Retete carne de porc

                                   Branza cu piept afumat


Ingrediente :
  • 600 g piept de porc afumat
  • 400 g branza cu mucegai
  • ulei
  • patrunjel verde
Mod de preparare : se taie pieptul de porc afumat felii si se rumeneste in ulei
pe ambele parti.Branza cu mucegai se taie si ea felii si se asaza fiecare felie de
branza pe cate o felie de piept de porc.
Se introduce in cuptor cateva minute , cat sa se topeasca branza.

Durata : 30 minute                        Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                                         Bautura : Feteasca Neagra



                                   Carnati u cartofi prajiti


Ingrediente :
  • un kg carne de porc
  • 150 g slanina
  • o capatana de usturoi
  • 200 g intestine de porc
  • sare
  • piper
  • mirodenii
  • 400 g cartofi
  • 50 ml ulei
  • muraturi , varza
Mod de preparare : se trec prin masina de tocat carnea si slanina taiate bucati.
Se adauga sare , piper si mirodenii , dupa care se amesteca totul bine.Separat ,
se piseaza usturoiul si se adauga in compozitia de tocatura.
Se trece apoi amestecul prin tubul special pentru carnati , atasat la masina de tocat.
Se umplu astfel intestinele , curatate si spalate in prealabil.Se lasa cateva zile la aer
pentru a se usca.
Pentru cartofii prajiti - se curata cartofii de coaja , apoi se spala si se taie bucati.
Se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.Se lasa pana se patrund bine , apoi se
scot , in aceeasi tigaie prajindu-se si carnatii.

Durata : 2 ore                          Sfat : Se pot servi cu muraturi sau
Felul : 2                                            cu salata de varza.
Portii : 4                                  Bautura : Vin rosu de buturuga



                                     Carnati cu tortellini


Ingrediente :
  • 400 g tortellini
  • 500 g carnati
  • 100 ml ulei
  • o legatura de ceapa verde
  • sare
  • o varza mica
Mod de preparare : tortellini se fierb in apa cu sare.Dupa ce au fiert se scot si
se lasa la scurs.Ceapa taiata rondele si carnatii se prajesc in ulei incins.Dupa ce
s-au rumenit se asaza pe farfurie , alaturi de tortellini.

Durata : o ora                      Sfat : Se servesc cu salata de varza.
Felul : 2
Portii : 4                               Bautura : Cabernet



                                   Ceafa afumata cu linte


Ingrediente :
  • 600 g ceafa afumata
  • 400 g linte din conserva
  • 50 ml ulei
  • un morcov
  • o ceapa rosie
  • o ceapa alba
  • o salata verde
  • patrunjel
  • piper
  • sare
Mod de preparare : ceafa afumata se taie felii care se rumenesc pe ambele
parti in ulei incins.Se curata morcovul , se spala si se taie rondele.Ceapa alba
si ceapa rosie se curata , se spala si se taie solzisori.
Lintea se scoate din conserva si se lasa putin la scurs.Pe un platou se aranjea-
za feliile de ceafa rumenite , rondelele de morcovi , ceapa si lintea.Se sareaza
si se pipereaza dupa gust , adaugandu-se patrunjel verde tocat.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Se asezoneaza cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Vin rosu de buturuga



                                    Chiftele cu crochete


Ingrediente :
  • 400 g tocatura de porc
  • doua oua
  • 400 g crochete de cartofi
  • sare
  • piper
  • 100 ml suc de rosii
  • doua foi de dafin
  • o legatura de patrunjel verde
  • 3 feliute de lamaie
  • 5 linguri de faina
  • 100 ml ulei
Mod de preparare : carnea tocata se amesteca cu ouale , patrunjelul verde , sarea
si piperul.Din ea se fac chiftele de marime medie , care se imbraca ori in prapura de
porc , ori se tavalesc prin faina.Se prajes in ulei incins si se asaza intr-o cratita.Sepa-
rat , se pregateste un sos de rosii din sucul de rosii , rondelele de lamaie , sare , foi
de dafin si putina apa daca mai este nevoie.Acest sos se toarna peste chiftele si se
fierbe totul timp de cateva minute.Crochetele de cartofi se prajesc in ulei incins.
Se asaza chiftelele pe o farfurie si se servesc cu crochetele de cartofi.

Durata : o ora                           Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                                    Bautura : Cabernet



                                      Chiftele cu sos alb


Ingrediente :
  • 500 g carne tocata amestec
  • un cartof
  • un morcov
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • un ou
  • faina
  • sare
  • piper
  • sos tartar
  • ulei
  • sos de mustar
Mod de preparare : cartoful si morcovul se curata , se spala si se dau pe raza-
toare mica.Ceapa , usturoiul si patrunjelul se toaca marunt.Carnea tocata se ames-
teca bine cu ingredientele de mai sus , se adauga oul , se sareaza , se pipereaza
si se amesteca foarte bine.
Se fac chiftelute care se dau prin faina.Apoi , intr-o tigaie cu ulei incins se prajesc
bine pe ambele parti.Se servesc cu sos tartar.

Durata : 50 minute                        Sfat : Se pot servi si cu un sos de mustar
Felul : doi
Portii : patru                                  Bautura : Feteasca Alba



                                       Chiftele speciale


Ingrediente :
  • 400 g carne tocata amestec
  • 2 cartofi
  • 1 morcov
  • 2 oua
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • salata verde
  • usturoi
  • ulei
  • smantana
Mod de preparare : cartofii , ceapa si morcovul se curata , se spala si se dau
pe razatoare mica.Se amesteca impreuna cu carnea tocata , se adauga oule , us-
turoiul pisat , sarea si piperul si totul se omogenizeaza.Se formeaza chiftele de ma-
rime potrivita si se prajesc in uleiul incins.
Se pot servi dupa preferinta cu smantana.

Durata : o ora                        Sfat : Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Cabernet Sauvignon



                                     Ciorba cu afumatura


Ingrediente :
  • 500 g carne de porc
  • 100 g sunca afumata
  • o ceapa
  • doi morcovi
  • o telina
  • 3-4 rosii
  • o radacina de patrunjel
  • 4 catei de usturoi
  • 40 ml otet
  • cimbru
  • sare
Mod de preparare : carnea de porc se portioneaza si se pune la fiert impreuna
cu sunca afumata.Se caleste ceapa in ulei , se adauga apoi zarzavatul ras si se mai
calesc impreuna inca 10 minute.Cand carnea este pe jumatate fiarta , se pune zar-
zavatul peste ea , apoi se adauga rosiile pasate , cimbrul , mujdeiul si sarea.
Se acreste cu otet dupa gust.

Durata : o ora                      Sfat : Se serveste fierbinte , cu ardei iute.
Felul : 1
Portii : 6                               Bautura : Tuica



                                     Ciorba de perisoare


Ingrediente :
  • o jumatate kg carne ( amestec porc si vita )
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • o telina
  • 2 ardei grasi
  • 2-3 cartofi
  • 3-4 rosii mari
  • 2 oua
  • un litru de bors
  • trei linguri cu ulei
  • sare
  • piper
  • faina
  • patrunjel , leustean
 Mod de preparare : se toaca marunt doua cepe , ardeii se taie feliute , iar mor-
covii si telina se dau pe razatoare.Apoi se calesc in ulei incins.Aceasta compozitie
 se pune la fiert intr-o oala cu apa si cu putina sare pana se inmoaie legumele.
 Se adauga cartofii taiati cubulete.
 Compozitia pentru perisoare se prepara astfel : carnea tocata se amesteca cu o
 ceapa mare , data pe razatoare , o legatura de patrunjel tocat marunt , un ou , sare
 si piper.Se fac perisoare de marime potrivita , se dau prin faina , dupa care se pun
 in ciorba.Se lasa pe foc pana se fierb.Cand sunt aproape fierte , se pun rosiile des-
cojite si date pe razatoare.La sfarsit , se adauga borsul fiert separat.
 Se drege cu un ou si se potriveste de sare.

 Durata : o ora                         Sfat : Deasupra se presara leustean tocat marunt.
 Felul : 1
 Portii : 4                                 Bautura : Tuica



                                Costita afumata cu fasole


Ingrediente :
  • 600 g costita afumata
  • 600 g fasole alba
  • un morcov
  • o ceapa
  • o telina mica
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
Mod de preparare : costita afumata se taie felii si se rumeneste usor intr-i tigaie
cu ulei.Fasolea alba se spala si se pune la fiert in apa cu sare.Dupa mai multe clo-
cote se arunca apa si se mai pune la fiert cu alta apa , fiarta in prealabil.
Cand fasolea e aproape fiarta , se adauga morcovul , ceapa si telina intregi , foile
de dafin , sarea si piperul.Dupa ce a fiert , fasolea se scurge de zeama si se asaza
pe un platou , impreuna cu feliile de costita afumata.

Durata : 90 de minute                        Sfat : Se serveste cu muraturi.
Felul : 2
Portii : 4                                              Bautura : Cabernet



                                     Cotlete cu conopida


Ingrediente :
  • 4 bucati cotlet de porc
  • 300 g conopida
  • 2-3 rosii
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare : se aleg bucati frumoase din cotlet , se spala si se lasa la scurs.
Conopida se desface buchetele si se opareste in apa cu sare , dupa care se scoate
si se lasa la scurs.Intr-un vas se fierb rosiile si ceapa , in putina apa.Dupa fierbere se
paseaza si se toarna peste conopida asezata intr-o cratita care merge la cuptor.Se da
vasul la cuptor si se lasa pana se rumeneste.Feliile de cotlet se freaca bine cu sare si
piper si se frig pe gratar.Se serveste o felie de cotlet cu conopida in sos de rosii.

Durata : o ora                             Sfat : Se orneaza cu patrunjel verde.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Cabernet Suavignon



                               Cotlete de porc cu rozmarin


Ingrediente :
  • 4 cotlete de porc
  • 4 catei de usturoi
  • boia de ardei dulce
  • un fir de rozmarin
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
  • salata verde
Mod de preparare : cotletele de porc se spala si se impaneaza cu usturoi.Se ung
cu ulei , apoi se presara boia , sare si piper.
Se lasa sa stea la fezandat cam un sfert de ora , dupa care se pun intr-o tava ,se
presara cu rozmarin si se dau la cuptor , la foc potrivit.

Durata : o ora                             Sfat : Se servesc cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4                                      Bautura : Feteasca Neagra



                                       Dovlecei cu sunca


Ingrediente :

  • 5 dovlecei
  • 100 g sunca
  • o legatura de verdeata
  • 100 g mozzarella
  • o lingura cu ulei de masline
  • sare
  • piper
  • tarhon
  • ardei gras rosu
Mod de preparare : se spala dovleceii.Patru dintre ei se taie jumatati pe lung si li
se scot semintele cu o lingura.Sunca se taie felii si se prajeste in ulei de masline incins.
Se adauga si dovlecelul ramas taiat cubulete si se calesc impreuna.Se sareaza si se
pipereaza.Se adauga in continuare verdeata tocata marunt.
Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei , iar deasupra se asaza mozza-
rella taiata felii.Se dau la cuptor cateva minute.

Durata : o ora                         Sfat : Se pot orna cu tarhon si ardei gras rosu.
Felul : 2
Portii : 4                                  Bautura : Vermut



                                       Dovlecei umpluti


Ingrediente :
  • 4 dovlecei
  • 300 g carne tocata amestec
  • 300 g ficat de pasare
  • o ceapa
  • un ardei gras
  • un morcov
  • o capatana de telina
  • ulei
  • sare
  • piper
  • dafin
  • verdeata
Mod de preparare : se curata si se taie dovleceii pe latime si li se scoate miezul
cu o lingurita.
Separat , se prepara o umplutura din carnea tocata , ficateii de pasare fierti si pa-
sati , ceapa calita impreuna cu ardeiul taiat marunt si cu morcovul si telina date pe
razatoare , la care se adauga miezul dovlecelului si mirodeniile.
Se lasa pe foc pana cand se fierbe carnea in sucul legumelor , fara a se mai adauga
apa , iar cand e gata se umplu jumatatile de dovlecel care inainte au fost unse cu pu-
tin ulei , astfel incat sa se rumeneasca.
Se asaza intr-un vas de Jena uns si el cu ulei si se dau la cuptor.

Durata : o ora                         Sfat : Se servesc cu verdeata deasupra.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Feteasca alba



                                          Drob de carne


Ingrediente :
  • o jumatate de kg de carne macra de porc
  • doua bucati de ficat de porc
  • 2-3 rinichi
  • o inima
  • 2 salate verzi
  • 3 cepe
  • o legatura de patrunjel
  • 3 oua
  • ulei
  • sare
  • piper
  • dafin
Mod de preparare : se pune carnea la fiert impreuna cu organele in apa cu sare ,
piper boabe si dafin , iar ceapa tocata se caleste la un loc cu salata verde taiata fasii
si cu patrunjelul tocat.Cand a fiert carnea , se da prin masina de tocat , iar apoi se
amesteca bine cu ceapa calita.Se adauga doua oua , mirodenii , iar apoi se asaza
compozitia in forma de cozonac sau in vas de Jena , unse u ulei.Se stropeste dro-
bul cu ulei , se unge cu galbenusul de la oul ramas si se asaza in cuptor pana cand
se rumeneste.

Durata : 90 de minute                            Sfat : Se poate prepara si cu oua fierte ,
Felul : 2                                                              asezate in mijloc.
Portii : 4                                                 Bautura : Vin rosu de buturuga



                                 Fasole cu carnati afumati


Ingrediente :
  • 500 g fasole alba uscata
  • doi-trei carnati afumati
  • o ramura de rozmarin
  • 500 g rosii descojite
  • 3 catei de usturoi
  • frunze de salvie
  • 5 linguri cu untdelemn
  • piper
  • sare
Mod de preparare : se pune fasolea la inmuiat in apa rece , cu o seara inainte.
A doua zi se schimba apa si se pune fasolea la fiert cu un litru de apa , firul de
rozmarin si o jumatate de lingura cu sare.Se lasa la fiert , la foc mic.Se strecoara
fasolea , iar usturoiul se curata si se taie felii.Uleiul se incinge , iar in el se calesc
usturoiul si frunzele de salvie maruntite.Se adauga fasolea boabe scursa , se sa-
reaza , se pipereaza si se amesteca bine cu rosiile.
Carnatii se prajesc separat si se servesc alaturi de fasole.

Durata : 90 de minute                          Sfat : Se serveste cu sos pesto.
Felul : 2
Portii : 4                                               Bautura : Feteasca Neagra



                                     Frigarui cu dovlecei


Ingrediente :
  • 500 g pulpa de porc
  • 3 dovlecei potriviti
  • 2 rosii
  • condimente ( cimbru , oregano )
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
Mod de preparare : se alege carnea macra , fara prea multa grasime , dupa care
se curata , se spala si se taie bucati de marime potrivita.Se condimenteaza si se ru-
menesc in ulei incins.
Intre timp , se spala dovleceii , se curata de coaja , se taie rondele si se prajesc pu-
tin in acelasi ulei in care s-a rumenit carnea.Rosiile se spala si se taie cuburi.
Apoi se infig pe frigaruie , alternand cu dovleceii si carnea.

Durata : 45 minute                             Sfat : Se servesc alaturi  de cartofi prajiti ,
Felul : 2                                                            piure sau orez
Portii : 4                                              Bautura : Bere blonda



                              Kaizer cu cartofi si cascaval


Ingrediente :
  • 4-5 feliute de lkaizer
  • 4-5 bucati de carne de porc
  • o cutie cu ciuperci
  • 5-6 cartofi
  • ulei
  • unt
  • o ceapa
  • 2-3 rosi
  • salata verde
  • sare
  • piper
  • cascaval
Mod de preparare : feliutele de kaizer se pun pe gratar si se lasa sa se rumeneasca
pe ambele parti.Carnea de porc se frige si ea , iar cartofii se curata de coaja si se pun
la fiert in apa cu sare si putin ulei.Ciupercile se calesc in unt impreuna cu rosiile , o cea-
pa taiata marunt , sare si piper.Kaizerul si carnmea fripta se servesc cu garnitura de
cartofi natur si cu ciupercile calite.
Deasupra se rade cascaval si se da la cuptor pentru 5 minute sa se topeasca.

Durata : o ora                            Sfat : Se serveste cu salata verde.
Felul : 2
Portii : 4                                     Bautura : Pinot Noir



                               Lasagna cu sunca si spanac


Ingrediente :
  • 200 g spanac
  • 4 felii de sunca
  • un catel de usturoi
  • 100 g parmezan
  • 4 foi lasagna
  • ulei
  • o legatura de ceapa verde
  • o ceapa rosie
  • o legatura de marar
  • o legatura patrunjel
  • un dovlecel
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii
  • sare
  • piper
Mod de preparare : spanacul se opareste , se toaca si se caleste in ulei.Se adauaga
fasii de sunca , usturoi pisat , sare si piper.Foile de lasagna se pun la fiert , in apa cu
sare.
Separat se face un sos din ardeii grasi taiati marunt , ceapa rosie taiata cubilete , ceapa
verde rondele si si verdeata tocata.Se calesc toate in putin ulei , dupa care se adauga
rosiile descojite si taiate feliute.
Se sareaza dupa gust si se mai lasa sa fiarba inac 10 minute.
Intre timp , foile de lasagna se scot si se lasa putin la scurs.Pe fiecare foaie se asaza
compozitia de spanac si sunca si se ruleaza.Apoi se presara parmezan.
Se servesc cu sosul de rosii si ardei.

Durata : 45 de minute                              Sfat : Dupa preferinta , se poate servi cu
Felul : 2                                                                 garnitura de dovlecei prajiti.
Portii : 4                                                   Bautura : Vin spumant brut



                                Mancare de gutui u carne


Ingrediente :
  • un kg de gutui
  • 500 g carne macra
  • un pahar cu vin alb
  • un pahar cu apa
  • 150 g unt
  • 5 linguri cu zahar
  • sare
  • frunze de menta
Mod de preparare : se curata de coaja gutuile , se taie cubulete si se calesc putin
in unt.Carnea se taie si ea si se pune la fiert in apa cu sare.Separat , se topeste za-
harul pe aragaz si se stinge cu vin.Se adauga apoi gutuile calite , carnea fiarta si apa
si se lasa sa fiarba.

Durata : 45 de minute                     Sfat : Se poate servi cu frunzulite de menta.
Felul : 2
Portii : 4                                          Bautura : Pinot Noir



                               Musaca de cartofi cu kaizer


Ingrediente :
  • 800g cartofi
  • o ceapa
  • 200 g kaizer
  • zeama de carne sau apa
  • 50 ml suc de rosii
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • ulei
  • marar
Mod de preparare : ceapa se toaca marunt si se inabusa usor in putin ulei , fara a
se rumeni.Se adauga kaizerul taiat felii si cartofii curatati de coaja si taiati in bucati
mari.Peste aceasca compozitie se adauga zeama de carne sau apa cat sa acopere
cartofii.
Se adauga suc de rosii , sare si piper dupa gust , dupa care se da la ciptor pana
cand se inmoaie cartofii.

Durata : 45 de minute                        Sfat : Se serveste cu marar verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                             Bautuira : Pinot Noir



                               Musaca de vinete cu carne


Ingrediente :
  • 4 vinete mijlocii
  • 600 g carne macra
  • un cartof
  • doua cepe
  • un ou
  • sare
  • piper macinat
  • doua linguri cu smantana
  • doua linguri cu pesmet
  • doua linguri cu faina
  • patru rosii
  • ulei
  • patrunjel
  • castraveti
Mod de preparare : se aleg vinete potrivite , se spala , se taie in felii mai groase fara
sa se curete de coaja si se oparesc in apa sarata.Apoi se scot si se lasa la scurs.Car-
nea se toaca impreuna cu cartoful crud.Intr-un vas cu ulei incins se pun la calit ceapa
tocata marunt , carnea si cartoful , si se sting cu putina apa.Dupa ce s-a racit se adau-
ga smantana , oul , sarea si piperul dupa gust.
Dupa ce vinetele s-au scurs , si se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele
fete.Intr-o cratita unsa cu ulei si pudrata cu pesmet se pune un rand de vinete si unul
de carne pana se termina compozitia , ultimul strat fiind de vinete.Deasupra se pun
rosiile taiate rondele si o cescuta cu apa sau cu zeama de carne.Se da la cuptor si se
lasa sa se rumeneasca.

Durata : 45 de minute                              Sfat : Se serveste cu salata de castraveti si
Felul : 2                                                                  ornata cu patrunjel verde tocat.
Portii : 4                                                   Bautura : Vin rosu de Buturuga



                                Musaca din carne si telina


Ingrediente :
  • 500 g carne tocata ( amestec porc si vita )
  • doua teline mari
  • o ceapa
  • un ardei
  • bulion
  • doua oua
  • gris
  • 50 ml lapte
  • piper
  • sare
  • o foaie de dafin
  • ulei
Mod de preparare : se calesc feliile de telina in apa cu ulei si sare , pana se inmoaie.
Separat , se caleste ceapa cu ardeiul , se adauga apoi carnea tocata si se lasa sa fiarba
bine.Daca scade , se poate adauga putin apa.Cand e aprope gata , se adauga bulionul
condimentele , foaia de dafin si apoi se ia de pe foc.Se asaza intr-un vas Jena straturi
alternative de telina si compozitie de carne tocata.Se da la cuptor si aproape de sfarsit
se amesteca doua oua cu o lingura de gris si 2-3 linguri cu lapte si se toarna deasupra.
Se mai lasa la cuptor cat sa se intareasca.

Durata : 90 de minute                        Sfat : Se orneaza cu felii de rosii si cu verdeata.
Felul : 2
Portii : 4                                             Bautura : Vin rosu de buturuga



                                  Muschi de caise confiate


Ingrediente :
  • 500 g muschi de porc
  • 300 g cascaval
  • 1590 g kaizer
  • 100 g caise confiate
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • varza alba
  • o lamaie
Mod de preparare : se ia muschiul , se curata de pielite , se spala si se pipereaza.
Cascavalul se taie felii si se adaugta peste muschi.Kaizerul se taie felii , se pune pes-
te cascaval , iar deasupra se asaza caisele confiate.Se leaga totul cu o sfoara , se a-
saza intr-o tava cu putina apa si ulei si se da la cuptor.Se coace pana ce muschiul
se fragezeste , iar caisele se rumenesc frumos.

Durata : o ora                        Sfat : Se serveste cu salata de varza stropita
Felul : 2                                              cu zeama de lamaie.
Portii : 4                                 Bautura : Pinot Noir



                                          Orez mexican


Ingrediente : 
  • o cana cu orez
  • 250 g carne de porc
  • o ceapa
  • o cutie cu mazare
  • o cutie cu fasole verde
  • boia de ardei
  • o cutie cu porumb
  • doi morcovi
  • ulei
  • un ardei iute
  • sare
  • piper
  • gogosari acri
Mod de preparare : Orezul se pune la fiert in apa cu sare , putin ulei si , pentru mai
mult gust , o ceapa intreaga.Carnea de porc se taie in bucati mici si se pune la prajit.
Mazarea , fasolea si morcovii se fierb in apa cu putina sare.Dupa ce s-au oparit putin
se adauga peste orez impreuna cu porumbul , ardeiul iute feliat si carnea prajita.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust.Deasupra se presara putina boia.

Durata : 45 de minute                      Sfat : Se serveste cu gogosari acri.
Felul : 2
Portii : 4                                           Bautura : Rosu de Purcari



                                       Pachetele cu carne


Ingrediente :
  • 400 g carne tocata
  • o salata verde
  • o legatura de patrunjel
  • 100 g faina
  • o cana cu lapte
  • 4 linguri cu pesmet
  • un morcov
  • o ceapa
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare : carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa si patrunjelul
tocate marunt , morcovul dat pe razatoarea mica si un ou.Acest amestec se sarea-
za si se pipereaza dupa gust , apoi se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.
Din faina , lapte si doua oua se face un aluat de clatite si se coc foi de grosime po-
trivita.Se umple fiecare foaie cu doua linguri din amestecul de carne , apoi se ridica
marginile si se leaga cu ata.
Saculetii astfel obtinuti se tavalesc printr-un ou batut si pesmet , apoi se asaza intr-o
tava.Se coc in cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

Durata : o ora                             Sfat : Se servesc pe frunze de salata.
Felul : aperitiv
Porti : 4                                       Bautura : Vodca



                                  Paste cu sunca si usturoi


Ingrediente :
  • 10 g sunca presata
  • o punga cu paste
  • 6 linguri cu ulei de masline
  • o capatana de usturoi
  • cateva frunze de busuioc
  • doua linguri cu maioneza
  • sare
  • piper
  • ceapa verde
Mod de preparare : pastele se fierb in apa cu sare , avand grija sa nu se inmoaie
prea tare.Sunca presata se taie feliute si impreuna cu usturoiul taiat marunt se pun
la calit in putin ulei de masline.
Dupa ce s-au rumenit putin se adauga peste paste.Se sareaza si se pipereaza dupa
gust , amestecandu-se in functie de preferinte , cu cele 2 linguri cu maioneza.
Deasupra , pentru mai mult gust , se adauga frunzele de busuioc.

Durata : 45 de minute                            Sfat : Se poate adauga si ceapa verde
Felul : 2                                                               taiata marunt.
Portii : 4                                                 Bautura : Riesling Italian



                                  Pepene galben cu sunca


Ingrediente :
  • un pepene galben
  • 150 g sunca
  • 150 g mozzarella
  • trei fire de menta
  • o lamaie
  • sare
  • piper
  • doua linguri ulei de masline
Mod de preparare : pepenele se taie in sferturi , se scot semintele si apoi se feliaza
fiecare sfert in parte.Mozzarella se taie cubulete , iar menta se rupe in bucati.Se asaza
pe farfurii felii de pepene cu branza si sunca.Separat , se pregateste un sos din zeama
de la o lamaie , sare si piper , iar apoi uleiul se incorporeaza batandu-se mereu cu telul.
Sosul se toarna peste salata pregatita.

Durata : 30 de minute                            Sfat : Se orneaza cu frunze de menta
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                 Bautura : Vermut



                                    Piept de porc umplut


Ingrediente :
  • 800 g piept de porc
  • 150 g orez
  • 50 g stafide
  • ceapa verde
  • un ou
  • 50 g nuci
  • piper boabe si macinat
  • ciuperci de padure
  • sare
  • ulei
  • verdeata
Mod de preparare : se alege o bucata de piept de porc si o pregatim ac pentru
rulada.Carnea tocata , dupa ce am nivelat bucata pentru friptura , se toaca si se a-
mesteca cu sare si piper , un ou si verdeata.Din aeasta tocatura se fac perisoare
mai mari  , se dau prin faina si se prajesc.Bucata de piept de porc se taie fasii de 4
cm.Fiecare fasie se ruleaza avand la mijloc o perisoara pregatita.Se asaza rulourile
de piept de porc intr-o tava , se adauga sare si piper si se dau la cuptor.
Separat , se fierbe orezul cu stafide , cu un praf de sare si putin ulei.Dupa ce orezul
a fiert se adauga ceapa verde taiata si se amesteca.
Dupa ce friptura este gata se serveste cu garnitura de orez , ciuperci de padure si
nuci.

Durata : o ora                        Sfat : Pieptul de porc umplut se poate servi
Felul : 2                                              cu salata de varza.
Portii : 4                                 Bautura : Merlot



                                       Placinta cu carne


Ingrediente :
Aluatul :
  • 600 g faina
  • 300 g unt
  • 200 ml lapte
  • doua galbenusuri
  • 40 g drojdie de bere
  • sare
Umplutura :
  • 500 g carne tocata amestec
  • o ceapa
  • piper
  • boia de ardei
  • unt
  • masline negre
Mod de preparare : drojdia se amesteca bine cu laptele caldut si 100 g faina.Se
lasa la cald sa se dospeasca.
Dupa o ora se adauga inca 300 g faina , sarea si galbenusurile , se framanta bine si
se intinde o foaie.Din restul de 200 g faina si din unt se face un aliat , din care se in-
tinde o foaie mai mica decat foaia de aluat cu drojdie , se asaza peste aceasta , se
indoaie marginile foii mai mari peste marginile foii cu unt , se impatureste aluatul , se
lasa la rece timp de 15 minute , se intinde din nou o foaie si se continua operatia in-
ca de 3-4 ori.
Separat , se toaca ceapa si se pune la calit in putin unt impreuna cu carnea tocata
si cu mirodeniile.Cand e gata se umplu foile de aluat si se da la cuptor.

Durata : 90 de minute                      Sfat : In umplutura se pot folosi si
Felul : aperitiv                                               masline negre
Portii : 4                                           Bautura : Pinot Noir



                               Rulouri de sunca cu dovlecei


Ingrediente :
  • 4 bucati de sunca presata
  • un dovlecel
  • doua-trei linguri cu unt
  • gogosari
  • patrunjel
  • o lamaie
  • o jumatate de pahar cu vin rosu
  • sos de hrean
  • un ardei gras
  • sare
  • piper
Mod de preparare : sunca presata se pune la inabusit in putin unt.Se sareaza si se
pipereaza dupa gust.Se adauga ardeiul gras taiat feliute , sosul de hrean , zeama de
lamaie , dupa gust si se stinge cu putin vin.Dovlecelul se taie felii pe lung , se sareaza ,
se pipereaza si se pune la gratinat.
Cand sunt gata , pe feliile de dovlecel se asaza fasiute de gogosari.Se ruleaza si se
prind cu o scobitoare.Se servesc impreuna cu sunca presata si cu sosul de unt.

Durata : o ora                     Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
Felul : 2
Portii : 4                              Bautura : Pinot Noir



                                Rulouri cu carne si legume


Ingrediente :
Foaia :
  • doua oua
  • un pahar cu lapte
  • sare
  • o ceasca cu faina
Umplutura :
  • doua cepe
  • un morcov
  • 500 g carne tocata
  • un pahar cu orez
  • sare
  • 50 ml ulei
  • o cutie cu porumb
  • un ardei gras
  • piper
  • verdeata
Mod de preparare : pentru foaie se amesteca oule , laptele , sarea , faina si doua
linguri cu ulei pana cand incepe sa se omogenizeze.Se procedeaza ca la clatite.Du-
pa ce le-am copt , se tin la cald.
Pentru umplutura , ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins.Dupa ce
s-a calit bine , se pun orezul si carnea tocata.Se amesteca bine , dupa care se ada-
uga morcovul ras , ardeiul taiat feliute si porumbul.Se sareaza si se pipereaza dupa
gust.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Cu aceasta compozitie se umplu foile si se ruleaza.Se asaza intr-o tava si se dau la
cuptor cu putin ulei , aproximativ 5 minute.

Durata : 90 de minute                   Sfat : Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
Felul : 2
Portii : 4                                        Bautura : Negru de Causani



                                      Rulouri de bacon


Ingrediente :
  • 6 felii de sunca
  • 2 cartofi
  • 2 linguri cu sos alb
  • rozmarin
  • o lingurita cu mazare verde
  • zarzavat
  • cateva piersici
  • sare
  • piper
Mod de preparare : cartofii se curata , se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare.
Intre timp , mazarea se pune si ea la fiert , iar zarzavatul ( ceapa , ardei si morcov ) se
taie marunt.Se amesteca zarvatul , cartofii , mazarea fiarta , sosul alb si rozmarinul.Se
sareaza si se pipereaza dupa gust.Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se rulea-
za.Se prinde cu un betisor.

Durata : 40 de minute                            Sfat : Se asezoneaza cu piersici.
Felul : aperitiv
Portii : 4                                                  Bautura : Coniac



                                 Salata de legume cu carne


Ingrediente :
  • 400 g carne de por
  • 100 g boabe de porumb
  • un gogosar
  • 150 g fasole verde
  • 150 g cartofi
  • o ceapa
  • un morcov
  • sare
  • 100 ml ulei
Mod de preparare : se alege carne de porc macra , se taie bucatele si se rume-
neste pe ambele parti.Gogosarul si cartofii se taie felii , morcovul se taie rondele ,
iar ceapa solzisori.Legumele astfel pregatite , se fierb in apa cu sare.
Dupa fierbere se scot intr-o salatiera si se asaza peste ele bucatile de carne , po-
rumbul si fasolea verde fiarta sau din conserva.

Durata : o ora                        Sfat : Se serveste simpla sau drept garnitura.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Sauvignon



                                    Sarmale cu afumatura


Ingrediente :
  • o varza mare acra
  • un kg carne de porc tocata
  • un kg de afumatura
  • doua cepe
  • o ceasca cu orez fiert pe jumatate
  • doua rosii mari
  • 6 linguri cu pasta de rosii
  • boia dulce de ardei
  • foi de dafin
  • sare
  • piper boabe
  • mamaliguta
  • ardei iute
Mod de preparare : ceapa se toaca si se caleste pana ce capata o culoare frumoasa ,
aurie.Carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa calita , orezul , sarea , piperul ma-
cinat , boiaua de ardei si patru linguri cu pasta de rosii.
Foile de varza acra se intind pe masa , se taie partea groasa , se umplu cu tocatura si
se infasoara sarmalele.Intr-o oala mare se asaza pe fund un strat de afumatura ( dupa
ce a fost putin fiarta inainte ) , varza tocata , sarmalele , varza tocata , rosiile feliate dea-
supra , foile de dafin printre sarmale , piper boabe si restul de pasta de rosii.Se adauga
zeama in care a fiert afumatura si apa pana se umple oala.Se fierbe pe aragaz o jumata-
te de ora la foc mic , dupa care se dau la cuptor , la foc potrivit , aoperite , in jur de 2
ore.

Durata : 90 de minute               Sfat : Se servesc cu mamaliguta calda si ardei iute.
Felul : 2
Portii : 4                                    Bautura : Pinot Noir



                                    Snitel pane cu legume


Ingrediente :
  • un kg de carne
  • 150 g faina
  • 4 oua
  • 200 g pesmet
  • 250 ml de ulei
  • 500 g fasole verde
  • 4 morcovi
  • o ceapa
  • 150 g unt
  • o legatura de verdeata
  • 25 g zahar
  • sare
  • piper
  • sos de smantana
  • 300 g mazare
Mod de preparare : carnea se spala , se portioneaza , se bate bine cu ciocanul de
snitele si se sareaza.Bucatile de carne se trec prin faina , oua batute spuma si pesmet ,
dupa care se prajesc in uleiul incins.Se scot si se asaza pe un platou.
Ceapa se spala , se curata si se taie solzisori.Fsolea verde , ceapa , mazarea si morco-
vii se calesc separat in unt , dupa care se sting cu putina apa.Se adauga verdeata , o ju-
matate de lingurita de zahar , cat sa-i dea gust , apoi se sareaza si se pipereaza.

Durata : o ora                         Sfat : Se poate servi cu sos de smantana.
Felul : 2
Portii : 4                                  Bautura : Pinot Noir



                                         Sote de rinichi


Ingrediente :
  • 4 rinichi de porc
  • un borcan cu rosii in bulion
  • o ceapa
  • un morcov
  • un gogosar
  • ulei
  • sare
  • piper
  • verdeata
  • masline verzi
Mod de preparare : ceapa se curata si se toaca marunt , dupa care se pune la calit
in putin ulei impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica si cu gogsarul curatat si ta-
iat feliute.Se adauga rosiile maruntite si apoi bucatile de rinichi.
Se sareaza si se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert la foc mic.
Deasupra se presara verdeata.

Durata : o ora                        Sfat : Se poate prepara si cu masline verzi.
Felul : 2
Portii : 4                                 Bautura : Cabernet Sauvignon



                                  Tocanita de carne tocata


Ingrediente :
  • 400 g carne tocata
  • un dovlecel
  • 4 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • un pahar cu suc de rosii
  • 2 rosii
  • 4 linguri cu ulei
  • 200 ml vin rosu
  • mazare din conserva
  • fasole pastai din conserva
  • sare
  • piper
  • boia dulce
Mod de preparare : ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in ulei incins.
Se adauga rosiile taiate bucati , mazarea si fasolea pastai din conserva , spalate si scur-
se , carnea tocata si vinul si se lasa sa fiarba inabusit.
Se stinge cu un pahar cu apa si se lasa sa clocoteasca usor la foc moale.Dovlecelul se
curata , se taie cubulete si impreuna cu sucul de rosii se adauga la tocanita.Se condi-
menteaza cu sare , piper si boia.Se lasa sa dea cateva clocote.

Durata : 90 de minute                    Sfat : Se serveste cu mamaliguta calda.
Felul : 2
Portii : 4                                          Bautura : Cabernet Sauvignon



                                         Vinete umplute


Ingrediente :
  • 3 vinete potrivite
  • 500 g carne tocata
  • o ceapa
  • un ardei
  • doua linguri cu bulion
  • piper
  • sare
  • foi de dafin
  • 100 g unt
  • ulei
  • branza topita
  • verdeata 
  • parmezan
Mod de preparare : se curata vinetele de coaja , se taie in jumatati pe lung , se sco-
besc , iar apoi se calesc putin intr-o tigaie cu apa , unt si putina sare.Separat , ceapa
data pe razatoare , impreuna cu ardeiul si carnea tocata se calesc in putin ulei incins.
Se adauga mirodeniile si bulionul dizolvat cu o lingura cu apa.Cu aceasta compozitie
se umplu vinetele scobite si se dau la cuptor pe o tava unsa cu unt.Cand sunt aproape
gata , se pune pe fiecare vanata o bucatica de branza topita si se mai lasa la cuptor sa 
se topeasca aceasta.Deasupra se presara verdeata.


Durata : 45 minute               Sfat : Se poate servi si cu parmezan ras pe deasupra.
Felul : 2
Portii : 4                                Bautura : Vermut



                               Mancare de spanac cu snitel


Ingrediente :
  • 600 g spanac
  • trei morcovi
  • doua cepe
  • ulei
  • boia de ardei
  • sare
  • o lingura cu margarina vegetala
  • piper
  • o lingurita cu zeama de lamaie
  • 4 fileuri de porc
  • doua oua
  • 3 linguri cu faina
  • pesmet
Mod de preparare : spanacul se curata si se opareste in apa cu sare.Se scurge de
zeama si se toaca.
Ceapa se curata , se toaca marunt si se caleste intr-o cratita cu ulei incins.Morcovii
se curata si se dau pe razatoare.Se adauga ceapa si spanacul si se amesteca bine.
Se pun sare , piper , faina si boia de ardei , apoi se mai lasa sa dea cateva clocote.
La sfarsit se pun margarina topita si zeama de lamaie.
Fileurile de porc se bat cu ciocanul pentru snitele , apoi se sareaza si se pipereaza.
Se trec prin ou batut amestecat cu faina si pesmet si se rumenesc bine pe ambele

parti in ulei incins.Se servesc alaturi de mancarica de spanac.

Durata : 90 de minute              Sfat : Se pot servi si cu garnitura de legume
Felul : 2
Portii : 4                                   Bautura : Pinot Noir