Ingrediente :
- 600 g piept de porc afumat
- 400 g branza cu mucegai
- ulei
- patrunjel verde
pe ambele parti.Branza cu mucegai se taie si ea felii si se asaza fiecare felie de
branza pe cate o felie de piept de porc.
Se introduce in cuptor cateva minute , cat sa se topeasca branza.
Durata : 30 minute Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Neagra
Carnati u cartofi prajiti
Ingrediente :
- un kg carne de porc
- 150 g slanina
- o capatana de usturoi
- 200 g intestine de porc
- sare
- piper
- mirodenii
- 400 g cartofi
- 50 ml ulei
- muraturi , varza
Se adauga sare , piper si mirodenii , dupa care se amesteca totul bine.Separat ,
se piseaza usturoiul si se adauga in compozitia de tocatura.
Se trece apoi amestecul prin tubul special pentru carnati , atasat la masina de tocat.
Se umplu astfel intestinele , curatate si spalate in prealabil.Se lasa cateva zile la aer
pentru a se usca.
Pentru cartofii prajiti - se curata cartofii de coaja , apoi se spala si se taie bucati.
Se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se lasa pana se patrund bine , apoi se
scot , in aceeasi tigaie prajindu-se si carnatii.
Durata : 2 ore Sfat : Se pot servi cu muraturi sau
Felul : 2 cu salata de varza.
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Carnati cu tortellini
Ingrediente :
- 400 g tortellini
- 500 g carnati
- 100 ml ulei
- o legatura de ceapa verde
- sare
- o varza mica
se lasa la scurs.Ceapa taiata rondele si carnatii se prajesc in ulei incins.Dupa ce
s-au rumenit se asaza pe farfurie , alaturi de tortellini.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu salata de varza.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet
Ceafa afumata cu linte
Ingrediente :
- 600 g ceafa afumata
- 400 g linte din conserva
- 50 ml ulei
- un morcov
- o ceapa rosie
- o ceapa alba
- o salata verde
- patrunjel
- piper
- sare
parti in ulei incins.Se curata morcovul , se spala si se taie rondele.Ceapa alba
si ceapa rosie se curata , se spala si se taie solzisori.
Lintea se scoate din conserva si se lasa putin la scurs.Pe un platou se aranjea-
za feliile de ceafa rumenite , rondelele de morcovi , ceapa si lintea.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust , adaugandu-se patrunjel verde tocat.
Durata : 45 de minute Sfat : Se asezoneaza cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Chiftele cu crochete
Ingrediente :
- 400 g tocatura de porc
- doua oua
- 400 g crochete de cartofi
- sare
- piper
- 100 ml suc de rosii
- doua foi de dafin
- o legatura de patrunjel verde
- 3 feliute de lamaie
- 5 linguri de faina
- 100 ml ulei
si piperul.Din ea se fac chiftele de marime medie , care se imbraca ori in prapura de
porc , ori se tavalesc prin faina.Se prajes in ulei incins si se asaza intr-o cratita.Sepa-
rat , se pregateste un sos de rosii din sucul de rosii , rondelele de lamaie , sare , foi
de dafin si putina apa daca mai este nevoie.Acest sos se toarna peste chiftele si se
fierbe totul timp de cateva minute.Crochetele de cartofi se prajesc in ulei incins.
Se asaza chiftelele pe o farfurie si se servesc cu crochetele de cartofi.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet
Chiftele cu sos alb
Ingrediente :
- 500 g carne tocata amestec
- un cartof
- un morcov
- o ceapa
- o capatana de usturoi
- o legatura de patrunjel
- un ou
- faina
- sare
- piper
- sos tartar
- ulei
- sos de mustar
toare mica.Ceapa , usturoiul si patrunjelul se toaca marunt.Carnea tocata se ames-
teca bine cu ingredientele de mai sus , se adauga oul , se sareaza , se pipereaza
si se amesteca foarte bine.
Se fac chiftelute care se dau prin faina.Apoi , intr-o tigaie cu ulei incins se prajesc
bine pe ambele parti.Se servesc cu sos tartar.
Durata : 50 minute Sfat : Se pot servi si cu un sos de mustar
Felul : doi
Portii : patru Bautura : Feteasca Alba
Chiftele speciale
Ingrediente :
- 400 g carne tocata amestec
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 2 oua
- o ceapa
- sare
- piper
- salata verde
- usturoi
- ulei
- smantana
pe razatoare mica.Se amesteca impreuna cu carnea tocata , se adauga oule , us-
turoiul pisat , sarea si piperul si totul se omogenizeaza.Se formeaza chiftele de ma-
rime potrivita si se prajesc in uleiul incins.
Se pot servi dupa preferinta cu smantana.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Ciorba cu afumatura
Ingrediente :
- 500 g carne de porc
- 100 g sunca afumata
- o ceapa
- doi morcovi
- o telina
- 3-4 rosii
- o radacina de patrunjel
- 4 catei de usturoi
- 40 ml otet
- cimbru
- sare
cu sunca afumata.Se caleste ceapa in ulei , se adauga apoi zarzavatul ras si se mai
calesc impreuna inca 10 minute.Cand carnea este pe jumatate fiarta , se pune zar-
zavatul peste ea , apoi se adauga rosiile pasate , cimbrul , mujdeiul si sarea.
Se acreste cu otet dupa gust.
Durata : o ora Sfat : Se serveste fierbinte , cu ardei iute.
Felul : 1
Portii : 6 Bautura : Tuica
Ciorba de perisoare
Ingrediente :
- o jumatate kg carne ( amestec porc si vita )
- 3 cepe
- 2 morcovi
- o telina
- 2 ardei grasi
- 2-3 cartofi
- 3-4 rosii mari
- 2 oua
- un litru de bors
- trei linguri cu ulei
- sare
- piper
- faina
- patrunjel , leustean
covii si telina se dau pe razatoare.Apoi se calesc in ulei incins.Aceasta compozitie
se pune la fiert intr-o oala cu apa si cu putina sare pana se inmoaie legumele.
Se adauga cartofii taiati cubulete.
Compozitia pentru perisoare se prepara astfel : carnea tocata se amesteca cu o
ceapa mare , data pe razatoare , o legatura de patrunjel tocat marunt , un ou , sare
si piper.Se fac perisoare de marime potrivita , se dau prin faina , dupa care se pun
in ciorba.Se lasa pe foc pana se fierb.Cand sunt aproape fierte , se pun rosiile des-
cojite si date pe razatoare.La sfarsit , se adauga borsul fiert separat.
Se drege cu un ou si se potriveste de sare.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara leustean tocat marunt.
Felul : 1
Portii : 4 Bautura : Tuica
Costita afumata cu fasole
Ingrediente :
- 600 g costita afumata
- 600 g fasole alba
- un morcov
- o ceapa
- o telina mica
- foi de dafin
- piper
- sare
- doua linguri cu ulei
cu ulei.Fasolea alba se spala si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa mai multe clo-
cote se arunca apa si se mai pune la fiert cu alta apa , fiarta in prealabil.
Cand fasolea e aproape fiarta , se adauga morcovul , ceapa si telina intregi , foile
de dafin , sarea si piperul.Dupa ce a fiert , fasolea se scurge de zeama si se asaza
pe un platou , impreuna cu feliile de costita afumata.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu muraturi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet
Cotlete cu conopida
Ingrediente :
- 4 bucati cotlet de porc
- 300 g conopida
- 2-3 rosii
- o ceapa
- sare
- piper
- ulei
Conopida se desface buchetele si se opareste in apa cu sare , dupa care se scoate
si se lasa la scurs.Intr-un vas se fierb rosiile si ceapa , in putina apa.Dupa fierbere se
paseaza si se toarna peste conopida asezata intr-o cratita care merge la cuptor.Se da
vasul la cuptor si se lasa pana se rumeneste.Feliile de cotlet se freaca bine cu sare si
piper si se frig pe gratar.Se serveste o felie de cotlet cu conopida in sos de rosii.
Durata : o ora Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Suavignon
Cotlete de porc cu rozmarin
Ingrediente :
- 4 cotlete de porc
- 4 catei de usturoi
- boia de ardei dulce
- un fir de rozmarin
- ulei de masline
- sare
- piper
- salata verde
cu ulei , apoi se presara boia , sare si piper.
Se lasa sa stea la fezandat cam un sfert de ora , dupa care se pun intr-o tava ,se
presara cu rozmarin si se dau la cuptor , la foc potrivit.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Neagra
Dovlecei cu sunca
Ingrediente :
- 5 dovlecei
- 100 g sunca
- o legatura de verdeata
- 100 g mozzarella
- o lingura cu ulei de masline
- sare
- piper
- tarhon
- ardei gras rosu
se scot semintele cu o lingura.Sunca se taie felii si se prajeste in ulei de masline incins.
Se adauga si dovlecelul ramas taiat cubulete si se calesc impreuna.Se sareaza si se
pipereaza.Se adauga in continuare verdeata tocata marunt.
Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei , iar deasupra se asaza mozza-
rella taiata felii.Se dau la cuptor cateva minute.
Durata : o ora Sfat : Se pot orna cu tarhon si ardei gras rosu.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vermut
Dovlecei umpluti
Ingrediente :
- 4 dovlecei
- 300 g carne tocata amestec
- 300 g ficat de pasare
- o ceapa
- un ardei gras
- un morcov
- o capatana de telina
- ulei
- sare
- piper
- dafin
- verdeata
cu o lingurita.
Separat , se prepara o umplutura din carnea tocata , ficateii de pasare fierti si pa-
sati , ceapa calita impreuna cu ardeiul taiat marunt si cu morcovul si telina date pe
razatoare , la care se adauga miezul dovlecelului si mirodeniile.
Se lasa pe foc pana cand se fierbe carnea in sucul legumelor , fara a se mai adauga
apa , iar cand e gata se umplu jumatatile de dovlecel care inainte au fost unse cu pu-
tin ulei , astfel incat sa se rumeneasca.
Se asaza intr-un vas de Jena uns si el cu ulei si se dau la cuptor.
Durata : o ora Sfat : Se servesc cu verdeata deasupra.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca alba
Drob de carne
Ingrediente :
- o jumatate de kg de carne macra de porc
- doua bucati de ficat de porc
- 2-3 rinichi
- o inima
- 2 salate verzi
- 3 cepe
- o legatura de patrunjel
- 3 oua
- ulei
- sare
- piper
- dafin
piper boabe si dafin , iar ceapa tocata se caleste la un loc cu salata verde taiata fasii
si cu patrunjelul tocat.Cand a fiert carnea , se da prin masina de tocat , iar apoi se
amesteca bine cu ceapa calita.Se adauga doua oua , mirodenii , iar apoi se asaza
compozitia in forma de cozonac sau in vas de Jena , unse u ulei.Se stropeste dro-
bul cu ulei , se unge cu galbenusul de la oul ramas si se asaza in cuptor pana cand
se rumeneste.
Durata : 90 de minute Sfat : Se poate prepara si cu oua fierte ,
Felul : 2 asezate in mijloc.
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Fasole cu carnati afumati
Ingrediente :
- 500 g fasole alba uscata
- doi-trei carnati afumati
- o ramura de rozmarin
- 500 g rosii descojite
- 3 catei de usturoi
- frunze de salvie
- 5 linguri cu untdelemn
- piper
- sare
A doua zi se schimba apa si se pune fasolea la fiert cu un litru de apa , firul de
rozmarin si o jumatate de lingura cu sare.Se lasa la fiert , la foc mic.Se strecoara
fasolea , iar usturoiul se curata si se taie felii.Uleiul se incinge , iar in el se calesc
usturoiul si frunzele de salvie maruntite.Se adauga fasolea boabe scursa , se sa-
reaza , se pipereaza si se amesteca bine cu rosiile.
Carnatii se prajesc separat si se servesc alaturi de fasole.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu sos pesto.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Feteasca Neagra
Frigarui cu dovlecei
Ingrediente :
- 500 g pulpa de porc
- 3 dovlecei potriviti
- 2 rosii
- condimente ( cimbru , oregano )
- sare
- piper
- 50 ml ulei
se curata , se spala si se taie bucati de marime potrivita.Se condimenteaza si se ru-
menesc in ulei incins.
Intre timp , se spala dovleceii , se curata de coaja , se taie rondele si se prajesc pu-
tin in acelasi ulei in care s-a rumenit carnea.Rosiile se spala si se taie cuburi.
Apoi se infig pe frigaruie , alternand cu dovleceii si carnea.
Durata : 45 minute Sfat : Se servesc alaturi de cartofi prajiti ,
Felul : 2 piure sau orez
Portii : 4 Bautura : Bere blonda
Kaizer cu cartofi si cascaval
Ingrediente :
- 4-5 feliute de lkaizer
- 4-5 bucati de carne de porc
- o cutie cu ciuperci
- 5-6 cartofi
- ulei
- unt
- o ceapa
- 2-3 rosi
- salata verde
- sare
- piper
- cascaval
pe ambele parti.Carnea de porc se frige si ea , iar cartofii se curata de coaja si se pun
la fiert in apa cu sare si putin ulei.Ciupercile se calesc in unt impreuna cu rosiile , o cea-
pa taiata marunt , sare si piper.Kaizerul si carnmea fripta se servesc cu garnitura de
cartofi natur si cu ciupercile calite.
Deasupra se rade cascaval si se da la cuptor pentru 5 minute sa se topeasca.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Lasagna cu sunca si spanac
Ingrediente :
- 200 g spanac
- 4 felii de sunca
- un catel de usturoi
- 100 g parmezan
- 4 foi lasagna
- ulei
- o legatura de ceapa verde
- o ceapa rosie
- o legatura de marar
- o legatura patrunjel
- un dovlecel
- 2 ardei grasi
- 4 rosii
- sare
- piper
fasii de sunca , usturoi pisat , sare si piper.Foile de lasagna se pun la fiert , in apa cu
sare.
Separat se face un sos din ardeii grasi taiati marunt , ceapa rosie taiata cubilete , ceapa
verde rondele si si verdeata tocata.Se calesc toate in putin ulei , dupa care se adauga
rosiile descojite si taiate feliute.
Se sareaza dupa gust si se mai lasa sa fiarba inac 10 minute.
Intre timp , foile de lasagna se scot si se lasa putin la scurs.Pe fiecare foaie se asaza
compozitia de spanac si sunca si se ruleaza.Apoi se presara parmezan.
Se servesc cu sosul de rosii si ardei.
Durata : 45 de minute Sfat : Dupa preferinta , se poate servi cu
Felul : 2 garnitura de dovlecei prajiti.
Portii : 4 Bautura : Vin spumant brut
Mancare de gutui u carne
Ingrediente :
- un kg de gutui
- 500 g carne macra
- un pahar cu vin alb
- un pahar cu apa
- 150 g unt
- 5 linguri cu zahar
- sare
- frunze de menta
in unt.Carnea se taie si ea si se pune la fiert in apa cu sare.Separat , se topeste za-
harul pe aragaz si se stinge cu vin.Se adauga apoi gutuile calite , carnea fiarta si apa
si se lasa sa fiarba.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate servi cu frunzulite de menta.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Musaca de cartofi cu kaizer
Ingrediente :
- 800g cartofi
- o ceapa
- 200 g kaizer
- zeama de carne sau apa
- 50 ml suc de rosii
- sare
- piper
- foi de dafin
- ulei
- marar
se rumeni.Se adauga kaizerul taiat felii si cartofii curatati de coaja si taiati in bucati
mari.Peste aceasca compozitie se adauga zeama de carne sau apa cat sa acopere
cartofii.
Se adauga suc de rosii , sare si piper dupa gust , dupa care se da la ciptor pana
cand se inmoaie cartofii.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu marar verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautuira : Pinot Noir
Musaca de vinete cu carne
Ingrediente :
- 4 vinete mijlocii
- 600 g carne macra
- un cartof
- doua cepe
- un ou
- sare
- piper macinat
- doua linguri cu smantana
- doua linguri cu pesmet
- doua linguri cu faina
- patru rosii
- ulei
- patrunjel
- castraveti
sa se curete de coaja si se oparesc in apa sarata.Apoi se scot si se lasa la scurs.Car-
nea se toaca impreuna cu cartoful crud.Intr-un vas cu ulei incins se pun la calit ceapa
tocata marunt , carnea si cartoful , si se sting cu putina apa.Dupa ce s-a racit se adau-
ga smantana , oul , sarea si piperul dupa gust.
Dupa ce vinetele s-au scurs , si se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele
fete.Intr-o cratita unsa cu ulei si pudrata cu pesmet se pune un rand de vinete si unul
de carne pana se termina compozitia , ultimul strat fiind de vinete.Deasupra se pun
rosiile taiate rondele si o cescuta cu apa sau cu zeama de carne.Se da la cuptor si se
lasa sa se rumeneasca.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu salata de castraveti si
Felul : 2 ornata cu patrunjel verde tocat.
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de Buturuga
Musaca din carne si telina
Ingrediente :
- 500 g carne tocata ( amestec porc si vita )
- doua teline mari
- o ceapa
- un ardei
- bulion
- doua oua
- gris
- 50 ml lapte
- piper
- sare
- o foaie de dafin
- ulei
Separat , se caleste ceapa cu ardeiul , se adauga apoi carnea tocata si se lasa sa fiarba
bine.Daca scade , se poate adauga putin apa.Cand e aprope gata , se adauga bulionul
condimentele , foaia de dafin si apoi se ia de pe foc.Se asaza intr-un vas Jena straturi
alternative de telina si compozitie de carne tocata.Se da la cuptor si aproape de sfarsit
se amesteca doua oua cu o lingura de gris si 2-3 linguri cu lapte si se toarna deasupra.
Se mai lasa la cuptor cat sa se intareasca.
Durata : 90 de minute Sfat : Se orneaza cu felii de rosii si cu verdeata.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vin rosu de buturuga
Muschi de caise confiate
Ingrediente :
- 500 g muschi de porc
- 300 g cascaval
- 1590 g kaizer
- 100 g caise confiate
- sare
- piper
- 50 ml ulei
- varza alba
- o lamaie
Cascavalul se taie felii si se adaugta peste muschi.Kaizerul se taie felii , se pune pes-
te cascaval , iar deasupra se asaza caisele confiate.Se leaga totul cu o sfoara , se a-
saza intr-o tava cu putina apa si ulei si se da la cuptor.Se coace pana ce muschiul
se fragezeste , iar caisele se rumenesc frumos.
Durata : o ora Sfat : Se serveste cu salata de varza stropita
Felul : 2 cu zeama de lamaie.
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Orez mexican
Ingrediente :
- o cana cu orez
- 250 g carne de porc
- o ceapa
- o cutie cu mazare
- o cutie cu fasole verde
- boia de ardei
- o cutie cu porumb
- doi morcovi
- ulei
- un ardei iute
- sare
- piper
- gogosari acri
mult gust , o ceapa intreaga.Carnea de porc se taie in bucati mici si se pune la prajit.
Mazarea , fasolea si morcovii se fierb in apa cu putina sare.Dupa ce s-au oparit putin
se adauga peste orez impreuna cu porumbul , ardeiul iute feliat si carnea prajita.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Deasupra se presara putina boia.
Durata : 45 de minute Sfat : Se serveste cu gogosari acri.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Rosu de Purcari
Pachetele cu carne
Ingrediente :
- 400 g carne tocata
- o salata verde
- o legatura de patrunjel
- 100 g faina
- o cana cu lapte
- 4 linguri cu pesmet
- un morcov
- o ceapa
- 4 oua
- 100 ml ulei
- sare
- piper
tocate marunt , morcovul dat pe razatoarea mica si un ou.Acest amestec se sarea-
za si se pipereaza dupa gust , apoi se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.
Din faina , lapte si doua oua se face un aluat de clatite si se coc foi de grosime po-
trivita.Se umple fiecare foaie cu doua linguri din amestecul de carne , apoi se ridica
marginile si se leaga cu ata.
Saculetii astfel obtinuti se tavalesc printr-un ou batut si pesmet , apoi se asaza intr-o
tava.Se coc in cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.
Durata : o ora Sfat : Se servesc pe frunze de salata.
Felul : aperitiv
Porti : 4 Bautura : Vodca
Paste cu sunca si usturoi
Ingrediente :
- 10 g sunca presata
- o punga cu paste
- 6 linguri cu ulei de masline
- o capatana de usturoi
- cateva frunze de busuioc
- doua linguri cu maioneza
- sare
- piper
- ceapa verde
prea tare.Sunca presata se taie feliute si impreuna cu usturoiul taiat marunt se pun
la calit in putin ulei de masline.
Dupa ce s-au rumenit putin se adauga peste paste.Se sareaza si se pipereaza dupa
gust , amestecandu-se in functie de preferinte , cu cele 2 linguri cu maioneza.
Deasupra , pentru mai mult gust , se adauga frunzele de busuioc.
Durata : 45 de minute Sfat : Se poate adauga si ceapa verde
Felul : 2 taiata marunt.
Portii : 4 Bautura : Riesling Italian
Pepene galben cu sunca
Ingrediente :
- un pepene galben
- 150 g sunca
- 150 g mozzarella
- trei fire de menta
- o lamaie
- sare
- piper
- doua linguri ulei de masline
fiecare sfert in parte.Mozzarella se taie cubulete , iar menta se rupe in bucati.Se asaza
pe farfurii felii de pepene cu branza si sunca.Separat , se pregateste un sos din zeama
de la o lamaie , sare si piper , iar apoi uleiul se incorporeaza batandu-se mereu cu telul.
Sosul se toarna peste salata pregatita.
Durata : 30 de minute Sfat : Se orneaza cu frunze de menta
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Vermut
Piept de porc umplut
Ingrediente :
- 800 g piept de porc
- 150 g orez
- 50 g stafide
- ceapa verde
- un ou
- 50 g nuci
- piper boabe si macinat
- ciuperci de padure
- sare
- ulei
- verdeata
rulada.Carnea tocata , dupa ce am nivelat bucata pentru friptura , se toaca si se a-
mesteca cu sare si piper , un ou si verdeata.Din aeasta tocatura se fac perisoare
mai mari , se dau prin faina si se prajesc.Bucata de piept de porc se taie fasii de 4
cm.Fiecare fasie se ruleaza avand la mijloc o perisoara pregatita.Se asaza rulourile
de piept de porc intr-o tava , se adauga sare si piper si se dau la cuptor.
Separat , se fierbe orezul cu stafide , cu un praf de sare si putin ulei.Dupa ce orezul
a fiert se adauga ceapa verde taiata si se amesteca.
Dupa ce friptura este gata se serveste cu garnitura de orez , ciuperci de padure si
nuci.
Durata : o ora Sfat : Pieptul de porc umplut se poate servi
Felul : 2 cu salata de varza.
Portii : 4 Bautura : Merlot
Placinta cu carne
Ingrediente :
Aluatul :
- 600 g faina
- 300 g unt
- 200 ml lapte
- doua galbenusuri
- 40 g drojdie de bere
- sare
- 500 g carne tocata amestec
- o ceapa
- piper
- boia de ardei
- unt
- masline negre
lasa la cald sa se dospeasca.
Dupa o ora se adauga inca 300 g faina , sarea si galbenusurile , se framanta bine si
se intinde o foaie.Din restul de 200 g faina si din unt se face un aliat , din care se in-
tinde o foaie mai mica decat foaia de aluat cu drojdie , se asaza peste aceasta , se
indoaie marginile foii mai mari peste marginile foii cu unt , se impatureste aluatul , se
lasa la rece timp de 15 minute , se intinde din nou o foaie si se continua operatia in-
ca de 3-4 ori.
Separat , se toaca ceapa si se pune la calit in putin unt impreuna cu carnea tocata
si cu mirodeniile.Cand e gata se umplu foile de aluat si se da la cuptor.
Durata : 90 de minute Sfat : In umplutura se pot folosi si
Felul : aperitiv masline negre
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Rulouri de sunca cu dovlecei
Ingrediente :
- 4 bucati de sunca presata
- un dovlecel
- doua-trei linguri cu unt
- gogosari
- patrunjel
- o lamaie
- o jumatate de pahar cu vin rosu
- sos de hrean
- un ardei gras
- sare
- piper
pipereaza dupa gust.Se adauga ardeiul gras taiat feliute , sosul de hrean , zeama de
lamaie , dupa gust si se stinge cu putin vin.Dovlecelul se taie felii pe lung , se sareaza ,
se pipereaza si se pune la gratinat.
Cand sunt gata , pe feliile de dovlecel se asaza fasiute de gogosari.Se ruleaza si se
prind cu o scobitoare.Se servesc impreuna cu sunca presata si cu sosul de unt.
Durata : o ora Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Rulouri cu carne si legume
Ingrediente :
Foaia :
- doua oua
- un pahar cu lapte
- sare
- o ceasca cu faina
- doua cepe
- un morcov
- 500 g carne tocata
- un pahar cu orez
- sare
- 50 ml ulei
- o cutie cu porumb
- un ardei gras
- piper
- verdeata
linguri cu ulei pana cand incepe sa se omogenizeze.Se procedeaza ca la clatite.Du-
pa ce le-am copt , se tin la cald.
Pentru umplutura , ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins.Dupa ce
s-a calit bine , se pun orezul si carnea tocata.Se amesteca bine , dupa care se ada-
uga morcovul ras , ardeiul taiat feliute si porumbul.Se sareaza si se pipereaza dupa
gust.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Cu aceasta compozitie se umplu foile si se ruleaza.Se asaza intr-o tava si se dau la
cuptor cu putin ulei , aproximativ 5 minute.
Durata : 90 de minute Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Negru de Causani
Rulouri de bacon
Ingrediente :
- 6 felii de sunca
- 2 cartofi
- 2 linguri cu sos alb
- rozmarin
- o lingurita cu mazare verde
- zarzavat
- cateva piersici
- sare
- piper
Intre timp , mazarea se pune si ea la fiert , iar zarzavatul ( ceapa , ardei si morcov ) se
taie marunt.Se amesteca zarvatul , cartofii , mazarea fiarta , sosul alb si rozmarinul.Se
sareaza si se pipereaza dupa gust.Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se rulea-
za.Se prinde cu un betisor.
Durata : 40 de minute Sfat : Se asezoneaza cu piersici.
Felul : aperitiv
Portii : 4 Bautura : Coniac
Salata de legume cu carne
Ingrediente :
- 400 g carne de por
- 100 g boabe de porumb
- un gogosar
- 150 g fasole verde
- 150 g cartofi
- o ceapa
- un morcov
- sare
- 100 ml ulei
neste pe ambele parti.Gogosarul si cartofii se taie felii , morcovul se taie rondele ,
iar ceapa solzisori.Legumele astfel pregatite , se fierb in apa cu sare.
Dupa fierbere se scot intr-o salatiera si se asaza peste ele bucatile de carne , po-
rumbul si fasolea verde fiarta sau din conserva.
Durata : o ora Sfat : Se serveste simpla sau drept garnitura.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Sauvignon
Sarmale cu afumatura
Ingrediente :
- o varza mare acra
- un kg carne de porc tocata
- un kg de afumatura
- doua cepe
- o ceasca cu orez fiert pe jumatate
- doua rosii mari
- 6 linguri cu pasta de rosii
- boia dulce de ardei
- foi de dafin
- sare
- piper boabe
- mamaliguta
- ardei iute
aurie.Carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa calita , orezul , sarea , piperul ma-
cinat , boiaua de ardei si patru linguri cu pasta de rosii.
Foile de varza acra se intind pe masa , se taie partea groasa , se umplu cu tocatura si
se infasoara sarmalele.Intr-o oala mare se asaza pe fund un strat de afumatura ( dupa
ce a fost putin fiarta inainte ) , varza tocata , sarmalele , varza tocata , rosiile feliate dea-
supra , foile de dafin printre sarmale , piper boabe si restul de pasta de rosii.Se adauga
zeama in care a fiert afumatura si apa pana se umple oala.Se fierbe pe aragaz o jumata-
te de ora la foc mic , dupa care se dau la cuptor , la foc potrivit , aoperite , in jur de 2
ore.
Durata : 90 de minute Sfat : Se servesc cu mamaliguta calda si ardei iute.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Snitel pane cu legume
Ingrediente :
- un kg de carne
- 150 g faina
- 4 oua
- 200 g pesmet
- 250 ml de ulei
- 500 g fasole verde
- 4 morcovi
- o ceapa
- 150 g unt
- o legatura de verdeata
- 25 g zahar
- sare
- piper
- sos de smantana
- 300 g mazare
snitele si se sareaza.Bucatile de carne se trec prin faina , oua batute spuma si pesmet ,
dupa care se prajesc in uleiul incins.Se scot si se asaza pe un platou.
Ceapa se spala , se curata si se taie solzisori.Fsolea verde , ceapa , mazarea si morco-
vii se calesc separat in unt , dupa care se sting cu putina apa.Se adauga verdeata , o ju-
matate de lingurita de zahar , cat sa-i dea gust , apoi se sareaza si se pipereaza.
Durata : o ora Sfat : Se poate servi cu sos de smantana.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir
Sote de rinichi
Ingrediente :
- 4 rinichi de porc
- un borcan cu rosii in bulion
- o ceapa
- un morcov
- un gogosar
- ulei
- sare
- piper
- verdeata
- masline verzi
in putin ulei impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica si cu gogsarul curatat si ta-
iat feliute.Se adauga rosiile maruntite si apoi bucatile de rinichi.
Se sareaza si se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert la foc mic.
Deasupra se presara verdeata.
Durata : o ora Sfat : Se poate prepara si cu masline verzi.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Tocanita de carne tocata
Ingrediente :
- 400 g carne tocata
- un dovlecel
- 4 cepe
- 2 catei de usturoi
- un pahar cu suc de rosii
- 2 rosii
- 4 linguri cu ulei
- 200 ml vin rosu
- mazare din conserva
- fasole pastai din conserva
- sare
- piper
- boia dulce
Se adauga rosiile taiate bucati , mazarea si fasolea pastai din conserva , spalate si scur-
se , carnea tocata si vinul si se lasa sa fiarba inabusit.
Se stinge cu un pahar cu apa si se lasa sa clocoteasca usor la foc moale.Dovlecelul se
curata , se taie cubulete si impreuna cu sucul de rosii se adauga la tocanita.Se condi-
menteaza cu sare , piper si boia.Se lasa sa dea cateva clocote.
Durata : 90 de minute Sfat : Se serveste cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Cabernet Sauvignon
Vinete umplute
Ingrediente :
- 3 vinete potrivite
- 500 g carne tocata
- o ceapa
- un ardei
- doua linguri cu bulion
- piper
- sare
- foi de dafin
- 100 g unt
- ulei
- branza topita
- verdeata
- parmezan
besc , iar apoi se calesc putin intr-o tigaie cu apa , unt si putina sare.Separat , ceapa
data pe razatoare , impreuna cu ardeiul si carnea tocata se calesc in putin ulei incins.
Se adauga mirodeniile si bulionul dizolvat cu o lingura cu apa.Cu aceasta compozitie
se umplu vinetele scobite si se dau la cuptor pe o tava unsa cu unt.Cand sunt aproape
gata , se pune pe fiecare vanata o bucatica de branza topita si se mai lasa la cuptor sa
se topeasca aceasta.Deasupra se presara verdeata.
Durata : 45 minute Sfat : Se poate servi si cu parmezan ras pe deasupra.
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Vermut
Mancare de spanac cu snitel
Ingrediente :
- 600 g spanac
- trei morcovi
- doua cepe
- ulei
- boia de ardei
- sare
- o lingura cu margarina vegetala
- piper
- o lingurita cu zeama de lamaie
- 4 fileuri de porc
- doua oua
- 3 linguri cu faina
- pesmet
zeama si se toaca.
Ceapa se curata , se toaca marunt si se caleste intr-o cratita cu ulei incins.Morcovii
se curata si se dau pe razatoare.Se adauga ceapa si spanacul si se amesteca bine.
Se pun sare , piper , faina si boia de ardei , apoi se mai lasa sa dea cateva clocote.
La sfarsit se pun margarina topita si zeama de lamaie.
Fileurile de porc se bat cu ciocanul pentru snitele , apoi se sareaza si se pipereaza.
Se trec prin ou batut amestecat cu faina si pesmet si se rumenesc bine pe ambele
parti in ulei incins.Se servesc alaturi de mancarica de spanac.
Durata : 90 de minute Sfat : Se pot servi si cu garnitura de legume
Felul : 2
Portii : 4 Bautura : Pinot Noir