafin.Rosiile se toaca marunt si se asaza deasupra.
Se pune si pestele si se da la cuptor.Se tine la foc mediu pana cand pestele se rume-
neste , iar varza este scazuta.
Durata : o ora Sfat : Se serveste calda.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Muscat Ottonel
Stiuca " Elisabeta"
Ingrediente :
- o stiuca de marime potrivita
- un kg cartofi
- patru oua
- un ardei iute
- o legatura de patrunjel
- o lamaie
- sare
- piper boabe
- mirodenii
mari.Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se fierb in apa.Cand sunt gata , se
lasa deoparte.
Cartofii se curata , se taie in patru si se pun la fiert in apa cu sare , putin ulei si mi-
rodenii.Ouale se fierb tare si se taie rondele.
Intr-un castron se amesteca ouale , cartofii fierti , patrunjelul tocatsi ardeiul iute.
Se sa-reaza si se pipereaza dupa gust.Se stropesc din abundenta cu zeama de
lamaie.Stiuca se serveste alaturi de aceasta garnitura.
Durata : 45 de minute Sfat : Cartofii pot fi inabusiti in unt , iar ardeiul
Felul : 2 iute se poate inlocui cu mujdei.
Portii : 4 Bautura : Vin alb de buturuga
Supa cu galuste de peste
Ingrediente :
- un kg rosii
- doua cepe
- 250 g file de crap
- un albus
- doua linguri cu smantana
- 50 ml ulei de masline
- piper
- sare
- zeama de lamaie
- o legatura de patrunjel verde
- doi catei de usturoi
apoi cu albusul si smantana , se adauga zeama de lamaie , sare si piper.Din aceasta
compozitie se iau cu lingura gramajoare potrivite si se fierb in apa clocotita , cu sare ,
circa 5 minute.Se scot si se lasa sa se scurga.
Rosiile se spala , se curata si se toaca marunt.Se curata ceapa si usturoiul , se toaca
si se calesc in ulei.Dupoa ce s-au inmuiat putin se adauga rosiile si se lasa sa se ina-
buse 10 minute.Se paseaza legumele si se adauga sare si piper.Se dilueaza cu o cana
de apa si se mai pun la fiert inca 3-4 minute.Dupa ce galustele s-au scurs , se asaza
pe farfurie si se toarna deasupra lor supa.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu patrunjel tocat
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Sauvignon Blanc
Tartine cu cascaval si ansoa
Ingrediente :
- 200 g file de ansoa
- 200 g cascaval
- 4 felii de paine
- piper
- zeama de lamaie
- un gogosar
de grasime.Se taie cascavalul felii si se pune cate o felie de cascaval pe o felie de
paine.Tartinele se asaza pe un platou si se pun in cuptorul cu microunde pentru un
minut sau doua , atat cat sa se topeasca cascavalul.Cand se scot , se asaza fileurile
de peste deasupra cascavalului.Apoi se picura deasupra tuturor putina zeama de
lamaie.
Durata : 30 de minute Sfat : Se serveste imediat dupa ce s-a scos
Felul : aperitiv din cuptor cu felii de gogosari.
Portii : 4 Bautura : Vin spumant
Tartine cu icre bicolore
Ingrediente :
- 8 felii de paine prajita
- 20 g unt
- 100 g de mozzarella
- 50 g masline
- 50 g icre de somon
- 50 g icre de pastrav
- o lamaie
- o legatura de patrunjel
electric.Pe feliile de paine prajite si unse cu unt se pun fasii de mozzarella ( sau alta
branza dulce ) , aceasta avand rolul de a absorbi sarea din icre , si de-abia apoi
icrele.Peste icre se pun felii subtiri de lamaie si jumatati de masline fara samburi.
Durata : 20 de minute Sfat : Tartinele pot fi ornate cu frunzulite de
Felul : aperitiv patrunjel sau dupa gustul gospodinei.
Portii : 4 Bautura : Vin spumant alb sec